Wednesday, August 20, 2008

KAWAN MAKAN KAWAN

lain org lain pe'elnye. Dlm ramai2 yg kita kenal sbg kawan, sure ada yg jenis Oh La Laa~. Aku pulak berkawan je tak kira sape. Dari kindergarden-sekolah rendah-menengah-teknik-uitm-camping n hiking group-komander uitm-sampaila ke tempat kerja. Setelah mcm2 jenis org yg aku kenal, baru sekarang ni aku jumpa org yg betul2 Oh La La~...

Aku join gov. ie opis aku skang ni awal 2005. Masa 2-3 hari masuk keje, ada plak insan yg dendam hanya hal remeh..iaitu aku tak say hi! kat dia masa dia turun dari tangga bak puteri kayangan. (Dia sndiri kata mcm tu, nk ngaku tuan puteri la pulak, aku tgk mcm nenek kebayan je) Lanjutan drp tu, dia tanak belikan perabot utk aku. Alahai mana la aku tau dia tuan puteri, mana la aku tau dia sape? Aku namakan dia N okeh. Pastu masa dlm toilet, L tegur aku. 1st time ni. So start dr situ kitorg berkawan sampai skang tanpa apa2 prob. Kebetulan N kwn dgn L. So aku rasa nak tanak dia terpaksa la kawan ngan aku. Aku tak suh pun. Hehe...Bila A masuk, kitorg kamceng la ber-4 pulak. Ke mana2 bersama. Org kata, kalau hilang sorg, maka cacatla gamaknye. Lepas beberapa ketika, aku mula perasan angin typhoon si N ni. Tapi wat dek je la.. k.a.w.a.n katakan...

Masa aku tgh sarat tunggu masa nk deliver, N bagi kitorg surat. Dlm surat utk aku ngan A, dia kata kitorg ni baik, takde pa pe prob pun ngan dia. Cuma dia da jmp shbt sejati sampai mati (budak baru opis aku). Dlm surat kpd L pulak, dia hentam mcm2 pasal L. Pasal aku ngan A pun ada. Siap ckp la kitorg ni miskin. Kalo ko kaya sgt, tunjuk lah beg LV! Sedap jeeek ngata kitorg kan? Pastu abes cuti bersalin, tetiba la plak dia mintak mahap, nak join balik. Ikut ati mau je aku tebalikkan meja time tu jugak. Tapi be a pro la kan. So berkawan la balik..

Mcm2 la dia kutuk pasal H (budak baru tadi). Now bila H da kena fired, tiba2 N menjilat balik ludah dia. Tiba2 ngaku balik H tu shbt sampai mati. Elok la tu. Dulu H ckp ngan aku yg dia takkan berbaik dgn N balik. Tgk skang apa da jadi? Tp yg buruknya N ni, semata2 nk kawan balik dgn org2 yg dia penah kutuk dulu, sanggup jual cite yg tak betul pasal kitorg. Ada sorg ni, R, penah gaduh dgn N pasal kerja la kan. N siap ckp kalau dia jmp R dlm lif dia tak hengenn nk pndg muka SAMPAH tu.

Ha ni mmg ayat N. Kalu dia tak ngaku, aku sumpah muka dia herot sebelah! Astaghfirullahhalazim.. Tapi skang kemain lagi. Siap kuar bersama2. Mmg dasar ppuan tak tau malu. Mmg dasar anak pak imam buat maksiat.. ops..kantoi le plak! Ada sorg lagi, dulu berkawan dgn N jugak tapi pastu N tak ngaku dia kawan. Aku namakan dia Y. N kata Y ni perasan lawa, kat uitm dulu Y ni belagak..perasan cun giler.. berjantan2..hehe..dan siap kutuk yg bf Y ni keje kilang. Pada aku, Y ni bole la kategorikan ada rupa compared N. so apa aku pedulikkan? Tu life dia... biar la!

