Tuesday, September 21, 2010

Selepas raya

Alhamdulillah.. dah beraya pun kita. Tahun ni kami beraya di Bentong, Pahang. Meriah juga la sebab ramai budak2 kan... Damia ngan khalish pun seronok dapat beraya sana sini.. Aku pun takde plan nak duduk sana bape lama. Sebab cuti pun panjang.. Tapi malangnya raya ke-4 aku dah memaksa diri untuk balik ke KL. Ikutkan damia, masih nak beraya di kg. Sebab seronok ada orang melayan dia bwa ke sana sini naik motor. Tak lekat kat rumah langsung!

Tapi aku pun pelik. Sebab masuk hari ke-3 je sure badan naik gatal2. Kat sana panas pulak tu.. cuma raya pertama je hujan. Bila badan berpeluh, mula la tangan, kaki, leher naik gatal2. Gatal yang aku rasa nak menangis tau. Memang tak tahan. Mungkin sebab panas kering.. pastu dekat dengan kilang getah. Maybe jugak la kan sbb kilang tu ada kuarkan bau2 getah tu. Eh pandai2 je aku ni... tapi tu la. Aku pun pelik sampai la ke hari ni. Tapi aku pun mmg jenis yang cepat je naik allergic. Damia pun sama.

Balik ke KL, esok tu dapat juga la beraya rumah kakak kat semenyih. Dan dapat juga badan ni rehat2. Alahai.. tahun ni gambar raya sekeping pun takde. Hp aku pulak dah jahanammm... pantang bercadang nak tukar hp, mula la buat hal.

Btw, damia sekarang ni makin becok. Sampai tersedak2 aku minum air dengarkan dia bercakap. Nak tauu apa yang dia cakap? Meh sini....

Situasi pertama : Pagi raya, di meja makan kat dapur, aku tengah potong nasik impit, Pak mertua baru balik masjid dan duduk kat meja makan sambil hisap rokok. Kemudian damia pun datang......

Damia : Atok... nape isap rokok kat sini?
Atok : kat luar ujan.... isap la kat sini
Damia : ye la.. nape isap kat dalam rumah ni? Isap la rokok kat luar.. kan asap ni.. bla bla bla (ntah ape dia bebel tah)
Atok : (diamm je.. tergezut kot dgn soalan cucu)

Aku pun nak tergelak. Ntah cemana dia leh cakap camtu tah. Sabo je la budak ni.




Situasi kedua : Damia ikut family Tok Cik pegi beraya. Ni adik ipar yang cerita. Masa kat satu rumah nenek ni, tokcik isap rokok dalam rumah tu sambil berborak2, pastu damia duduk sebelah tokcik dia.

Damia: atok.. jangan lah isap rokok dalam rumah ni. Nanti kang terbakar kang rumah ni... pegi la isap kat luar..

Tokcik : hehehhe...........



Aku yang mendengar cerita ni, tegelak terbahak2. Kelakar betul la budak sorang ni tau. Dia memang jenis selambe je nak sound orang. Masa pegi beraya rumah kakak aku pulak kat semenyih, makngah dia tu sibuk memasak kat dapur utk jamu org nak dtg beraya. Sure la dapur bersepah.. damia selamba je kuar masuk dapur pastu dia bagi se-das:

ishhh dapur ni bersepahhh la... sana sini bersepah... -damia

Muahahahhaha... berasap je telinga makngah. Sori la yea makngah. Kehkehkeh.... bijokk sungguh anak dara i tu..

Owh ya, lagi satu... kat shoutbox sebelah tu dah ada orang wish congrats. Agaknye dia dapat berita dari Az-Zahrah kot. ekekekke... ye la.... aku pun tak reveal lagi kat blog ni. Cuma kat FB je dah.. Perasan tak lately ni aku jarang update blog? Hehe mmg hari lain pun jarang je update. Tapi kali ni mmg perasaan tu nak update tapi kepala blank. Dan lately ni pun aku penah blog pasal susu badan yang tak mencukupi. Semua itu adalah satu petanda.

yea.. satu petanda! Aku baca kat blog Mama Miya. Dia cerita petanda2 itu. Dan satunya da kena pada aku. Tapi aku buat tatau je lagi. Dgn harapan, tak betul la hendaknye. Tapi apakan daya. Sebelum kami pergi bercuti ke Kuching, aku telah disahkan PREGNANT!!!! Alhamdulillah dengan rezeki ni. Tapi kali ni dengan usia yang da cecah 30. aku rasa badan tak kuat sgt, muntah2 walau tak teruk pun mcm org lain, tapi over la dari previous pregnancies.

Cuma masalahnye, aku tak ingat langsung 1st date of my last period. Cemana nak cek EDD? So bergantung pada scan je la. Da 2 kali scan, 1st edd 25/3/11. Then 2nd time scan, edd 15/3/11. Hehe.. so aku pun tatau aku da masuk bape bulan skang ni. Maybe 3mos++ la kot......

Actually, tak bersedia lagi la kan. Tapi pikir balik, Allah ada sebabbnya kenapa dia bagi kami rezeki ini. orang yang baik ni memang murah rezeki, kan? ehheheh... Ok la nanti cite pasal pregnant n bfeeding. :)

3 comments:

mamalieyna said...

waaah tahniah!!! eina gk kempunan ni..hehe..bkn apa umur dh lewat kan, dok mengharap gk peknen time2 gini..hehe..tp blm ada rezeki la..dah la baru2 wat suspen, dpt puasa penuh, period lmbt 2 weeks..siap wat peknen test -ve loor..huhu..skrg dh peyet dah.. =P

pepun congrate! kasi aura tu sket kt me..nk peknen gak.. =P

*oooh makin bijak kakak damia ni! ^_^

lily azliyana @ mama zara said...

Slm hari raya sue..congrats for the gud news..tumpang gembira utk sue n family..klu EDD 15 mac, kire samelah ngan adik Zara nanti..hehehehe

Sue said...

mamalieyna,
hehe tak plan pun. ni sama kes mcm khalish dulu. excident!! kehkehkeh... meh sini nak kasik aura skettt..

******

lily,
thx... edd adik zara pun 15 mac ke? tp sue tak ingat langsung tarikh period. harap pada edd dlm scan je la, tu pun bukannye betul sgt. asyik berubah je..