Wednesday, December 24, 2008

Perlukah???

Since my due date adalah dalam bulan Mac dan akan masuk keje semula pada bulan Mei'09, maka dlm kepala ni dok memikir macam2. Especially : nak beli ke carseat??
Persoalannya : mana better? convertible carseat yg leh pakai dari newborn sampai besar ke infant carrier?


skang ni damia mmg pakai carseat pegi dan balik keje (anta g umah babysitter). so nnt baby tu pon kena la dok dlm carseat @ carrier dia kan... nnt kalau beli infant carrier, mcm rugi pulak nnt nk kena beli carseat bila dia da pandai duduk.. (damia dulu 5-6 bulan da duduk)

ke bole je (sesuai?) beli mcm ni je utk damia? so carseat dia yg convertible tu leh bagi kat baby? tapi ok ke yg ni? mcm kesian pulak kalau damia nk tido...



Ni infant carrier sweet cherry. Eh damia punye dulu ade (bukan mcm dlm gmbr ni) tapi mcm tak best coz dulu pakai kejap2 je n dia takde side-impact protection (tak gebus). So da jual kat org.

SO mcm mana ekk?

Monday, December 22, 2008

Bestnye dpt bonus!

Salam...

Kali ni nak citer pasal preparation nak sambut baby pulak. Excited jugak rupenye... hehe.. Byk brg lain da ada, so ni utk tambahan je selepas amik kira pengalaman pertama dulu.

1st : Breastpump set.

Since aku da nekad nak fully bf kali ni (insyaallah) so kena la get ready dgn gadget yg sepatutnya ada. Kali ni nak beli yg terbaik, dgn harapan byk la stok EBM nanti. Complete set coz nnt senang nk pump kat opis. Tgh pening lalat nk pilih antara Spectra 3 atau Medela FS. Bila pk2 balik... baik beli S3 dulu. Kalau produk memberangsangkan, nanti2 leh la switch ke Medela pulak. Tgh buat survey lagi kat mana harga yg terbaik. Setakat ni kat The LilCaliph la kot...




2nd : Food & Bottle Warmer.
Ni mesti ada. Sbb nanti senang nak panaskan stock EBM ku... lagi2 di rumah babysitter okeh.
Ni brand Snow Bear. Harga pun ok.

3rd : Bumble Bee Crib Set + Pillow + Bolster
Damia punye dulu ada. Tapi ni sbg tambahan je. Sure Damia pon excited nk tido balik dlm cot. Hehe. Nak design ni... Party Bears.. Cantik kan?






4th : Playtex Liners @ any brand - utk milk storage
5th : Newborn set - shirts, pants, mittens n booties
6th : Tilam kekabu baby
7th : Kelambu payung
8th : Dan lain-lain yg masih dlm proses mengenalpasti
Ops.. ada lagi satu
9th : Bfeeding books - ni penting sbb nak kena blajar dgn jayanya!!
Orait.. Citer pasal Damia pulak.

Ahad semalam lepas nap time, ajak damia mandi n nk bwk g playground. Excited betul dia neh! Tapi pas mandi ujan la pulak.. Kesiann je tgk damia da siap2 nak jalan. So decide gi McD pandan Mewah coz kat situ ade la playground kecik.. Jadik la kan.......
Tapi masa nak kuar umah tu, my mom ckp kat damia ...
Opah Damia : Damia nak gi mana?
Damia : Alannnn... (Jalan)
Opah : Nak ikut bole?
Damia : Haa??
Opah : Opah ikut bole tak...
Damia : (sambil pakai kasut) No-No-No0Oo (sambil goyang jari telunjuk)
Hahahaha.. suda lama tak nmpk damia wat camtu. Aku pon da berbulan2 tak buat camtu. tapi dia leh ingat lagi ekkk? Budak-budak... kuat betul memori dorg kan?
ERmpphh.. rinduunye kat damia. Rabu ni da balik coz Khamis cuti Krismas n Jumaat cuti gakk.. Minggu depan tamat kursus. Yeayy!!

O-Owh... since my hp da rosak skrin nye.. maka perlu lah menjalankan misi mencari fon baru. Adoyaiii...