Mcm2 yg N cite pasal Y. Dia kata Y ni ada skandal ngan laki org, siap bagi bukti lagi. N bengang dgn Y pun gara2 dia dpt saman trafik tapi Y tanak tlg setelkan. Alahaiii... Tah la. Byk dia cite pasal Y tapi aku takde la excited nk dgr, cuma masuk tinge kanan kuar tinge kiri. N kata kalau dia gaduh dgn kami pun, dia takkan berkawan balik dgn Y. Tapi skang apa da jadi? Y jugakkk dia kata shbt sejati. Muehehehe... Aku pulak, dgn Y, kwn mcm biasa je tanpa ada apa2 prob. Tak tau la Y kan.. kot2 dia ada yg tersirat di sebalik yg tersurat. Wallahualam.. Lagi 1, N pnh kata yg Y ni belagak kaya tapi lepas kawen tak pun tukar kete. Bukan Y je, aku pun dikatanya mende yg sama. Aii..mesti ke tukar kete lepas kawen? Tu rezeki masing2 la kan..Kalo dia yg nk byrkn installment bulan2, bole jek aku kuarkan jaguar. Ko yg ngaku kaya ala2 mak datin terlampau tu apsal bawak kete mini lagi? (susah sgt tukar jek la van jenazah..besar sket..wakakkakaka...)

Opis ni tmpt cari rezeki. Kalo bole aku tanak ada musuh. Org nk kata aku meroyan ke..menopous ke..busuk hati aku.. biarlah! Yg penting aku tau diri aku sapa. Kalau tak, takkan la ada sorg pakcik yg berilmu ni pnh kata kat aku ~ akak ni mulut mmg bising, pot pet pot pet, tapi hatiii banyakkkk baik ~ Tu la.. sblm ngata org, kita cermin lah diri dulu. Kalau ilmu belum cukup di dada, jgn la kita takbur. Sorg ustaz ada berkata (dlm seminar yg aku hadir baru2 ni) setiap manusia akan berhadapan dgn 360 kemungkinan, sama ada baik, buruk, pujian, kejian etc. Dan dlm 15 mnt, akan berlaku 1 kemungkinan - jatuh, bangun, mulia, hina etc.

Aku bukan nk besar2kan hal ni. Dats y aku lebih mendiamkan diri. Cuma penah sekali masa anak aku masuk wad baru2 ni, aku dpt tau seseorg kutuk aku, kata aku ni busuk hati. Masyaallah.. Dan dlm keadaan yg penat, tak cukup tido, jiwa yg risau dan gelisah (sape tak syg anak beb? org takde anak takkan fhm perasaan aku) aku call org tu bertanyakan hal tu. Dia tak ngaku. Ok fine.. at least aku da lepaskn geram aku. Kalau dia nak kata HAK DIA nak kata aku apa, so HAK AKU LA nak citer apa dlm ini blog kan? Kalau tak suka, jgn la baca... Dan kalau nak jadi TALAM 2-3 loyang, tak perlu la baca dan buat2 baik dgn aku.. pegi jahanamm la..

****************************

Kebenaran pasal N !!!!!!!!!!!!!!!!!

1. Ko yg jmp bigboss n cite pasal R kan? Ko ckp R tu mcm ni mcm tu.. aku sure ko akan cerita dgn memek muka yg 8 thn tak penah lepas award tu! Bigboss pun percaya kata2 ko sampaikn dia bengang dan tak suka dgn R.. tapi ko cuci tgn n tuduh plak kitorg yg buat cite. Nak kitorg bersemuka dgn bigboss, R dan ko ke? Ada berani?

2. Apa kes ko g report kat BADPA pasal peg landskap tu? Kalau berani, kenapa guna nama laki ko? ko mmg jenis suke menyamar ni kan? so apa kes pasal surat tu? tah tah ko yg tulis sendiri..

3. Ha..apa kes pulak yg ko nk report kat bigboss pasal peg.undang2 tak wat keje? ko siap ckp nk jatuhkan diorg kan? Ko siap ckp yg diorg lembab tapi sibuk nk pakai seat leather. siap suh aku audit plak tu.. ko sape nk arahkan aku? pastu ko bising dorg mintak baju hujan.. bajet tu duit ngko ke?

