Wednesday, December 10, 2008

Damia da Setahun 9 Bulan... Kejapppnye rasa. Lagi bape bulan je nak genap 2 tahun... Ermm.. terharu rasanye.

Jumaat lepas, rasa terharu tu melebih2 pulak bila 1st time dengar damia cakap ayat penuh. My sis da siap pakai tudung nak kuar kejap malam tu. Tetiba damia bangun n cakap :

'Makngah...nak ikut'

Arhhh terharu nye.. (feeling lebih2 plak aku neh)

One more thing, damia sgt2 excited nak dpt adik. Slalu usap my tummy sambil panggil baby. Satu malam tu, tgh2 tido agaknye dlm kul 4am kot, tetiba aku dgr :

'baby...baby...'

Tengok2, rupanya damia dok ngigau/mimpi.. pastu dalam mata yg pejam dia gelak2. Comelll le plak. Aku pon tegelak then sambung tido... :)

Owh.. yg lagi penting adalah; start jumaat lepas damia da tak isap puting lagi! Yeehaaaaaaa...
Puncanya, puting dia jatuh kat bilik air masa dia nk mandi. Dia tunjuk toilet bowl tp my sis checked tadek pon. So maybe puting jatuh dlm lubang lagi satu (yg air kuar tu..)

So start dari tu, tiap kali dia request puting, aku akan remind dia yg puting da jatuh lubang n will ask ayah to beli yg baru. Tapi aku wat tatau jek la.... ada yg spare punye tapi aku kuatkan hati supaya tak termakan dgn rengekan damia. Alhamdulillah, 5 malam aku cuti, sekali pon tak bagi puting even dia merengek.

Mula2 je dia ingat, lepas hari ke 2 tu, dia request bila nk tido je. Kemarin aku ckp la puting da jatuh lubang.. dia marah aku le plak. Agaknye 'nape ibu tak gantiiiiii??' Siap jeling tu. Tak tahan... pastu dia amek toys lion dia n peluk2 sampai tido. Keciannnn kan?

Yea.. pasni no more pacifier!!!

ok nk sambung karaoke wat assignment.. ihihii... si budak2 ni karaoke le plak. kang ade aku join kang...

4 comments:

Kasih Aleeya said...

hi ibu damia... bagus damia dah x isap puting... kasih dulu stop puting umur2 bih kurang damia kot.. hehe...
tumbletots tu u kena call dulu... buat appointment.. luper lak contact no.. u check kat internet.. trial class 1jam 1/2..harga utk budak 2yrs i x sure.. but fees dia rm428 kalo x silap for 3 months.. + rm150 (deposit)..try lahh mmg best..

MinahranggieE said...

hai sue, thanx datang melawat blog kita, my son memula masuk smart reader masa umur dia 4 tahun, reason sy hantar sini cos dia nyer communication ngan bebudak lain is very bad, dia tak nak share toys, even main kat playground pun dia tak bleh tengok ader orang lain, kira cam sumer dia punyer, bile masuk SRK, Banyak perubahan, dia pandai bergaul, n u bayangkan dia baru 4 taun tau..tapi dah pandai 1-z, 1-20, n dah kenal huruf,.. suka baca plate no kereta kalo jenjalan, even kat signboard besa..
tapi setau i, SRK amik student start 3 hingga 6 taun, tapi tempat adalah sangat terhad, sebab one class dia cuma amik max 12 orang jer...

Sue said...

filla : ok...da surf internet. kat GE Mall ade ek, senang sket nk g. sure best kan

Minahranggie : o0 ye ke.. ok la kan bila ada perubahan ni. so nnt tunggu 4 thn la baru antar..

Tieha Zuan said...

salam kak..

sekejap je kan baby membesar.. Zara pun dah nak masuk setahun 4 bulan.. dh macam ragam dia dapat..

keletah dia la yang memberi semangat pada tieha untuk meneruskan kehidupan yang penuh cabaran ni..

dulu zara hisap puting juga.. tapi masa umur dia 7-8 bulan, tiba2 je dia stop sendiri.. sib baik la.. lepas ni anak 2nd taaknak ajar pacifier dh.. takut jadi miss Jo...