Thursday, December 18, 2008

Tak sabarnye nak balikkk

Ermm.. hari yg memenatkan! Semalam ngan pagi tadi ada exam kat audit negara. Tak tau la lepas ke tak.... tak kesah! Hihihii... Cuma kalau failed, rasa sgt malassss nk g exam lagi. Jauhh nye bandar enstek tuh!


Pas maghrib tadi, baru sempat nk makan malam. Dgn solat n baca Yaasin dalam keadaan lapar.. baby beguling2 dlm perut ni.. kesiannn dia.. tu la padahnye bila ibunya tidooo je keje nye ptg tadi. Last makan pun masa kul 12 tghr. Mau tak kebulor!


Okey.. lagi seminggu lebih je nak abes kursus! Finally... akan pulang ke pangkuan suami tercenta dan my Damia bucukkk! Syokkkknyeeeeee... pasni tiap mlm leh tido pelok damia! Sukee sgtt!!

Assignment ada lagi 2. Malam ni start surfing infos la ape lagi. Isnin kena antar. Yang lagi satu tu tah bila tah.. takde due date lagi. Hohoho...


Ermm.. Appointment check up kat azzahrah hari isnin ni.. Ingat nk g sabtu ni je tapi cam tak sempat plak. Next saturday la jwbnye...


Okehh..weekend ni da plan ngan abg, nak bawak damia g playground lagik. Kat BTR la..happening coz banyak mainan n ramai orang. Kawasan pun besar.. leh kejar2 damia (abg la kejar..bukan aku!) Hahahaaa...


Tak sabar nak pi bercuti di Kota Keriangan! Abg tak leh cuti pjg.. so gi yg dekat jekk la.. Lagipun byk indoor game yg leh damia naik nanti kan. Mesti dia suke..


Okey la.. nk sambung surfing. Daa~

YAYYYYY!!!! IBU DA NAK BALIIKKKKKKKKKKK...........

Monday, December 15, 2008

Keje malam2

video

fuh.. berjaya gak akhirnya masukkan vid dlm blog ni. agaknye b4 ni sume fail yg besar2 kot.

ni sbnrnye waktu malam.. damia da nk tido tp dia ternampak lak aku pegang ketip kuku coz nk ketip kuku kaki ku sikit.. cepat2 dia bangun n nk try buat jugak.. noti girl la budak ni.

then dia perasan lak aku amek camera. tu yg dia buat aksi 'peace' .. pantang amek gmbr dia sure buat PEACE..

Wednesday, December 10, 2008

Damia da Setahun 9 Bulan... Kejapppnye rasa. Lagi bape bulan je nak genap 2 tahun... Ermm.. terharu rasanye.

Jumaat lepas, rasa terharu tu melebih2 pulak bila 1st time dengar damia cakap ayat penuh. My sis da siap pakai tudung nak kuar kejap malam tu. Tetiba damia bangun n cakap :

'Makngah...nak ikut'

Arhhh terharu nye.. (feeling lebih2 plak aku neh)

One more thing, damia sgt2 excited nak dpt adik. Slalu usap my tummy sambil panggil baby. Satu malam tu, tgh2 tido agaknye dlm kul 4am kot, tetiba aku dgr :

'baby...baby...'

Tengok2, rupanya damia dok ngigau/mimpi.. pastu dalam mata yg pejam dia gelak2. Comelll le plak. Aku pon tegelak then sambung tido... :)

Owh.. yg lagi penting adalah; start jumaat lepas damia da tak isap puting lagi! Yeehaaaaaaa...
Puncanya, puting dia jatuh kat bilik air masa dia nk mandi. Dia tunjuk toilet bowl tp my sis checked tadek pon. So maybe puting jatuh dlm lubang lagi satu (yg air kuar tu..)

So start dari tu, tiap kali dia request puting, aku akan remind dia yg puting da jatuh lubang n will ask ayah to beli yg baru. Tapi aku wat tatau jek la.... ada yg spare punye tapi aku kuatkan hati supaya tak termakan dgn rengekan damia. Alhamdulillah, 5 malam aku cuti, sekali pon tak bagi puting even dia merengek.

Mula2 je dia ingat, lepas hari ke 2 tu, dia request bila nk tido je. Kemarin aku ckp la puting da jatuh lubang.. dia marah aku le plak. Agaknye 'nape ibu tak gantiiiiii??' Siap jeling tu. Tak tahan... pastu dia amek toys lion dia n peluk2 sampai tido. Keciannnn kan?