4. Ko gak ada niat jahat nk calarkan kete sorg peg ppuan. Siap ajak kitorg laksanakan misi ko. Nsb baik la kitorg ni ada akal lagi. tah2 keta kitorg yg calar tu ko punye keje agaknye..

5. ko jugak penah kata 'make sure R diberhentikan' sbb ko benci dia, kan? ko jugak yg remind kitorg "korang.. jgn berbaik2 dgn R yg KAMPUNG tu" pastu ko naik sheikh plak bila tgk kitorg bertegur sapa dgn R. Ape kejadah?

6. sape pulak kalau bukan KO yg bgtau pasal skandal Y ngan laki org tu? ko jeles ke? Pastu ko kata Y asik harap org blanje makan je..nak kuar duit sndiri tu jgn harap la. Pastu ko kata dia gi keje asik pakai baju n handbag yg sama. tapi klakar jugak bila ko kata dia perasan cun tapi gigi jongang. baik kwn mcm ko ni kan.. sampai Y pun tak kisah ko kata dia apa. sanggup mengiyakan benda yg tak betul. bagus la tu..

7. Ko pun ada kata, Y ni berangan nk kawen ngan org kaya last2 dpt org keje kilang. Ko gak siap kata Y ni sanggup suh ko cover line pasal nk goda kontraktor yg deal dgn ko. Ko je yg poyo bgtau satu dunia yg ko nk kawen dgn org ada degree. Kalo ade degree tp keje pmr sape pun tak pedulik. Tu balasan Tuhan kat ko la tu.. Pada aku dan kwn2, apa kitorg pedulik pasal korg.

8. Ko pun ada baik dgn sorg mamat ni, P, tapi belakang ko ada gak kutuk dia. Ko kata dia kawen pasal kena tgkp basah. Tu pun nk keco ke? Ada aku heran? Mamat tu pun tak sedar yg ko ni sbnrnye backstabber dia..

9. Yg paling teruk, sorg peg. ni sakit n operate. Ko siap kata 'padan muka'. Pastu ko bengang pasal kitorg nk g melawat dia. Hello.. kitorg ni masih ada perikemanusiaan. Bkn mcm ko yg mendoakan org tu mati. Berdosa tauuu...

Dan sape pulak kalau bukan KO jugak yg kecoh kat kitorg pasal H lepas ko gaduh ngan dia, kononnya:

i. H curik cincin pemberian bf now laki ko.. (cincin platinum ke yg nk keco2?)
ii. H tumpang tido rmh ko tp family ko tak suke, takut ade pencurik dlm rumah...
iii. H ada sugar daddy, ko penah jmp masa kuar minum sama2...
iv. H pecah amanah kat opis lama. dan ko siap paksa kwn ko bentikan H pasal kes tu.. Siap suh dptkan bukti dr opis lama H. Apa hal?
v. H nak laki kaya. Bila dia da ada bf, ko sebok2 plan nk runtuhkan hubungan dorg. Dan ko suh kitorg terlibat sama.. Nasib baik la kitorg ni tak bodow nk ikut ckp ko..

Insaf2 la wahai N. Tak perlula nk buat citer yg kitorg bagi ko surat bagai. Tu taktik ko jekk yg main surat2 ni. Dan ko dgn bangga kata dlm bilik ko ada cctv. So kenapa tak tgk balik record cctv tu?dah rosak? Kalau nak godek, bole suh laki aku buatkan. Dia mmg pakar dlm bidang ni. FOC lagi... kang caj kang ko kata aku makan percent. Lagi satu hal, tak yah la ko nk hasut kwn2 aku dgn mereka mcm2 cite. Kalo dorg pcaya kat ko, takkan la dorg leh sampaikan kat kitorg. Ko je yg bodow, kalo ko betul pun tak yah la havoc satu opis. Org pun tau menilai...

Ko mmg tak tau malu kan? Ko kata takkan invite org2 bodoh kat sini utk attend wedding ko. Ko siap mention nama2 yg tak di undang. Last minute ko edar plak kad ko kat dorg. Spesis ko ni mmg tak pegang janji dan tak pegang apa yg dikata. Pastu aku ingtkn kwn ko yg kaya yg jadi pengapit. Sbb ko terlalu taksub dan bangga dgn diorg. Tapi nape staff ko gak yg ko suruh? Tu Allah nk tunjuk la tu. Time nk nikah pon sibuk call sana sini mintak org dtg pakaikan tudung. Makeup artist mana ko amek? hehehe..


