Wednesday, December 24, 2008

Perlukah???

Since my due date adalah dalam bulan Mac dan akan masuk keje semula pada bulan Mei'09, maka dlm kepala ni dok memikir macam2. Especially : nak beli ke carseat??
Persoalannya : mana better? convertible carseat yg leh pakai dari newborn sampai besar ke infant carrier?


skang ni damia mmg pakai carseat pegi dan balik keje (anta g umah babysitter). so nnt baby tu pon kena la dok dlm carseat @ carrier dia kan... nnt kalau beli infant carrier, mcm rugi pulak nnt nk kena beli carseat bila dia da pandai duduk.. (damia dulu 5-6 bulan da duduk)

ke bole je (sesuai?) beli mcm ni je utk damia? so carseat dia yg convertible tu leh bagi kat baby? tapi ok ke yg ni? mcm kesian pulak kalau damia nk tido...



Ni infant carrier sweet cherry. Eh damia punye dulu ade (bukan mcm dlm gmbr ni) tapi mcm tak best coz dulu pakai kejap2 je n dia takde side-impact protection (tak gebus). So da jual kat org.

SO mcm mana ekk?

Monday, December 22, 2008

Bestnye dpt bonus!

Salam...

Kali ni nak citer pasal preparation nak sambut baby pulak. Excited jugak rupenye... hehe.. Byk brg lain da ada, so ni utk tambahan je selepas amik kira pengalaman pertama dulu.

1st : Breastpump set.

Since aku da nekad nak fully bf kali ni (insyaallah) so kena la get ready dgn gadget yg sepatutnya ada. Kali ni nak beli yg terbaik, dgn harapan byk la stok EBM nanti. Complete set coz nnt senang nk pump kat opis. Tgh pening lalat nk pilih antara Spectra 3 atau Medela FS. Bila pk2 balik... baik beli S3 dulu. Kalau produk memberangsangkan, nanti2 leh la switch ke Medela pulak. Tgh buat survey lagi kat mana harga yg terbaik. Setakat ni kat The LilCaliph la kot...




2nd : Food & Bottle Warmer.
Ni mesti ada. Sbb nanti senang nak panaskan stock EBM ku... lagi2 di rumah babysitter okeh.
Ni brand Snow Bear. Harga pun ok.

3rd : Bumble Bee Crib Set + Pillow + Bolster
Damia punye dulu ada. Tapi ni sbg tambahan je. Sure Damia pon excited nk tido balik dlm cot. Hehe. Nak design ni... Party Bears.. Cantik kan?






4th : Playtex Liners @ any brand - utk milk storage
5th : Newborn set - shirts, pants, mittens n booties
6th : Tilam kekabu baby
7th : Kelambu payung
8th : Dan lain-lain yg masih dlm proses mengenalpasti
Ops.. ada lagi satu
9th : Bfeeding books - ni penting sbb nak kena blajar dgn jayanya!!
Orait.. Citer pasal Damia pulak.

Ahad semalam lepas nap time, ajak damia mandi n nk bwk g playground. Excited betul dia neh! Tapi pas mandi ujan la pulak.. Kesiann je tgk damia da siap2 nak jalan. So decide gi McD pandan Mewah coz kat situ ade la playground kecik.. Jadik la kan.......
Tapi masa nak kuar umah tu, my mom ckp kat damia ...
Opah Damia : Damia nak gi mana?
Damia : Alannnn... (Jalan)
Opah : Nak ikut bole?
Damia : Haa??
Opah : Opah ikut bole tak...
Damia : (sambil pakai kasut) No-No-No0Oo (sambil goyang jari telunjuk)
Hahahaha.. suda lama tak nmpk damia wat camtu. Aku pon da berbulan2 tak buat camtu. tapi dia leh ingat lagi ekkk? Budak-budak... kuat betul memori dorg kan?
ERmpphh.. rinduunye kat damia. Rabu ni da balik coz Khamis cuti Krismas n Jumaat cuti gakk.. Minggu depan tamat kursus. Yeayy!!

O-Owh... since my hp da rosak skrin nye.. maka perlu lah menjalankan misi mencari fon baru. Adoyaiii...