Yea.. pasni no more pacifier!!!

ok nk sambung karaoke wat assignment.. ihihii... si budak2 ni karaoke le plak. kang ade aku join kang...

Monday, December 1, 2008

Weekend Rambling

Weekend yg paling best sejak aku berkursus. Nape? Sebab sume assignment da siap ikut due date. Tapi ade lagi yg bakal menyusul. Kendian cite la kan. Bahagia sgt sbb tgk damia hepi gile bile aku leh pay full attention kat dia.

So sabtu tghari tu dari Semenyih, singgah Parkson Metro kejap. Nak beli baju jalan damia la. Tak bwk punye pasal. Malas nk singgah umah amek baju dia. Skirt bawak, baju je tadek. Pas makan2, baru gerak ke KL. Tukar baju dlm kete jek.. hehe


**Pic atas ni kat parkson. Spek tu dia yg pilih sendiri. Pastu berangan konon2 artis le plak. Sempat gi belek2 kad kat situ. Jenuh la ayah dia panggel nak bayar spek tu.



Plan nak ke Aquaria. Bwk damia tgk fish. Dalam kete kemain kecoh lagi dia.

"yea yea... nak ayan.. yea yea.. "

**ayan - jalan


Sementara tunggu abg beli tiket, kitorg tunggu kat ruang menunggu tu la. Damia plak da nmpk fish, apa lagi tak sabar2 dia nk masuk. Tapi bila da masuk, takut pulak sbb fish tu besaaaaarr dalam aquarium yg besaarrrrrrrrr... hehe kelakar je! Org ramai lak tu. Cuti skolah kan...




**Tgk la tu.. Damia takut tgk ikan toman yg besar bagak. Melekatttt je kat pipi aku tu ha. Kuatt dia peluk. Muka cam nak nanges je.."Atutttt..atuttt..." hihi



Pada aku, berbaloi la dgn harga tiket tu, dgn apa yg ada dlm aquaria tu. Memang lagi cantik dari Unde*rWater W*orl La*ngkawi la... Puas ati la tgk kan..

*ini je yg dia berani sket. Sbb aquarium tu kecik kot... pastu rupa ikan tu mcm ikan biasa jek even tu piranha. Kalo yg ikan mcm belut tapi besar n panjang (mcm ular je..), tu damia takot..



**pic atas ni dgn aku, time ni damia da berani sket...

Pas abes jalan2, singgah Starbucks minum2 ptg. Then abg g toilet, aku tunggu kat tangga depan pintu masuk aquaria. Damia sebok main dgn image laser tu.
Yg kelakarnye.. tgh2 dia dok main2 tgk ikan2 laser tu.. tetiba aku dengar..
"AWAAAAAAAAAAAAAA BADD" (Allahhhhhu Akbar)
Sekali aku toleh, MasyaAllah anak aku.. kat sini pon jadik..


Bole dia gi sujud kat situ? Ingat sejadah ke? Aku da terkekek2 sorg2. Pastu dia belasah pulak meniarapp kat situ. Adoi.. tah bape kali dia meniarap tah. Penat aku angkat dia balik. Sabo jek la.. Pastu abg pon sampai. Aku citer la.. Abg pun tegelak2.. Kelakar la budak nehh!

Kuar dari aquaria da kul 6 lebih. Abg terus drive ke Taman Melati. Rupanya nak gi makan kat Sabak Steambot & BBQ. Thx abg, nanti leh pegi lagi yea? hehe...
Ahad pulak, kul 5pm da kuar bwk damia g playground. Memang dia balas dendam betul la. Penat ayah kejar dia sana sini. Main mcm2.. slide la.. see saw la.. swing la.. tak puas2. Pastu nak main panjat2 ala2 sarang labah2 tu. Tapi tadek gmbr la.. malas nk bwk camera.
Malam tu tido awal. Kepenatan ya amat rasanya sampai berpusing2 satu katil. Abes badan ibu pon dia langgar. Ermm.. nanti kita jalan2 lagi yea. Rinduunye kat damia malam ni. Teringat2 dia nanges2 nak ikut pagi tadi. Ikut kan, aku pon da nanges skali tapi kena la kuatkan semangat. Sebulan je lagi..................................

