Tuesday, March 20, 2012

Random on weekend


Apa nak cerita? Nak update pun malas sebab tah cemana tah window dalam blogspot ni jadi kecik. Nak menaip pun susah..... kecik cinonet da jadiknye... tak caya? meh aku print screen....



Haaaa... kecik giler. Tapi sebab aku da takde tempat lain nak membebel maka ku gagahkan jugak la. Bulan lepas gi SKT kat Corus pun tak sempat nak masuk gambar dlm blog ni. Ada video damia swimming.

Eh last weekend kan ada Matta Fair. Dulu aku tak tau pun ape matta fair ni yg orang dok heboh sangat. Cuma baru tahun lepas la kot baru aku tau apa.. hehe.. So sabtu lepas aku gi program mega fastrack herbalife kat TM Audtitorium. Tak sempat nak tunggu habis pun sebab taknak balik lambat sangat.. 4.30 chow gi Matta. ni la first time aku pegi...best jugak tp mahal pun mahal jugak. Pukul 9 lebih baru kitorang kuar dari matta, nasib baik la budak2 memang tak bawak. Senang sikit nak berpimpin2 tgn dgn laki i...dengan orang ramai, sempit2... pheww...

Ce tengok budak ni. Lagi bape hariii je lagi nak setahun. Apa yg dia pandai skang? Pandai buat2 nangis.. comel gileeee ngan gigi kapak yg besar. Tak sempat snap pic lagi. Tapi memang kelakar bila dia buat2 nangis tu.... pastu pandai dah nak mengajuk orang bercakap. Pantang tengok abang dia bergolek..mesti dia datang n cium2 abang.. tepuk2 abang. Aku tengok khalif ni lebih rapat dengan abang dia la. Sebab tengok dia punye mesra dgn abang tu beza dgn kakak. Ye la..abang pun jenis lembut hati. Aku nak marah abang pun bole jadi kesian.. hihih



Hari ahad, keje aku makan..makan..makan...! Dinner aku just buat Fish N Chips. Huhuhu..sedap jugak yea. Ni 1st time aku try. Bole tahan..senang gile! Ni pun pasal tengahari tu gi tesco, Dory Fillet tu sepeket tak sampai rm8 pun. Beli 2 peket sebab tamak. Tapi malam tu masak sepeket je, cukup anak beranak + maid makan sekali......eh tak cukup sebenarnye sbb damia request nak lagi. Tapi fillet dah beku, leceh nak thaw.... so goreng fries je..




Jumaat lepas, 16hb genap usia khalish 3 tahun. Dah besar anak ibu. Dah nak gi sekolah dah tahun depan. Tapi ibu rasa macam nak tunggu dia 5yrs la kot. Sebab abang ni pelat2 lagi..nanti cikgu tak paham.. pampers pun pakai lagi. Ibu punye la malas nak train si abang ni. Nanti2 la.. damia dulu dia sendiri yang taknak... tp si abg ni da try bape kali potty training tapi asyik failed. Bole tak ada satu hari tu, auntie dia dah cebokkan budak debab ni, dgn bogelnye baru kuar toilet dia pun berdiri tepi freezer tgk ibu buat shake herbalife. sambil2 berborak sekali aku tengok lajuuuuu je air kencing terpancut kat freezer aku. Kuang asamm betul!!! Haa kan da kena cubit.

Tapi yang paling tak tahan....... ni malam tadi punye:



Ade ke susu, bang...
'Angguk-angguk'
Sedap?
'Mm dappp...' sambung tek.. sampai tertido

Friday, March 16, 2012

happy birthday! sudah besar kamu.....

Opss terlambat sikit nak buat entry besday - 9 mAC 2012

HAPPY BIRTHDAY TO MY ONE & ONLY DAUGHTER

Sudah 5tahun kamu.... kejap sungguh masa berlalu. Dari anak yang kecil, yang tembam2..sampai la da tinggi dan slim.. cewah. Tahun ni besday jatuh pada hari jumaat, hari last sekolah sebelum cuti. So celebrate kat sekolah juga, macam tahun2 lepas. Last minit preparation. Apa pun, damia sangat happy.....










