Tuesday, January 20, 2009

Pening..

Aku still blur lagi. Apa yg penting dlm membeli barang2 utk 2nd baby? Sebab taknak membazir.... so surf sikit2 n jumpa list ni kat web mana tah...


Barang keperluan bayi

:1.Baju & seluar - bajet dlm 5 psg cukup la. Damia punye dulu elok lagi coz mostly bukan kaler pink.

2.Sarung tangan dan kaki - 5 psg gak

3.Topi baby utk mengelakkan ubun2 sejuk - 1 aje cukup.

4.Bedak, sabun, syampo, minyak rambut - 1 set kecil aje. (Nanti mesti dpt hamper punya- Damia punye hamper dulu pon ade lagi..hehe)

5.Lampin - tak perlu kot coz yg dulu masih elok mcm baru.. buat bedung je pon.. kain bedung da ada 3 helai

6.Diapers size S @ new born (beli brand murah aje dulu coz baby kerap berak)

7.Selimut baby - tak perlu coz damia punye byk..

8.Towel - pun tak yah coz da byk sgt..

9.Barut - dah ada jugak..

10.Kelambu - 1 je yg jenis payung

11.Tilam baby - 1 set - nak yg jenis kekabu

12.Bantal - 1 kepala 2 peluk - termasuk la dlm set tilam tuh

13.Bantal separuh bulat (yg dekat tengah2 tu kosong) - 1 je jadik la..

14.Botol susu - dah booking dah- utk simpan EBM. Utk feeding pon dah ada cuma kalau nak bole je beli lagi 1 (hehehe...)

15.Wet tissue - 3 pack besar

16.Kapas @ Cotton bud - dah ada..

17.Tisu kotak @ tisu bulat - tak yah kot..

18.Minyak telon utk mengelak perut kembung - kali ni nk try minyak YuYi la..

19.Krim utk ruam lampin (Drapoline) - kalau perlu baru beli la..

20.Plastik alas tidur - dah ada..

21.Besen mandi baby - pun dah ada..

22.Bakul letak kain baju - yg kecik cukup lah wat simpan 3-4 helai utk guna dlm 1 hari

23.Bakul sampah kecil - ermm? kalau perlu baru beli

24.Pam perah susu - dah booked. Spectra 3 complete set



keperluan tambahan (klu perlu)

1.Katil baby @ Play pen - crib dah ada dah. Damia punye dulu..

2.Buai - tak perlu

3.Buai mcm kerusi baring (yg boleh enjut tu) - bouncer? beli kemudian la..

4.Kereta sorong - stroller? nak kena beli ke since da ada maclaren tuh. Tapi tu Damia punye..

5.Kerusi dlm kereta - carseat? mesti beli tp tgh memilih mana satu dan ikut keperluan Damia n baby..

6.Walker (Klu 5 bln ke atas) - Ada dlm store. Tak tau le ape jadik. Hehe..


Perlu ke beli stroller?
Better beli carseat je ke atau amek yg travel system?
Better beli yg 4-wheel ke 3 wheel? Kalau yg roda besar tu ok ke? Maintenance senang tak??
Carseat tu mcmana nk test yg dia leh combination dgn baik utk baby sampai toddler??

aiya.. byk menda nk kena pk.

1 comment:

.::MRS SUHAIDI::. said...

salam...
sajela nk nyibuk kt sini...urm...my opinionla,since akak dh ade stroller mclaren tu,seat blh adjust x?kalau blh adjust bg tdo,akak gune yg tu utk bb baru..yg damia belikan stroller 3wheels yg wheelsnye besar.rase mcm sedap tolak.
pastu utk carseat,nk tau blh gune utk infant to toddler akak tgk biase dia blh adjust mcm stroller jgk...blh adjust utk baring or duduk..better belikan yg adjustable tu...blh pkai smpi bile2..kt mothercare ade kot..
tu je my opinion..