Wednesday, November 26, 2008

Piccas everywhere

Yg bwh ni gmbr last 2 weeks kot. Da lama tak bwk damia gi playground. Asik janji nk g je tapi tak dpt2. Last2 pegi gak walau da lewat ptg (6.30 dah time kuar rumah). Happy sgt2 budak kecik ni.. tapi cian la tak puas main. Sampai tanak turun dari buaian ni tau!






Weekend ni rasanya nak bwk lagi la damia g main2. Hope dia leh main sepuas2nya......

Lokasi : Taman Tasik Permaisuri, BTR





Yg ni gambar mesra2 antara ibu ngan anak. Gmbr sebelum damia mengganas.... abes dihimpapppnye ibu dia ni yg kelemasan ngan bau pampers bacinnn dia tu. Montot atas muka aku.. bole?????






Yg ni gmbr ala-ala tomboy le plak. Damia sendiri pakai topi cam tu. Bukan ibu atau sesapa yg pakaikn ekk... Tgn tu dia try buat PEACE.... hehe..gedixx




Yg ni gmbr ala2 tomel le tew... Geramm nye.. wenduuu kat anak ibu ni... Muahsss







Ok.. ni gmbr masa simulasi makan beradab kat Impian Hotel, Morib. Sume yg kita pakai ke.. buat ke.. cara makan ke.. sume ada markah. Yg d bestnye, Dato aka pengarah ILPBT, pegawai2 n Pn. (alamak leh lupa plak nama dia) tegezut coz batch kitorg paling sikit, tp mampu buat seolah2 ada 50 org yg handle. N dorg tegezut tgk kad jemputan, kad menu, door gift yg bole kata mcm dinner yg betul2 kejadian punye.. hehe







Tgk la.. mak buyung bwk perut ni. Tetap nk vogue d vass punye. Hehe..




Ok.. yg bwh ni plak gmb pekan Pengkalan Hulu, masa kitorg gi last week. Rinduuuuuuuuuu sgt suasana dan bau waktu pagi2 kat sana. Pekan ni kecik je.. tapi pada aku besar maknanya. Kenapa? Aku je yg tau.. hehe






Ni gmb karaoke kat BayView Beach Resort, Batu Feringghi, Penang. Hari 1st sampai ke utara.






Yg bwh ni gmb lawatan ke Taman Perbandaran, Penang. Jauh tersorokkkk.. Cantik tmptnye. Kalau bercuti kat Penang nnt, nak ajak abg ngan damia gi sini la.. besttt tauuu







Hari terakhir di Pengkalan Hulu sebelum gi Taiping. Masuk Betong (Thailand) , sempadan je ngan mesia (ikut perak). Happening gak town dia. Aku ingatkan town bodo2 jek. Hehe..

Kedatangan kami disambut oleh gadis2 jelita ini....





Hehe sbnrnye budak2 ni budak skolah, buat perarakan sempena ape tah.. Pelbagai peringkat umo. Rasanye paling kecik 4thn kot, comellll sgt.. Yg besar maybe 17th la kot.. Suke tgk costume dorg.





Okeh.. gmb atas ni adalah AKu di Piyamit Tunnel. Dulu masa zaman komunis, ni tempatnye terowong dlm tanah, yg tembus ke mesia.


Ok.. sekian saja... hehe


Monday, November 24, 2008

Need ur opinion, pls...

Memandangkan kursus aku gi ni lama sangat... smpai 3 bulan terpaksa tinggalkan suami dan anak tersayang even jumpa dorg tiap2 minggu.. so aku rasa cam nk pi holiday la abes kursus nnt. Aku terus amek cuti seminggu lebih lepas kursus. Sebab kalau masuk opis dulu, nnt takleh nak cuti dah.

Ermm prob nye skang ni, kat mana best. Dalam mesia jek yea. Jgn berangan nak g jauh2 lagi.

A Famosa? Cameron?
Genting?
Colmar Tropicale?

At that time, aku da 7mos pregnant. So need to consider my susah payah nak bawak perut nanti. Kalau A Famosa, best jugak tp cam bosan je nk stay kat dlm tu. Kalau stay kat town melaka, ok, tapi leceh tak nak kena drive2 gi a famosa lak? err tah la..