Thursday, December 18, 2008

Tak sabarnye nak balikkk

Ermm.. hari yg memenatkan! Semalam ngan pagi tadi ada exam kat audit negara. Tak tau la lepas ke tak.... tak kesah! Hihihii... Cuma kalau failed, rasa sgt malassss nk g exam lagi. Jauhh nye bandar enstek tuh!


Pas maghrib tadi, baru sempat nk makan malam. Dgn solat n baca Yaasin dalam keadaan lapar.. baby beguling2 dlm perut ni.. kesiannn dia.. tu la padahnye bila ibunya tidooo je keje nye ptg tadi. Last makan pun masa kul 12 tghr. Mau tak kebulor!


Okey.. lagi seminggu lebih je nak abes kursus! Finally... akan pulang ke pangkuan suami tercenta dan my Damia bucukkk! Syokkkknyeeeeee... pasni tiap mlm leh tido pelok damia! Sukee sgtt!!

Assignment ada lagi 2. Malam ni start surfing infos la ape lagi. Isnin kena antar. Yang lagi satu tu tah bila tah.. takde due date lagi. Hohoho...


Ermm.. Appointment check up kat azzahrah hari isnin ni.. Ingat nk g sabtu ni je tapi cam tak sempat plak. Next saturday la jwbnye...


Okehh..weekend ni da plan ngan abg, nak bawak damia g playground lagik. Kat BTR la..happening coz banyak mainan n ramai orang. Kawasan pun besar.. leh kejar2 damia (abg la kejar..bukan aku!) Hahahaaa...


Tak sabar nak pi bercuti di Kota Keriangan! Abg tak leh cuti pjg.. so gi yg dekat jekk la.. Lagipun byk indoor game yg leh damia naik nanti kan. Mesti dia suke..


Okey la.. nk sambung surfing. Daa~

YAYYYYY!!!! IBU DA NAK BALIIKKKKKKKKKKK...........

Monday, December 15, 2008

Keje malam2

video

fuh.. berjaya gak akhirnya masukkan vid dlm blog ni. agaknye b4 ni sume fail yg besar2 kot.

ni sbnrnye waktu malam.. damia da nk tido tp dia ternampak lak aku pegang ketip kuku coz nk ketip kuku kaki ku sikit.. cepat2 dia bangun n nk try buat jugak.. noti girl la budak ni.

then dia perasan lak aku amek camera. tu yg dia buat aksi 'peace' .. pantang amek gmbr dia sure buat PEACE..

Wednesday, December 10, 2008

Damia da Setahun 9 Bulan... Kejapppnye rasa. Lagi bape bulan je nak genap 2 tahun... Ermm.. terharu rasanye.

Jumaat lepas, rasa terharu tu melebih2 pulak bila 1st time dengar damia cakap ayat penuh. My sis da siap pakai tudung nak kuar kejap malam tu. Tetiba damia bangun n cakap :

'Makngah...nak ikut'

Arhhh terharu nye.. (feeling lebih2 plak aku neh)

One more thing, damia sgt2 excited nak dpt adik. Slalu usap my tummy sambil panggil baby. Satu malam tu, tgh2 tido agaknye dlm kul 4am kot, tetiba aku dgr :

'baby...baby...'

Tengok2, rupanya damia dok ngigau/mimpi.. pastu dalam mata yg pejam dia gelak2. Comelll le plak. Aku pon tegelak then sambung tido... :)

Owh.. yg lagi penting adalah; start jumaat lepas damia da tak isap puting lagi! Yeehaaaaaaa...
Puncanya, puting dia jatuh kat bilik air masa dia nk mandi. Dia tunjuk toilet bowl tp my sis checked tadek pon. So maybe puting jatuh dlm lubang lagi satu (yg air kuar tu..)

So start dari tu, tiap kali dia request puting, aku akan remind dia yg puting da jatuh lubang n will ask ayah to beli yg baru. Tapi aku wat tatau jek la.... ada yg spare punye tapi aku kuatkan hati supaya tak termakan dgn rengekan damia. Alhamdulillah, 5 malam aku cuti, sekali pon tak bagi puting even dia merengek.

Mula2 je dia ingat, lepas hari ke 2 tu, dia request bila nk tido je. Kemarin aku ckp la puting da jatuh lubang.. dia marah aku le plak. Agaknye 'nape ibu tak gantiiiiii??' Siap jeling tu. Tak tahan... pastu dia amek toys lion dia n peluk2 sampai tido. Keciannnn kan?

