Thursday, November 12, 2009

Cerita milestone Khalish

Khalish masih di usia 7 bulan. Lagi beberapa hari nk genap 8 bulan. Kali ni just nk cerita milestone Khalish...


* Masih meniarap dan dah laju menyulur ke depan.
* Da bole jalan tapi guna walker la...
* Tapi masih belum merangkak apatah lagi duduk tanpa di sokong.
* Kuat Makan!
* Suke makan bubur + carrot + ikan goreng (tanpa kunyit & garam)

* Bole je ngan sapa2 pon, takde stranger anxiety lagi
* Tapi suke nanges2 cari ibu bila tak nmpk ibu depan mata, lg2 kalau kat umah.. tensi je rasanye. Nak kencing pon susah wo0o..
* Hobi: tarik rambut org esp kak damia nye rambut.
* suke mengacau kak damia lagi2 kalau terjaga dari tido n nmpk kak damia tgh sedap tido sblh dia. Siappp arrr.. abes kena tarik rambut n gagau muka..
* Pantang nmpk org tgh makan, berjujuran air liur kuar n mulut berkelicap2 smpai kite rasa tak smpai ati nk makan kalo tgh pegang dia.


* Da takut makan ubat sejak demam ari tu. Mulut akan di katup serapat2 yg boleh.
*Pantang bukak pampers, cepat je tgn nk pegang be-bird dia smbil gelak2. Eisyyy.. sape ajar nehh???




apa lagi ekk? Ok la tu kot. Tapi di usia mencecah 8 bulan ni, Khalish masih belum merangkak dan duduk sendiri??? Salah kan walker, pls....... isk isk isk.. aku tak mo ajar dia duk dlm walker sbnrnye sbb da tau akan jadi camni. Dia akan bergantung pd walker tu sbb da sedapp duk n jalan laju. So bila biarkan dia meniarap, kejap je la tak smpai 10minit dia menanges2 nk dokong.


Damia dulu.. bole tgk gmbr2 kat belah kanan ni, usia 5bulan dia da start merangkak.. 6 bulan da pandai duduk tanpa disokong.. so aku sbg ibu ni pon expect the same la kat Khalish kan.. Risau jugak bila perkembangan dia tak sama n lambat sket dr akak dia. tapi tiap budak tu kan lain perkembangannya. Dan dari pengamatan aku dan experience kwn2, anak yg sulung ni mmg berdikari dan cepat progress milestone dia. Yang 2nd, cam ni la.. manja terlebih sudahh.. So aku tak la risau sgt coz ade lagi kwn2 yg anak 2nd dorang pon mengada2 dan manja, tanak belajar merangkak n what so ever..... haiiihhh..





Salu aku biarkan dia main2 camni, nk bagi dia belajar merangkak




Auummmcakk~!




Alahai..panjang dah anak ku. Kena tukar carseat pulak dohhh~!



Cam da besar pulak bila pakai kemeja ni. hehe.. alahai anak ibu!!

5 comments:

mamalieyna said...

sama la...arif saya blom merangkak jugak..duduk tak stabil lg, tokleh duduk dgn sndirinya...lebih kurang je progress arif ngn khalish nih! peel pun same je..tp kan, tu aa anak mmber lahir same date ngn arif dh bleh merangkak laju, dn berdiri2 dh pun..huhu..lain baby lain progress kan, mybe diorang nk terus berjln nnti kot :)..hope so!

Ima said...

shu...khalish ni bam2..
akak mia dulu pon bam2 ke??..
rizzqy 6bln dah merangkak n duduk..
aku masuk kan walker seawal 4bln rs nye...
skg baru masuk 7bln....dah memanjat, bdiri2...n eksen nak lepas2 tgn..haaiisshh, tp tu la...die pon agak selim kan...
jgn isau sgt la shu...khalish kan semangat...geram tgk...

Misbehave said...

a'ah nmpak cam budak besar gamba last tu..hehe.

sama la , alya pon lom pandai merangkak, xpela, janji sihat n hepi :)

Sue said...

mamalieyna: yea..just pk yg tiap baby tu tumbesaran diorg lain2 ikut keupayaan. hehe.. tak kesah walo lambat asal kita tau anak kita sihat, kan?

Ima: uii ye ke? cepattnye.. khalish 4mos tu kepala masih weng-weng lembut lagi. so aku x berani. bila dia 5-6mos baru tegap n baru aku guna walker. tu pon nak bagi mudah keje babysitter. n keje aku jugak coz pe'el dia lain dr damia. dia tak leh ko biarkan sorang2 main ke ape ke.. damia lagi independent. ehh tp tak baik la kan nk compare2 anak sndiri. wakkakaka...

Misbehave: a'aa..hehe.. yess betul tu, janji sihat n hepi!!

cik EPAL said...

allololo..comelnya babyyyy ;)