Cameron? Nakkk sgt tp damia suke ke? Bahaya tak aku gi sana? Apa yg menarik minat Damia nanti ekk kat sana? Kalo minat aku lain cite la.. sayur2 segar, buah2 segar..view cantik.. no hal punye.

Genting? Cam happening gak tapi penat je nak jalan jauh2 dr cable car ke 1st World (biasa hotel ni je murah n happening). Ke aku je yg dok pk tahap kemalasan nak jalan jauh2? err lagi satu, time tu bole ke aku naik cable car? tak bahaya ke? kalau nak suh abg drive sampai atas, aku lak yg seriauuuu...

bagi la pendapat yea kawan2..

Hye Everybody!!




Selesai sudah program utara. Dari KLIA menuju ke Penang. Pastu ke Kedah. Pastu Perak. Sempat masuk Thailand kejap.. Penatt tapi heaven je rasanya dpt gi jalan2. O-owh.. tracking masuk gua gendang ngan gua itik tu memang aku tak dpt masuk. Frust woo tgk member2 meninggalkan kami (yg tak masuk ade la 4 org). Tapi nak wat cemana, dah la ujan malam sblmnye, sure jalan licin. Bila dgr cite2 diorg, lagi la aku bersyukur sbb tak ambik risk. Adventure.. aku sukeee sgt!!!




Pagi ni da masuk kelas balik. Bfast nasi lemak ngan milo panas di waktu hujan renyai2. Perghhhh konfem tido dlm kelas. Hehehe.. Sib baik ada laptop & wifi, idup la sket mata ku ini...




Nanti rajin cite lagi la yea. Haaa cite hot sket ni. Masa kitorg patah balik ke pekan lepas member2 start tracking, sorg akak ni telah didatangi OB masa dlm bas. Akak ni dgn OB berkomunikasi cara batin, patut la aku tgk dia dokk diammm je. Rupanya ada something. OB ajak masuk gua n stay dgn diorg. Siap ditunjukkan lagi cemana happening dan heaven nye perkampungan diorg. OB tu tak approach aku dan yg lain coz dia tau aku tgh pregnant, yg lain muda lagi.. Lagipun aku tau OB takkan approach org yang 'kosong' cam aku neh. Akak ni memang tinggi ilmu agamanya.. dats y OB suke.




** OB - Org B*nian




Daa~~

(Berposing dulu sblm diorg tracking.. DIORANG yea!!)




(Sempat lagi aku posing ala2 penat masuk gua, ni masa diorg benti minum kat dalam tu, aku follow pakcik catering antar food)
**Refer pic atas ni, kenal tak muka guy sblh aku? Org glamer masuk 999 2minggu lepas tak silap. Pasal serbuan kat PJ tu, rumah urut ngan cyber cafe yang kitorg join operasi tu. Takbley cite byk2, kang ade lak tonto baca blog neh, naya aku. ehhe

Wednesday, November 12, 2008

Lawatan Dalam Negeri la pulakk..

Isnin ni semua peserta kursus termasuk lah aku akan ke Penang. Pastu Kedah. Pastu Perak...

Dari isnin sampaiiiila jumaat. Pagi isnin ni kami akan naik flight ke Penang. Bas tunggu kat sana..

Excited nye laaa nak bejalan2. Tapi risau la.. sure kaki aku bengkak dlm bas nanti.. Hope no body sit beside me, so senang la aku godam 2-2 seat tu.. hahaha..


Yang paling suke.. ada program kat Pengkalan Hulu. Aku ada sebab kenapa aku suke gi situ... Yea... Ade aktiviti tracking masuk gua gendang and gua itik. Aku tau.. gua tu kat area perkampungan siam. Sejarahnya, situ dulu laluan komunis. Ok.. nanti bole la aku jadik tourist guide kat sana. Tapi tadek musim buah pulak. kalo tak sure la berbakul2 durian, rambutan, manggis akan aku saji kat kekawan sume.


Aku nakkkkk sgtt join tracking ni. Sbb ni la xtvt yg paling aku suke.


Tapiii.. boleh ke?? At that time aku da 23weeks. Da nak masuk 6 bulan beb. Tak pe la.. tgk dulu cemana. Kalau jauh sgt ke dalam atau track susah n licin, tadek harapan la nmpknye. huhu..


Ermm.. nak citer sket pasal pregnancy kali ni.


