Tuesday, July 28, 2009

To do or not to do?

Dulu.. Aku akan buat target utk capai sesuatu. Kiranya dlm hidupku, mesti ada target. Baru bole usaha untuk mencapai. Dulu.. nak beli sehelai jeans pun aku sanggup menabung. Aku bukan jenis yg suka meminta2 nak itu ini... sampaikan mak tanya nak beli apa2 ke dan aku jwb 'ntah..tak kot' semata2 taknak menyusahkan mak.


Dulu.. masa Form 5. Awal2 tahun aku da tetapkan target berapa A harus aku dpt dlm SPM. Dan juga berapa aggregate sepatutnye aku dpt. Hanya target 15 agregate sbb asalkan lulus dgn gred 1. Tapi bila keputusan keluar, alhamdulillah yg teramat2. Aku dpt 8 aggregate, dan ada 7 A. Ucapan tahniah drpd emak adalah hadiah yg sgt2 berharga.


Teringat pulak seorang teman yg aku kenal melalui MIRC. Penah jumpa sekali. Tapi selalu calling2. Hehe.. Usia 18thn da mampu pakai kereta (satria kot). Wahhh fikiran ku, hebattnye, byk duit! Dia kata, hadiah dr daddy sbb berjaya dlm SPM tahun yg sama dgn ku. Wahhh.. blink2 mata ku. Apa keputusannya??


Gred 1 juga....
Agregate 20.


Ok la kan? Tapi kalau aku ditempatnya, agaknye 'daddy' kasik kereta ape yea? Sbb satria utk 20 aggregate. Kalau 8 agregate? Hmmm... Pastu aku tersedar. Tak perlulah aku membanding diri ku dgn sape2. Masing2 ada rezeki masing. Alhamdulillah.


Tapi sekarang... aku rasa aku seolah2 hilang arah hidupku. Sbb aku da lamaaaa sgt tak set target. Hidup ku skang, mcm kosong. Tak de cabaran. Just terimaa je ape yg ditakdirkan.


Sbnrnye da lama aku pikirkan. Aku harus memulakan langkah dan kehidupan baru. Yang penuh cita2 dan cabaran. Cuma aku belum berani. Sebab terlalu banyak suara2 yg boleh meruntuhkan cita2 ku.


Sejak seminggu yg lalu, aku kerap bertanya pada Damia ttg dua soalan yg tiap satu punya 2 pilihan jwpn.



To do OR not to do??


Damia sentiasa konsisten dgn jwpn yg sama - To Do!!

Ahh.. mungkin ada yg berkata, budak umur 2 tahun, apa yg dia tau? Bg jwpn pun main2. Tapi aku yakin dgn jwpn dia. Sbb tak pernah berubah.


Insyaallah.. aku cuma perlukan kekuatan diri dan keyakinan diri yang tinggi utk meneruskan impian. Bak kata damia 'DE EKI' (ada rezeki)


SEMOGA ADA REZEKI UTK ANAK2 KU








**1st hair cutting kat saloon. (slalu cut sndiri je)
Ganas betul c*ina tu. Aku siap sound dia lagi. hehe**


**Adik khalish tgh mengelamun dan berangan.
Bilaaa la saya nk besar, nk lari2 mcm akak mia.
Nak main kite sama2**



2 comments:

As said...

betoi sue.. rezeki tuh ader kat mana² cuma lum masa kiter lagi kot... kalo sue fikir keputusan sue tuh yg terbaik buat jer... kami lak skang ni.. kalo nak buat perubahan aper² sure terpikirkan anak²...makin beso khalish... makin ensem...

Sue said...

tu la as. dok pk lama dah ni... cuma tak de keyakinan nak bertindak je. apa2 pun mmg kepentingan anak2 diutamakan. kalau sue melangkah, doakan la ade rezekinye yea, as