Monday, July 9, 2012

Universal Studios :: Part 1

Ni serba ringkas kisah percutian kami sekeluarga pada 25hb - 29hb June 2012

Day 1 - Bertolak dari Kajang jam 5.30pm. Plan asalnye nak gerak dalam kul 10am. Tapi hsbd kena setelkan kerja dulu pulak dah.. so petang tu la kitorg gerak. Bajet sampai JB dlm 5jam. Alhamdulillah.. perjalanan lancar. Hsbd yang keletihan pun bole la jugak drive. Sampai JB dalam kul 10pm. Check-in kat Citrus Hotel dulu. Amik 2x family room. Besar gile.. kalau amik 1 room je pun bole pastu bentang la toto ke hape ke.. Booked hotel thru agoda.com. Kira ok la....


Day 2 - Breakfast kat hotel dulu. Food adalah limited but ok laaa :) ada bubur jugak so senang khalif nak mamam. Dalam kul 10.30 zasss carik money changer. Pastu masuk terus ikut Woodlands. Kalau ikut itenary aku, kena singgah kat Cebu Travel Agent kat Lucky plaza dulu utk collect tiket yg aku beli thru groupon. Tapi da lambat so kemudian2 la... 

Drive straight ke Sentosa Island. Hmmmm nak masuk Spore kena ada Autopass. Hsbd lak tak stop masa kat imigresen tu. So nak masuk sentosa kena la beli cashcard. Cash card ni macam kad touch n go. Kena topup dulu kalo nak guna utk bayar parking ke ape ke.... 

Sampai Sentosa kitorang zaaasss ke Underwater World sebab tanak  terlepas show dolphin. Show kul 2pm. Berlaparr.. makan la apa yg ade dulu.. Lepas tu baru check in hotel. Malam pegi tgk Song of the sea.... 

Utk day 2 ni, breakfast tadi kat Citrus hotel, JB. Lunch kitorang makan bubur nasi dan roti je cicah kuah rendang / kari instant. Penat gileeeee... Lunch pun da lambat sampai masuk angin da perut ni. Dalam sentosa ni kedai makan halal macam x de jee... Dinner lagi haru!! Lepas tgk Song of the sea tu patutnye bole jeeee g makan mcd ke kfc ke kat beach tu. Tapi sebab nak g woodlands tanye pasal auto pass... hmmm.. punye la payahhh carik kedai makan. Masa ni laaa terasa nak balik KL semula... masa ni laaaa baru nak kata I LOVE MALAYSIA!! Sebab kat msia mmg senang nak cari makanan.... finally dinner kami at 1am, makan roti cicah air milo. Anak2 dah tido.. mujur la susu tu agak mengenyangkan. Bagi roti dalam kereta pun dorang tanak coz da letih sgt... 




















Kitorang stay kat Room Deluxe Family King, Festive Hotel. Budak2 ade loft bed yg mmg diorang sukeee sngatt.. maid boleh tido kat sofa bed yg terletak kat bawah loft bed tu. Tapi 1st nite, khalish diserang batuk kahak yang teruk. Macam asma. Mujur bawak inhaler. So malam tu dia tido dgn aku n khalif kat king bed. Ayahnye tido kat sofa bed. damia dgn maid kat loft bed.


Bawah ni macam foyer la.. nak naik ke hotel kalo lalu kat Festive Walk kena la lalu kat foyer ni ha.. Kereta kami park kat Red Zone, dekat dgn pintu masuk Festive Walk. Kalo park kat zone biru ke hijau ke... jauh sikit tapi ade kereta macam golf punye kete tu ha..dia pick up n bwk ke red zone.




Day 3:

Pagi2 dah bingkas bangun. Nak suruh budak2 ni mandi pun amik masa sejam lebih utk siap semuanya... belum bapak budak lagi.. Plan asalnye pagi2 kul 10 USS bukak je nak terus terjah! Tapi autopass punye pasallllll.. tak pasal2 pagi2 kena gi Land Transport Authority dulu. Kat bilik makan je roti dulu as breakfast. Dah setel kat LTA, baru lah berpatah semula ke Sentosa. Masa tu dah jam 12tghri. Singgah kat Vivo City carik makan dulu. Nasibbb laa ade The Chicken Rice Shop. Kebulur punye pasal sebab malam tadi tak dinner, maka amik set paling byk.. SGD 68 sajekkkkk.... Kalo kat sini RM94 tak silap aku. Total sume SGD75. Perghh gile murahhh.. haippp jgn converttt...converttt.. nangis nanti!!

Kul 2pm baru masuk USS. Sebelah hotel jekk..  Tgk gambar sudahhhh...











*sakitt je jiwe tgk gambar dgn castle ni.. Bape ramaiiiiiii la laki aku nak masukkan dlm gambar ni ekk???? **

Show kat Far Far Away ni memanggggggg besttt!!! 4D tu.. Bila shrek naik kereta kuda tu kerusi sume terangkat.. hahaha.. for pregnant woman jgn risauu.. ade disediakan satu line kerusi yg takk moving. Yang kelakar nye masa donkey bersin.. habis terpercik kat muka kitorang. Ciisss geli je rasanye!! Pas tu bila keluar spider byk2.. terasa spider tu panjat kaki kitorang. Geliiii....







Kesiann Khalish. Ayah ngan kakak naik Dino Boat Ride kot nama dia.. khalish tak dpt join coz tak lepas ketinggian. hihihi.. So bagi dia naik dinosor terbang je dgn maid. Kemain heppy lagi maid haku. Tak pe kasik can... Lepas tu dok tunggu kat sini kot2 boat ayah keluar bole kitorg gelakkan2 sebab basah. Penat menunggu tak muncul2 sampaiii la khalish poo poo. Sementara tunggu khalish n maid g toilet, damia ngan ayah pun datang. Nasib tak kuyuppp....


Sebab masuk da petang, so kami pilih2 je la nak tgk show mana yang sempat. Mula2 masuk tadi dah ke kiri.. mujur ke kiri coz budak2 lagi suke area sini kot. Kalo yg kanan tu dah area sci-fict la.. Belah kiri ni ade Madagascar, Far-Far Away, Dinosour park dgn ape tah yg bawah ni ha.... aksi stunt yg banyak. Tapi seronok la tgk...




Far Far Away....... Dari jalan masuk Sentosa dah nampak castle ni. Jenuhh la Damia dok cari princess. Bila bgtau castle ni princess shrek punye, muka konfiuss je.. Alahai... kesian..  Ayah, anak dah bagi hint suh gi HK Disney pulak ni. hahahahah...









Ni je la gambar dalam USS. Lepas je boat ride kat Madagascar ni, bateri kamera pun kong! Area kanan pintu masuk tu tak habis round pun... sempat masuk show Transformers je.. tu pun last show.. Tutup pukul 7pm. memang tak puas meronda... dalam hati dah semat nak datang lagi. Tunggu Khalish n Khalif cukup ketinggian la gamaknye. heheheh....


2 comments:

mamalieyna said...

waaaaaaaaaaaaaaaah bestnyer,,,dan dan ni..rasa nak terbang ke sana jugak..hehe`

cantik menarik dan bestnyer!

best jln2 tempat orang kan..herm..ntah bila nak ada duit lebih ni, nak jln2..hehe~

anak2 enjoy...... khalish dah semangat betul dia eh..sihat!

Lily@MamaZaraZareef said...

alahaiiii beshnye holiday kat singapore..jelessssss...=p..teringin gak nk ajak hubby n anak2 pi USS ni..tunggu zareef besar sket la kot..kumpul dana cukup2 dulu..ekekekeke