Kali ni aku dpt rasa baby movement tu awall.. masa 4 bulan da rasa berpusing2 dlm perut ni. Masa damia dulu lambat sket even dia yg lebih aktif berenang2 tiap kali aku scan. So now makin kerap baby kickin'. Sukeee sgt. I miss this moment!!! Now da rasa balik..


Kali ni aku tak minum pon anmum ke ape ke sbb loya la. Aku minum air soya jek tu pon bila da kursus ni asik tak minum je, tadek stok. Fav.brand is YEOS n SEASON. Emm drinho aku tak suke sbb rasa cam hanyir le plak. Pastu tiap kali nk minum (in case hubby terbeli) aku mesti teringat satu kes dulu. Time tu aku pregnant Damia. Ada kuar kat newspaper yg sorg pembeli ni terjumpa daging ape tah.. dlm air kotak tu. Eiiii yarkkkekkkkk..!!!!!!!!!!!!!


Kat sini, aku mmg kena kuatkan semangat. Tiap2 hari turun naik tangga. Bilik kat kat tingkat 2 (Grd floor, 1st flr n 2nd Flr = means aku nye tgkt 3 la kan kiranya). Termengah2 panjat tangga tau!!! So far ok, alhamdulillah. Kalo tak larat nk bwk beg laptop, aku mintak tlg kat guys. Part makan, mmg ok. Lauk variety. Mula2 dulu byk gak makan. Tapi skang ni, amek nasik pon ciputtttt je. Tah ekk.. tak sedap kot? Sejam pastu mula la lapar balik....


Dah siap 1 assignment. Book review. Ada byk lagi menunggu. Lesson learnt lawatan ke spore pun tak siap lagi. Tgh tggu pic dr kawan2.


Ni cover book review aku. Buat sendiri, guna photoshop. Sempat la gak malam tadi aku download photoshop brush kat devianart. Mende2 mcm ni tak tido mlm pun tak pe.. cuba wat keje cari idea nk wat assgmt. Harammmm.. hehhehe


Till then.... bye~~!

Monday, November 3, 2008

Damia's new fren

Damia da ada kawan baru. Dia sukeee sgt2. Sampai lupa kawan2 lama.


Ni la kawan baru damia....




Feeding bottle by MAM. Beli last 2 week kat mothercare, alamanda. And of course it's BPA FREE!

Teat dia leper.. kalau damia suck seolah2 mcm bagi dia bf (sape yg bf tau le rupa cemana kan?)

Harga?? Sebotol cam gambar ni (kalo tak silap saiz ni la damia nye) RM35/++

Next visit to mothercare ---> will grab more MAM bottles. So avent yg ada skang (dlm 5botol) will go to the bin. Huhu..

And mcm nk try Tommee Tippee punye bottles gak la. BPA Free gak! Maybe for my coming soon baby kot?

Wohooo

Hollaa~! I'm back from honeymoon, with honeybulan's project i.e lesson learn. Huhu..

Coba teka ke mana destinasi bajet ku last week.. hihi..




Owh yess.. tak jauh pun. Seberang Tambak jek! Really exhausted okeyy! Paling tak suke part immigration tuh! Tensennn jek. We stayed in Puteri Pan Pacific Hotel, JB. So every day, early in d morning kena rush hour ke immigration. Sesakkk!!
So now da dlm klas balik. Legaaa sgt2. Nway enjoy gak pegi cuti2 tu.. hehehe.. more pic will upload later ok. Next 2 week plak cuti2 destinasi bajet dlm mesia. Ermmm will call my cousin n ask whether kat kg ade lagi musim buah tak? owhh... of course la one of the event melibatkan kg kesayangan ku.. huhu...
chiow~

Monday, October 20, 2008

ICT Class pulak..

Pagi2 dtg ke ILPBT, pas santap2 sket nasi lemak ngan milo, terus gerak ke Pusat ICT MPK. Sejam gak perjalanan. Nak tido pon tak bole sbb bas gegar2. Pening kepala.

Ok now dlm kelas ICT. Macam biasa la.. kelas2 camni sume utk newbies. Akakk dah hustler.. huhu belagak la pulak. Yea la.. blajar cemana nk bukak google.. yahoo.. nak save picture from internet.. nak delete history. Alahaiii.. tu yg aku dok surfing n blog hopping jek! Sempat update blog lagi ni ha..

