Wednesday, February 15, 2012

Jom tengok gajah dan rusa kat Kuala Gandah


Cuti tanpa dirancang!!! Actually kitorang takde plan apa pun masa CNY bulan lepas. Macamana pun aku memang ada plan aku sendiri. Masa tu baru dapat maid. So CNY kan kira cuti panjang. Aku plan nak mengajar maid baru cara2 bagi khalif minum susu. Since khalif fully breastfeed, so proses nak menyediakan susu dia memang lain la kalo compare kakak n abang yg minum FM tu.


Jumaat tu ayah balik. Tetiba dia ajak balik kampung. Ok memang da lama tak balik, last balik masa raya haji. Even cuti sekolah hari tu pun tak balik kg. Aku pulak da ada plan sendiri - nak mengajar maid cara bagi susu, mandikan khalif, aku nak mengemas kain baju dlm almari- phewww.... memula tu berat gak nak balik kg. Sebab aku pikir bila lagi nak buat2 keje tu kan. Maid ni pulak still
bachelor uuuu... even da 34 kot umur dia, tp belum kawin. Dan for sure tak reti nak mandikan baby. Tapi kesian pulak kat budak2.. so aku pun ok je la. Jom balik kampung.. yeahhhh!!!! Kebetulan mak aku masa tu dok rumah aku. Mak nak gi rumah kakak tapi sabtu tu pulak akak aku tah ke mana, so time kitorang nak gerak tu dia pun tak konfem da balik rumah ke tak kan... Mak nak balik rumah Cheras tapi takde orang coz abang n anakbuah aku gi Melaka tgk anak
dia masuk spital nk bersalin. So aku bawak gak mak balik kg.... Tak leh tinggal sorang2 kang pa pe jadi kang bahaya.

Rupenye husband da ada plan nak bawak budak2 gi Kuala Gandah. So ahad tu kitorang gi pun da lambat. Husbd kata show kul 3. Dlm kul 2 kitorg gerak dari Bilut. Tak jauh pun, aku rasa tak sampai sejam da sampai kot ikut jalan Mempaga. Sampai2 rupenye show da abis daaaa... baru je abis.
ahahahha...show kul 2pm rupenye. Eh pastu nak salahkan aku plak lambat siapppp... Ceh...


Last time aku pegi masa tu damia baru setahun lebih. Dah cantik dah Kuala Gandah ni. Gajah2 pun dah pindahkan ke site yang lain. Dulu belah kanan.. now belah kiri.... Skang aku tgk dah bertambah la gajah2nye...




Seronok diorang ni dapat tgk anak gajah. Walaupun anak tapi kan besar. Belom tengok mak bapak gajah lagi tu.. Yang anak je pun dorang da takut. Hiiiiii..... Khalish paling takut!






Aku suke gambar ni. Tengok la budak kecik tu. Mesti dia kata 'apehallll ibu nampak lain ni? Owhh pakai sunglasses yea. Poyo'












Pastu beratur nk bergambar dgn gajah. Mula2 dorang kuarkan anak gajah tu

berderet orang beratur. Tak kose mak!! Tapi da lama sket aku tgk line pun da huru hara. Sume orang da tak reti beratur nak bergambar. Tu la trademark orang kita..... Malu dgn foreigner yg dtg...







Damia pun takut nak pegang. Khalif je terrerrr.. Khalish lagi la tak nampak mana pergi. Penakut betul sorang tu. Dia bole tengok dari jauhhhhhhh je.




Kitorang gi sini dgn SyikinAzril&co. hehehe... Azril adalah besfren husbd dari kecik sampai badan masing2 da besar esp perut. Ngegeggegeggege..... Last kitorang gi jalan sesama rasanya gi Langkawi tahun 2008.

Lepas tengok gajah, kita gi tengok rusa pulak. Deerland kat Lanchang. Tak jauh pun. Jalan yang sama jugak cuma masuk simpang lain. Dulu aku datang ada beruang besar... skang da takde dan tempat tu pun da makin cantik. Dulu macam tanah selut je lagi......




Mula2 bagi makan dulu... rusa belah dalam, orang belah luar. Damia, Iman n haiqal elok je suapkan kat rusa.. Tapi khalish punye takut tapi nak tunjuk berani, dia main campakkkk je. Sabar je la...





Pastu masuk dalam main kejar pulak dgn rusa. Banyak... Sumenye jinak2... dan kadang2 agresive jugak sbb dia nakkan makanan...




Ce tengok si khalif..... sibuk betul menggagau tangan nak memegang rusa.


Khalish macam biasa, sebab takut so dia tanak masuk. Hehehe...



Lepas pujuk2 baru la dia nak masuk.... tu pun mengelak2 dia dari rusa. Orang dok pegang2 rusa tapi khalish di soroknye tangan kat belakang.. bila rusa datang kelam kabut dia nak menyorok.. hahaha...











Hahaha kan da kena aimed ngan rusa 3-4 ekor ni. Lambat sgt nak bagi makanan so si rusa2 ni followwwww je ayah.. sekali tengok da macam pekerja kat ladang ni je.. hehe





Bukan takat rusa je yang ada... tapi ada burung, ayam, arnab, ular... kira mini zoo la kat sini. Yang lagi bestnye sebab deerland ni dalam hutan. So memang redup dan sejukkkkkkk je. Budak2 pun boleh main dgn rabbit..siap kejar2 lagi.

Balik tu gi isi perut kat Oldtown Bentong... 1st time aku order prawn mihun + mee, air mcm biasa feveret aku je la, Hazelnut White Coffe kot nama dia. Eh sedap laaa prawn mee. Ada udang besar 2-3 ekor. Sedap sangat......

Tapi last week aku gi Oldtown Kajang. Order prawn mee gak tapi udangnye aduhaiiiii... kecik je! Tapi sedap gak la.. eh mcm kat bentong lagi sedapppp je.. ni tiap kali balik bentong mau pekena oldtown lg la nampaknye. hehehhehe...



Comel kan ANGRY BIRD ni... Gewaaammmm tauu!!! Muahhs.....

4 comments:

Lily@MamaZaraZareef said...

wahhh..gud boy khalif yek tak takut langsung ngan gajah n rusa..zareef tk pernah lagi dibawak pi tgk animals..klu zara dulu kecik2 lagi didedahkan n die mmg suke animals pon..=p

mamalieyna said...

alolo.mmg comel sungguh angry bird tu..hee~

pergi tmpt mcm ni mmg best sesekali kan.bkn anak je teruja, makpak pun..hee~

Sue said...

lily,
kecik lagi, belom ada perasaan takut. hehe tunggu besar sikit tgk cemana...

******
mamalieyna,
ye betul, bukan anak2 je..kita pun sama naik. hahahaha....

Lady of Leisure said...

Best kan bawak anak2 gi tempat gini...
Iskiskisk angry bird tu comel sangat rasa nak picit2 pipi dia hehehehe...
Btw, nanti lady buat satu entry pasal kucing ye.. Hehe.. Cuma nak buat entry tu amik masa skit, tapi lady janji akan buat, next entry insyaAllah...