Dan tak lupa juga, HAPPY BIRTHDAY TO MY DEAREST HUSBAND ;)

rasanya dah 3tahun pada tarikh 9 Mac, cuma celebrate bday damia je.. sian ayahnye. 3tahun sebab dikira dari damia usia 1tahun, 2 tahun dan 3 tahun, 4 tahun jugak. Eh so dah 4 tahun ibu teruja dgn bday anak je.. sian ayahnye...

So kali ni kita celebrate jugak bday ayah!









Kebetulan pakngah n makngah diorang datang, so kira celebration jugak la ni kan? heheheh...


Dan hari ni, 16 Mac adalah besday si abang.......

Gambar abang takde yg terkini ler... dia je asyik jadi photographer sampai gambar dia takde..


Dan minggu depan besday budak ni pulak...



Mac - penuh dengan sambutan hari jadi!!!!

Planning utk buat small party. just for close frens n family member..... rasa last buat party masa khalish umur 1yr... hihih siannnn dorang!

HAPPY BIRTHDAY!!!!

Monday, March 12, 2012

Semangat baru :)


If mom is away from baby during the day, baby may take just enough milk (by bottle or cup) to "take the edge off" his hunger, then wait for mom to return to get the bulk of his calories. Baby will typically nurse more often and/or longer than usual once mom returns. ... Reverse cycling is common for breastfed babies who are away from mom part of the day, especially those just starting out with the bottle.
Sumber: Kellymom.com

*********

Alhamdulillah sekurang2nya dengan quote di atas tu telah mengembalikan semangat aku. Stock frozen ebm dah habis langsung. Bila pam pun susu segan2 nak kuar. Pam 25minit, yg dapat cuma 0.5oz.. guna kaedah mermet pulak dapat la lagi 0.5oz... next session harap2 dapat la 2oz, bagi cukup utk 1 feeding. Phewwwwww....

Khalif baru nak menginjak usia 1 tahun, 2 minggu lagi... aku perasan bila direct feeding memang banyak susu kuar. ALhamdulillah... cuma mulai sekarang kena 'reverse cycling' pulak... Mudah-mudahan dapat menyusukan khalif sehingga sekurang2nya umur dia 2tahun. Aminnn....

Kat rumah kalau hari cuti tu memang nak sangat buat stock. Tapi baruuuu nak pasang gadget, si abangnya pulak dah mengendeng2... siap nangis2 manja.. siap selak2 kan baju.. siap cium2 B ibu.. aduhaiiii...... kesian, maka ibu pun landing sama sampai tertidur. Huhuhuhu... abang, Jumaat ni genap 3tahun dah bang.. udah le tu.. hihihihihi.... bagi chance kat adik pulak. Tapi apa2 pun, adik akan diutamakan dulu. Lepas tu kalo abg nak baru bagi kt abg pulak side yg adik minum tu. biar betul2 kosong. Lagi 1side, simpan utk sesi mengepam.


*try upload video khalif, tapi 2x try tetap ERROR... ok la next time je la... esok akan berkursus 3 hari di Morib. Ikutkan kena menginap sbb malam pun ada course jugak. Tapi terpaksa la burn je yg malam punye tu sbb anak perlu diutamakan.. :)

Friday, March 2, 2012

Phishing






Dear MR. oliver_a@fortlewis.edu

Thanks for your kind of remind me to update my bank account details.
You are very kind-hearted (betul ke wording ni?) :) You know that my CIMB Clicks Account is not regularly active. Yes... you are right.
But may i ask u a question?
How do you detected my CIMB Clicks account is irregularly activate?
Because fyi, until now I have never open an account with CIMB....
So can u tell me, how i can have CIMB Clicks account if i am not a client of CIMB Bank?

BINGO!!!!

********

Korang sure ada yg penah dapat phishing email mcm ni kan? Apa yg korang buat? Dulu aku penah dapat dari Maybank Phishing account
gitu la.... then aku report kat MAYBANK via email. Sebab aku baca kat web M2u, kalo sape2 ade dpt phishing email cam ni
bole buat report. Tapi until now aku tatau ape terjadi kat report aku tu.... so buang masa. Maka bila dpt email begini, sila cllick X sahaja. heheheh