Monday, March 12, 2012

Semangat baru :)


If mom is away from baby during the day, baby may take just enough milk (by bottle or cup) to "take the edge off" his hunger, then wait for mom to return to get the bulk of his calories. Baby will typically nurse more often and/or longer than usual once mom returns. ... Reverse cycling is common for breastfed babies who are away from mom part of the day, especially those just starting out with the bottle.
Sumber: Kellymom.com

*********

Alhamdulillah sekurang2nya dengan quote di atas tu telah mengembalikan semangat aku. Stock frozen ebm dah habis langsung. Bila pam pun susu segan2 nak kuar. Pam 25minit, yg dapat cuma 0.5oz.. guna kaedah mermet pulak dapat la lagi 0.5oz... next session harap2 dapat la 2oz, bagi cukup utk 1 feeding. Phewwwwww....

Khalif baru nak menginjak usia 1 tahun, 2 minggu lagi... aku perasan bila direct feeding memang banyak susu kuar. ALhamdulillah... cuma mulai sekarang kena 'reverse cycling' pulak... Mudah-mudahan dapat menyusukan khalif sehingga sekurang2nya umur dia 2tahun. Aminnn....

Kat rumah kalau hari cuti tu memang nak sangat buat stock. Tapi baruuuu nak pasang gadget, si abangnya pulak dah mengendeng2... siap nangis2 manja.. siap selak2 kan baju.. siap cium2 B ibu.. aduhaiiii...... kesian, maka ibu pun landing sama sampai tertidur. Huhuhuhu... abang, Jumaat ni genap 3tahun dah bang.. udah le tu.. hihihihihi.... bagi chance kat adik pulak. Tapi apa2 pun, adik akan diutamakan dulu. Lepas tu kalo abg nak baru bagi kt abg pulak side yg adik minum tu. biar betul2 kosong. Lagi 1side, simpan utk sesi mengepam.


*try upload video khalif, tapi 2x try tetap ERROR... ok la next time je la... esok akan berkursus 3 hari di Morib. Ikutkan kena menginap sbb malam pun ada course jugak. Tapi terpaksa la burn je yg malam punye tu sbb anak perlu diutamakan.. :)

2 comments:

mamalieyna said...

aduhai..belum mengalah ye si abang khalish..sian adik..hehe~

apapun hrp dimurahkan lagi susu awak hendaknya ye..

gee ryder said...

haa abang pun nenen lagi?
patutla tak cukup susu hehe