Ko ni jenis kawan makan kawan tau. ko sanggup kata kawan ko kawen jual tanah bagai? Ko ada bukti ke dia jual tanah? Kalau takat air liur je..baik ko simpan la. Ke ko yg beli tanah tu? Brp besar? Lebar 3' dan dalam 7'? ok la tu... da tempah siap2. Pastu ko kecoh yg kwn ko makan percent la, ada biz la tu pasal leh hidup mewah. Helloo.. tak salah ok kalau ye pun nk ade biz. Org gov skang ni da boleh ada biz. Tu masing2 punya plan nk majukan diri. Ko mati hidup balik pun lom tentu dpt hidup mewah mcm dia kalau asik dengki tak tentu pasal. Dgn family sendiri pun ko doa yg buruk2. Siap doa adik ko mati lagi masa dia xcident dulu. mak ko dtg opis nk claim insurans pun ko tanak tlg. malah ko maki mak ko lagi, kan? nauzubillahhh.. jgn la ada anak mcm ko ni. Ko pun ade gak kutuk family kitorg. Tapi belakang ko kata kitorg plak yg kutuk family ko. Apa hal kejadahhh? Tak kuasa la nk campur life org, sama taraf ke? Jauh panggang dr api. Setakat cite ko yg memburukkan family org disebabkan perasaan dengki ko tu, sampai mati pun ko takkan dpt apa yg dorg ada skang. Terutamanya KASIH SYG KELUARGA!


Lagi 1, ko asik kata nak repot kat bpr pasal pegawai ni..pegawai tu.. sampai bos besar pun ko nak repot kat bpr. Nape tak report diri sendiri? Apa kes ko order komputer pakai co. laki ko? komp da nak jadik tukun pun ko tanak tukar2. kalau aku da lama campak lombong. dah la komp. clone. mcm la aku tatau.. Kata tanak terlibat rasuah, tapi apa kes? ko bertunang pon ada yg sponsor kan? mulut tempayan leh la tutupp cik kak... nak citer pasal ko, rasanya sampai tahun dpn pun tak abes. tapi aku respect gak kat ko. cemana leh ko buat muka kesian dan jaja cite org yg 99% tak benar tu semata2 nk sembunyi kecacatan diri? kitorg da lama sedar..dan da puas cuba sedarkan diri ko. Tapi ilmu masih tak cukup kot. Ko dah ada cikgu baru yg lagi ramai. Hope diorg leh ubah sikap ko tu. So kpd cikgu2, jgn la menangguk di air keruh. Dan jgn la gunakan dia semata2 nk jatuhkan org lain. Allah akan balas tiap perbuatan kita.. Ingat tu!

Takde kawan kat dunia ni tak pe lagi. Asalkan kat akhirat kelak kita tak tercari2 kawan2 kita utk mohon ampun. dan senyap tak bererti salah. Ramai kawan tak bererti betul. Marilah kita sama2 (termasuklah aku) buka minda ke arah yg +ve. Jgn biarkan cerita2 fitnah menjadi santapan jiwa. Kepada R,H dan Y serta yg lain2, aku minta maaf kalau korg ada terasa hati. Tapi aku tak pnh nk benci org kalau org tak mulakan dulu. Jgn dgr sblh pihak je, dan jgn pulak semata2 takut hilang kawan, kita sanggup mengiyakan benda yg sama skali tak benar.

Kpd N kalo ko baca, tunggulah balasan Allah atas apa yg ko da buat. Dgn kami, ko bole la menipu. Tapi Allah Maha Mengetahui. Ke lubang cacing pun ko tak leh lari. Tak perasan ke Allah dah tunjukkan sedikit demi sedikit musibah kat ko. Tak takut ke? Jgn ingt ko hebat, ko leh buat ape je ikut sdp mulut. Kalau bkn krn kami, da lama ko kena ganyang ngan somebody dulu tau. Masa tu kemain lagi ko dtg minta maaf kat kitorg. Ingatlah.. setiap air mata org yg teraniya,Allah akan balas perbuatan ko hingga ko menanges ke akhir hayat.

