Friday, March 11, 2011

Desert hujung minggu

Last weekend excited sangat aku nak buat puding roti bakar. Resepi amek dari Kak Nani Rostam. Gigih jumaat tu balik kerja terus singgah Giant beli barang2. Heheeee...
Sabtu tu memang aku pun salute la diri sendiri. Pagi-pagi dah bangun, punyelah excited nak masak nasik lemak. Buat sambal ikan bilis dgn sambal udang, siap taruk petai lagi ha... Kalo nak buat nasik lemak, memang kena ada 2 sambal ni. Aku ngan damia suke sambal udang. Ayah dia pulak dah diharamkan memakan udang/seafood sebab gout. Kebetulan mak aku datang hari jumaat tu, so tu yang excited nak masak2 n makan ramai2.....
Tengahari masak simple2 je.. eh tapi best tauu. Sebab masak siakap stim taruk jeruk bawang putih. Selama ni tak pernah pakai pun jeruk bawang putih, selalu kalo masak siakap stim just guna asam boi je... Tapi bila tengok blog Lady of Leisure, wahh macam sedap je taruk bawang putih tu kan. Kebetulan bulan 12 hari tu kan balik kg, singgah kat sempadan Betong. Beli la jeruk bawang putih sebotol kecik. Sekali bila dah masakkk *punye la lama beli baru nak masak* mak oiiiii memang sedap gilerr!!!!!!!!! Memang sedap sangat ar buat masak siakap stim tu. menyesal tak beli yang botol besar.
Pastu petang tu tak sabar2 nak masak puding roti bakar. Resepi dah salin siap2 dah. Heheee...
Gambar atas ni setengah adunan yea. Carik la resepinya kat blog kak nani rostam. Cantikkkkk je kan.
Pastu bila dah dok dalam oven, tak lama pastu aku tengok pesalll la oven aku ni berasap2. Oven kecik je.. kecik sangat! Tu yang buat setengah adunan je. Sekali bila bukakkkkk.......
AMEK KAUUUU!!!!
Puding tu naik punye laa gebu sampai terkena kat lampu dia. Hahahah tu yang hangus! Tapi itu tak mematahkan semangat aku. Kalau dulu2 aku try tengok tak jadi, mampus la sampai 10 tahun lagi belum tentu aku buat lagi. Kali ni, aku ejas baik2 dulu. Kuarkan dari oven n potong kerak2 yang hangus tu.......



Di siram dengan susu yang dimasak, hias dengan strawberry...
SEDAP!!!!!
SEDAPPP sangattt tau!! Mulanya aku ingatkan manis sebab kat puding dah taruk gula. Kat susu tu pun tambah gula lagi.. Tapi agaknye tangan dah start nak menjadi masak2 desert ikut resepi kan, alhamdulillah.... rasanya memang enak skali ya! Tak manis sangat n tak tawar pun. Ngam-ngam ho!!





Tapi nak makan puding tu pun kena berebut strawberry dengan anak dara sorang ni! Hehehe... Dia makan strawberry je... feveret dia! Nasib la beli Korean Strawberry, memang tak masam langsung!

Pastu Ahadnye pulak, ini menu minum petang kami:




Nugget ayam Ramly dengan Pisang Bakar

Dalam blog kak nani tu pun ada resepi pisang bakar jugak. Aku dari kecik memang suke makan pisang, tak kira la pisang bakar ke tak ke....... Tapi kali ni nak la eksen2 macam kak nani punye. Tapi aiskrim tak de. Ganti dengan whipped cream. Belasah je la.... tapi gula karamel aku macam hitam la... nape ekk? Nak kena tanya kak nani nampaknye ni.. hehhehehheh...
Eh esok macam nak gi tengok wayangggg jeeee.. Hikayat Merong Mahawangsa. Best takkk? Opss teringat masa sarat peknenkan damia. 8/3/2007 tu adalah hari pertama filem Mohsein ditayangkan. Masa dok kat PAC Hosp Serdang, dah berangan2 lepas doc check up ni nak pegi tgk Mohsein..... Sekali, tengok Mohsein dalam labour room je la jawabnye. Hahahahhaha... Tak sangka pulak terus nak bersalin masa tu. Kali ni hope sempat la tengok HMM dan jugak sempat attend majlis APC, Isnin ni. Insyaallahhh......

2 comments:

Anonymous said...

salam. saya nk mintak tolong ni...kt mana nk beli asam boi utk buat ikan stim? thanks!

Sue said...

u nak asam boi yg macamana? i selalu guna asam boi kaler putih, beli kat kedai runcit je... asam boi yg sepeket ada 2-3 biji tu, tapi yg besar ibu jari tu, so tak kering sgt... hiris2 kan aje n campak dlm mangkuk ikan tu. atau asam boi yg jeruk punye, itu bole carik kat kedai yg jual jeruk2.. kaler coklat, tapi itu masam lebih sket....

oh btw, skang i suke wat stim ikan guna jeruk bawang putih. taruk bwg 3-4 biji (tgk saiz n ikut suke) pastu jirus sket kuah jeruk dia tu. Lagiiii sedappppp......