Wednesday, September 16, 2009

Half way to turn 1, Khalish!!!!




Happy 6months Birthday!!!


Sungguh cepat masa berlalu. Teringat lagi, at this time 10.30am 16 Mac 2009, baru abes check up kat KKIA dan balik umah wake-up en.suami. (gi check up alone wehhh... sob sob.. malas nk ajak suami, kang wat malu bedengkur kat klinik. Huhu..) Terus ajak pi spital coz HBP.


Sampai spital, cek2 rupa2nya da bukak 4cm without any contraction pain! Selamatttttttt 4jam. ehehe..


Okehh..weekend ni baru nk start weaning. Semlm pi beli weaning bowl & spoon set Pigeon. Excited okeh! Macam laaaa baru anak sorang. Hahaha... Tapi sebab tanak Damia kecik ati, so i bought plate, spoon & fork dgn tumbler Disney Princess. Waaaa.. seronok sungguh Damia dpt tuh!! Siap lambai tgn ala2 Princess tuuuu...



Okeh.. sbnrnye tgh double pumping ni. Botol hampir penuh dah! Kang melimpah abes kena kain pulak. Daa~~

Opss.. sessi membangga diri kejap!
Hari ni 16hb September 2009, genaplah 6 bulan tempoh EXCLUSIVE BREASTFEEDING seperti yang telah di hajati semenjak Khalish berusia 6minggu dalam kandungan. Alhamdulillah... Semoga Khalish sentiasa murah rezeki dan dapat terus breastfeed sehingga sekurang2nya usianya 2 tahun dan kalau dimurahkan lagi rezekinya, harus aku breastfeed sehingga ke titisan terakhir. Amiinnn.....


Ini bukti Khalish Amsyar breastfeed sehingga usia 6 bulan tanpa sebarang makanan tambahan dan tanpa plain water sekali pun! Alhamdulillahh... bam bam juga anak ibu nih!!!

So kepada ibu2 mengandung, kalau berhajat nak exclusive breastfeed, niatkan dari anak dalam kandungan lagi, Insyaallah...akan berjaya. Kepada rakan2 yg menyokong penyusuan susu ibu, tahniah atas usaha anda. Teruskan penyusuan susu ibu selama mungkin!!!

Dan kepada ibu2 yang mempunyai anak2 angkat dan berusaha utk memberikan susu ibu dari badan sendiri, TAHNIAH diucapkan. Insyaallah.. anak akan sentiasa dekatttt dgn kita. Teruskan usaha dan jangan sesekali mengeluh keletihan. Breastfeeding ni mmg perlu usaha dan pengorbanan dari segi masa dan tenaga. Caiyokk!!

6 comments:

mamalieyna said...

Hepi 6months besday Khalish..!! tahniah tuk mamanya juge, berjaya b/f khalish dgn jayanya..huhu..kita tidak berjaya.. huhu cedih..:( ..
*pepun moga khalish terus membesar sihat n kuat ye sayang..

Sue said...

thx...

jgn sedih2 tau. Tekadkan azam utk next baby pulak. Huhu....

As said...

dah makin besar khalish sue... sekejap jer dah 1/2 thn umur dia... semoga khalish membesar dgn jaya nyer... hehehe

Marsha~ said...

tembamm. berkat susu ibu!! chiaaayookk!! aqila pun sy stop sbb pregnant.. dia benti sendiri sebab rasa makin tak sedap.. niat hati kalau 2nd baby lahir, nak kasi balik dia netek.. kot2 dia nak, tapi bila dh tumbuh gigi, pergh seriau lah jugak takut dia geget..

khalish sgt tembam..

Nor Jannatul Fadilah Abu Zarin said...

tahniah makcu, dah berjaya exclusive bf, pasni con't ngn bf without fm okay? sokong si 100%!!! cayalahhhh!!! khalish, selamat membesar dgn sihat & kuat yer cyg, berkat susu ibu...kita dah ada geng baru tau, ejad si ummi triplet. dia pun tgh usaha excl bf yg ke-4 syed aliff, skrg dah nak masuk 3bln. TAHNIAH kpd diri kita masing2!!! yakin boleh, KITA BOLEH!!

Sue said...

As: ye la.. kejap je kan? Aqeel pun da nk setahun kan? haihh..terasa lagi sakit bersalin.

Marsha : A'qila tau dia nk dpt adik tu..tu yg dia stop. kesian kat mummy dia la agaknye. hihi khalish pon asik gigit je guna gusi. Sakittt!! tak tau aa cemana nnt if dia da ada gigi.

Atul: tq. Anak ejad da 3bulan ekk.. sama2 la kita sokong SI..