Disclaimer:
Entry ni bukan utk mengaibkan sesapa. terpulang kpd individu utk mentafsirkannya. tujuan utama hanya utk menjernihkan keadaan dan merungkaikan kebenaran. Allah swt ada berfirman, jangan lah kita takbur. Di mana ada ruang di situ ada habuan tak kira la yg baik atau buruk. Kebenaran akan terserlah akhirnya.Terima je la ketentuan-Nya... Dan terima kasih kpd kwn2 yg memahami dan tahu menilai yg mana intan yg mana kaca. Walaupun kita pada hakikatnya tak nampak seperti 'KAWAN' (tak bfast sama2, tak chit chat sama2, tak naik meetg sama2 etc) tapi tima kasih krn sudi mendengar kedua-dua pihak dan tidak bersubahat utk sama2 memakan daging manusia. hehe..

**Selepas baca entry ini, sila keluar dgn hati dan perasaan yg suci tanpa menokok tambah cerita ini. Renung2kanlah.. insafi diri dan selamat berpuasa...

12 comments:

alamaya said...

fuyoo sue..ni tahap marah habis ni..sabar sabar....heee

rmizi said...

Sue...kalau ko rasa nak aku hempuk pala kawan ko tu ckp jer, bukan takat hempuk aku jual terus kat sempadan, aku heran la sue kenapa la dalam masyarakat melayu ada manusia mcm neh, bodonyer umat la orang camtu...pepehal ko bgtau jerk sue nanti aku pegang minah tu nasib dia arr k...adios amigos.

Sue said...

alamaya : mmg tahap gaban da ni. takpe la.. kita solat hajat jek cukup.. Allah makbulkan doa, insyaallah.. thx ya!

mizi : woraitt.. sib baek ade kwn cam ko kan. Standby la geng 3 line.. 7 line ada lagi bagus..

isz_3707 said...

sue, bencikan 'nasi tambah'..kan sue? aku ni xpasal2 kene tuduh 'nasi tambah' pastu siap cakap aku DALANG la hapa la..benci kan sue kan? aku xleh meroyan kat blog aku jdnyer aku tumpang ko meroyan..haha

Sue said...

iszan : sila2 meroyan kat sini.. tu la org melayu ni tak leh tgk org lebehhh.. oit ari ahad ari tu aku g jb. teringat kat ko tp tadek no pon ko la..eheh

niza said...

x sangka lak aku ader gak org camni sue...alhamdulillah aku x penah jumpe lg org prangai yg hina camtu...tu bkn cam talam 3-4 loyang tu...dah mcm talam x cukup loyang...ekekekeke.... hampas taik kambing tul org itewww...hehe...

marsha said...

sabauuu sabau.... ngeeee :D
*suntut aje montot si N tuh! kuikuikui

en_me said...

adoiii, tikam tikam belakang tewwww..

madiha said...

hukum bunuh je org mcm tue. dont worry, i bet u that one day she'll found and accept the truth of life n will come n see u to apologize. then u hukum pancung sajar..

Sue said...

niza: hehehe..

marsha: aku nk suh saiful sodom jek la dia tu..hehe

en_me: sakittt kannn???

madiha: thx a lot ya. sila la bagi pedang pjg...

atikah said...

haaaaaa.....org mcm 2 mmg wujud poonn...kite da t'kena pon dgn clasmate+roomate sdri.... dulu roomate tp skang da kna halau kuar oleh housemate k... org bodo lg bangang je stil kwn dgn dia...
booooddooosssssssss.....

atikah said...

haaaaaa.....org mcm 2 mmg wujud poonn...kite da t'kena pon dgn clasmate+roomate sdri.... dulu roomate tp skang da kna halau kuar oleh housemate k... org bodo lg bangang je stil kwn dgn dia...
booooddooosssssssss.....