Yea.. pasni no more pacifier!!!

ok nk sambung karaoke wat assignment.. ihihii... si budak2 ni karaoke le plak. kang ade aku join kang...

Monday, December 1, 2008

Weekend Rambling

Weekend yg paling best sejak aku berkursus. Nape? Sebab sume assignment da siap ikut due date. Tapi ade lagi yg bakal menyusul. Kendian cite la kan. Bahagia sgt sbb tgk damia hepi gile bile aku leh pay full attention kat dia.

So sabtu tghari tu dari Semenyih, singgah Parkson Metro kejap. Nak beli baju jalan damia la. Tak bwk punye pasal. Malas nk singgah umah amek baju dia. Skirt bawak, baju je tadek. Pas makan2, baru gerak ke KL. Tukar baju dlm kete jek.. hehe


**Pic atas ni kat parkson. Spek tu dia yg pilih sendiri. Pastu berangan konon2 artis le plak. Sempat gi belek2 kad kat situ. Jenuh la ayah dia panggel nak bayar spek tu.



Plan nak ke Aquaria. Bwk damia tgk fish. Dalam kete kemain kecoh lagi dia.

"yea yea... nak ayan.. yea yea.. "

**ayan - jalan


Sementara tunggu abg beli tiket, kitorg tunggu kat ruang menunggu tu la. Damia plak da nmpk fish, apa lagi tak sabar2 dia nk masuk. Tapi bila da masuk, takut pulak sbb fish tu besaaaaarr dalam aquarium yg besaarrrrrrrrr... hehe kelakar je! Org ramai lak tu. Cuti skolah kan...




**Tgk la tu.. Damia takut tgk ikan toman yg besar bagak. Melekatttt je kat pipi aku tu ha. Kuatt dia peluk. Muka cam nak nanges je.."Atutttt..atuttt..." hihi



Pada aku, berbaloi la dgn harga tiket tu, dgn apa yg ada dlm aquaria tu. Memang lagi cantik dari Unde*rWater W*orl La*ngkawi la... Puas ati la tgk kan..

*ini je yg dia berani sket. Sbb aquarium tu kecik kot... pastu rupa ikan tu mcm ikan biasa jek even tu piranha. Kalo yg ikan mcm belut tapi besar n panjang (mcm ular je..), tu damia takot..



**pic atas ni dgn aku, time ni damia da berani sket...

Pas abes jalan2, singgah Starbucks minum2 ptg. Then abg g toilet, aku tunggu kat tangga depan pintu masuk aquaria. Damia sebok main dgn image laser tu.
Yg kelakarnye.. tgh2 dia dok main2 tgk ikan2 laser tu.. tetiba aku dengar..
"AWAAAAAAAAAAAAAA BADD" (Allahhhhhu Akbar)
Sekali aku toleh, MasyaAllah anak aku.. kat sini pon jadik..


Bole dia gi sujud kat situ? Ingat sejadah ke? Aku da terkekek2 sorg2. Pastu dia belasah pulak meniarapp kat situ. Adoi.. tah bape kali dia meniarap tah. Penat aku angkat dia balik. Sabo jek la.. Pastu abg pon sampai. Aku citer la.. Abg pun tegelak2.. Kelakar la budak nehh!

Kuar dari aquaria da kul 6 lebih. Abg terus drive ke Taman Melati. Rupanya nak gi makan kat Sabak Steambot & BBQ. Thx abg, nanti leh pegi lagi yea? hehe...
Ahad pulak, kul 5pm da kuar bwk damia g playground. Memang dia balas dendam betul la. Penat ayah kejar dia sana sini. Main mcm2.. slide la.. see saw la.. swing la.. tak puas2. Pastu nak main panjat2 ala2 sarang labah2 tu. Tapi tadek gmbr la.. malas nk bwk camera.
Malam tu tido awal. Kepenatan ya amat rasanya sampai berpusing2 satu katil. Abes badan ibu pon dia langgar. Ermm.. nanti kita jalan2 lagi yea. Rinduunye kat damia malam ni. Teringat2 dia nanges2 nak ikut pagi tadi. Ikut kan, aku pon da nanges skali tapi kena la kuatkan semangat. Sebulan je lagi..................................