Jap gi time minum plak.

Ermm.. Imegresen kat ne la plak kat sini? Kwn2 kata sebelah ni je tapi aku tak nampak pon. Nak wat passport. Seb baek leh claim. Huhu.. untung gak buat time ni. Tahun depan just buat utk abang ngan damia jek la... :d

Ok nak pi minummmmmmm....

Thursday, October 16, 2008

English Classes

Currently Im in a class.. learning an English as a second language. Cewahhh..poyos je type in english. Huhu..

Class ni mmg happening. We learn how to pronounce. Bersembur2 air liur. Hahaha...

Yesterday we learnt how to make a speech for public speaking. Owh.. i've got so many idea on what to tell about. But still surfing for a few articles and info. Thats y i bring my laptop in d class.

Okey.. Let's give an attention to the subject. Bye...

Wednesday, October 8, 2008

I'm Away..

Yea.. hari ni last kerja. Esok pagi2 akan berangkat ke.. tak jauh..kat Morib jek! Kursus selama 3 bulan.

9 Okt 2008 hingga 24 Disember 2008

Jenuhhhh okehh! Kain baju aku tak pack lagi. Malam tadi baru packed Damia nye.. malam ni berangkat ke Semenyih. Anto Damia dok umah akak aku. Huhuhu..

Sejak tau aku kena kursus, aku da hint2 kat Damia 'Ibu kerja..Mia dok umah makngah ekk'

Balik raya dr Phg, aku gi umah akak. Sampai je depan umah, Damia da monyok.. Nampak pulak makngah kuar bawak payung menyambut anakbuah..Lagi la Damia mengepittt kat ketiak aku. Pastu tetiba nangis. Adoihh... Tapi lama2..ok jugak la nmpk gaya.

Kemarin aku tanya 'Bole tak dok umah makngah?' Dia nampak ok.. kalau tak dulu sure dah merengekkk2.

Okey..kawan2. Ada masa aku update lagi. Doakan kesejahteraan aku kat sana nanti. Dan paling penting, kalian doakan kesihatan Damia. Hope tak demam etc. Kalau tak susahhhh akakkkk~~

Salam.

Cerita Raya - Damia

Entry saje2..suke2.. :p


Pic atas : Close-up baju raya Damia cayang. Japanese Cotton from Gulatis. Sebelum jadi baju aku tgk cam tak lawa je.. Tapi bila da jadik baju dan lekat kat badan Damia..cantik pulak. Tak puas2 aku menatapnye. Ada lagi sepasang JC jugak color white cream tapi blom dirasmikan. Bila ntah...?


Pic atas : Damia yg tak sabar beraya nak naik moto ngan PakDe n MakTeh. Aksesori kepala amat penting sbb rambut Damia tak lawa (ibu yg chop tak betul..sowie sayang). Butterfly tu pun kejap je lekat atas kepala. Ptg tu tah kemana ntah.. tak jumpa2.


Pic atas : kasut raya. Actually beli 2pairs. Yang ni saiz 17. Yg lagi satu saiz 18 kaler white n gold. Aku berkenannn sgt yg ni. Tapi tadek saiz 18. So pilih yg white n gold tu. Tapi dek kerana berkenan sgt2 dan test kat damia pun ngam2 ho jek.. maka aku pon rembat skali yg ni. Esok pagi Damia bangun tido..dia belek2 barang shopping, maka antara 2 pairs kasut tu, dia amatttt berkenann yg ni. Tak rugiiii ibu beli.. Thx cayang.


Cerita Raya -Day 2

Bangun pagi, siap mandi, aku terus ke dapur. The only menantu ni nak tunjuk bakat memasak la kononnya. Ye la kan.. pasal aku balik kg jarang la nk tgk aku masak. Tolong potong2 sayur tu biasa la.. he..

Sayur sikit punye banyak. Tapi adik ipar ku beli kelapa sebijik je... Rupanya kat kg dah kehabisan kelapa. Nak kopek kelapa kat blkg umah tu..alamatnye berjanggut la. So masak jek la..

