Tuesday, May 19, 2009

Khalish 2 bulan

Semalam aku cuti. Bawak Khalish gi check up kat KKIA Cheras Baru.

Masa timbang, aku tgk 'penuh' khalish atas penimbang tu. Sekali nurse cakap 'mak oi..baru 2 bulan? semangattnye..'

Mau tak semangat! Dah di sebatnye susu ibu hari2.. tu pasal la naik sampai 6.1kg. Caya la....

Aku pun tekejut. Masa umur sebulan, berat 4.5kg jek. Kira ok la naik lebih kurang 1kg dr berat lahir. Dan aku expect masa umur 2bulan ni, maybe around 5.5kg jek..

Pa pe pun, alhamdulillah..berkat air susu ibu, khalish membesar bagai johan!! (Jgn jadi cam J*ohan Rj Lwk da la.. poyos)

Pastu masa tunggu turn nak jab, khalish merengek nak susu. Aku pon masuk la bilik penyusuan ibu tu. Dekat2 kul 1, ade student practikal masuk. Aku tgk cam kenalllll je nurse tu. Dia plak senyum2 kat aku. Dan melayan damia yg memunggah abes sume brg2 dlm school bag dia. Saje nak tayang la tu.

Bila da balik rumah.. abg tanye2. O0o patut la aku rasa lain. Rupa2nya tu kawan yg abg cite kt aku dulu, budak skolah yg ngorat laki org dgn harapan dpt idup mewah. perghhhh.....budak2 skang ni hebat kan?

Aku tanye abg, nape tak tegor dia tadi? jwabnye.. 'Ah..malas lahh...'

ye la ko malas.. mementang org tu da kwen, kalo anak dara lagi, sure patah balik g klinik tu kan??


Cerita damia pulak. Pagi tadi on d way gi keje:

cite 1:

Mia: ibu..nak gi mane ni?
Ibu: Nak g rumah ibu min la.. ibu nak g keje
Mia: tanak g mah bumin...
Ibu: Nape?
Mia: nanti mia nanges kang.......??

**sukati je nak nanges..padahal da sampai siap lupa aku plak tu**

cite 2:

Mia: ibu..bwakk laju-laju..
Ibu: Lajuu la ni
Mia: bwak la lajuuu... tengok tu..(sambil tunjuk laluan bertentangan)
keta laju..van laju.. motor laju..
Ibu: laa..cemana nak laju, kete depan ni slow.. adoiih

**Bakal jadi pelumba F1 gamaknye damia neh...**

2 comments:

As said...

hmmm berat tul khalish tuh... kami aqeel 6.2kg umur 6 bln tau... ni 2 bulan dah 6 kg ++... adoi la... sure la penuh timbang tuh...
pandai damia.. makin beso makin cerdik...

Sue said...

ye as.. nak dokong lama2 pun da lenguh tgn ni. kalau ikut graf tu, da nak masuk overweight tu ha.. tp tak pe asal sihat.