Aku sempat makan sepinggan je lontong dgn nasi impit. Petang tu aku tgk da licinnn seperiuk besar! Alhamdulillah.. mula2 risau jugak kot tak sedap n tak abes. Petang tu kami ke Bentong lagi. Harap2 ade la klinik yg bukak. Alhamdulillah.. Banyak kedai da bukak termasuk la Klinik.


Boring2 tunggu turn kat klinik.. lama gile padahal org tak ramai pon. Damia cuba buat PEACE! Tapi satu jariii jekk..hehe
Kalau berposing, bagi jekk kat anak dara ni. Nampak camera je dia da tau apa nak buat. Kadang tu siap amek gambo sendiri lagi... Hehe


Balik dari klinik, kami beraya di rumah sanak sedara kat kg. Tapi tadek gambo la...
Raya ke-4 kami balik ke KL. Waaaa terasa rinduuuu sgt ngan KL. Huhuhu...Aku da siap plan utk beraya tahun depan. Jeng jeng jeng...... Yang pasti tahun depan raya kat umah mak aku dulu. Soo aku akan pastikan kami puas beraya kat KL dulu baru balik Phg. Bole??? Kijammmnye...... ngehngehngeh.... Sbbnye tahun ni tak puas beraya. Esok aku akan start kursus selama 3 bulan okehhh!!!

Cerita Raya -Day 1

Tahun ni beraya di rumah mertua di Bentong, Pahang. Yang seronoknya kami balik malam raya. Kul 10pm dari KL. Jalan pun clear je. Kalau balik petang sure jalan jammed lagi2 kat Tol Gombak.


Dari Melawati, abang drive teruss je hala Gombak. Rupa2nya nak u-turn, nak singgah ke BurgerKing tapi da terlajak ke Sentul la plak. Aku da tertido2 dalam kete. Penatttt sgt sbb sianggnya dok tolong mak masak itu-ini. Lepas tapau BK n mamam dalam kete, abang pun terus drive hala ke Plaza Tol Gombak. Lepas tu aku da tak sedar diri..hehe..ZZzzzz...


Sampai di kg dlm kul 12 lebih. Iron baju sambil Damia main2 dgn makcik2nya. Sekali tengok abangnye sampin baru tak berjahit lagi. Apa lagi..minta bantuan MIL la jahitkan. Menantunya teman anak tido. Bole?? Hehehe.. Tau2 bangun pagi sampin da siap berjahit. Thx mak..



Acara utama selepas bersalam bermaafan sure la acara bergambar. Tapi aku je yg over-excited. Yang lain sume malu2. Appara...




Cute sgt Damia pakai baju kurung. Sukee sgt aku tgk dia.. comellll! (puji anak sendirii..haha)

Pas makan2, kitorg ke Hospital Bentong utk melawat besfren abang, Azril yg admitted kat Darul Ehsan Medical Centre mulanya sbb demam denggi. Tapi 1 day b4 raya, dia minta tukar ke HB pulak sbb family sume kat Bentong kan..takkan nak raya sorang2 kat spital. Kesiann dia.


Aku suke gmbr damia sorang2 tu. Da pandai posing tapi tanak smile. Moody sket pagi raya ni. Lama2 baru ok.


Asik nak tengok fishhh jek! Penat aku nak menjaga. Kot kang tetiba dia swim dlm kolam tu..bukan leh caya anak dara ni.. Tu pun dia da angkat kaki nak panjat. Sabo jekk la..

Da petang sket.. balik umah maka kami anak beranak pun tido.. heheh..bestnye rayaaaa!!

Malam tu aku ajak abang cari klinik kat Bentong. Sume tutup! Aku da agak tapiii kalau boleh nak jugak g klinik. Tak tahan tengok Damia selsema teruk. Aku pulak kena allergic teruk kat tangan, kaki. Abes gatal2. Tu gara2 basuh ayam nak buat rendang la. Abang kata 'da tau allergic yg gi basuh ayam tu nape?' cewahh..senang sungguh suamiku bercakap. Kalau dia yg tolong basuhkan tak pe gak. Hurmm...

Damia lak petang tu kan da tido dari kul 3 ke 6ptg. Masa dlm kete kul 8.30pm tido lagi, kitorg siap singgah supermarket pon dia tak bangun2. Penat sgt la tu! Aku beli bahan2 utk buat kuah lontong. Then terus balik umah..... dan damia tido sampaiiii pagi!