Wednesday, November 4, 2009

Damia menang pekej penginapan 2d1n - fully sponsored by Msian Gov!!!

Last week tanpa disangka2.. hari Selasa malam tetiba Damia demam. Suhu terus naik tinggi smpai 39. Jelum2 dgn air. Tapi suhu susah sgt nk turun. Ubat demam da bagi tapi mood tgh tak baik, abes dia muntahkan balik.


Malam tu tido pun tak lena. Kejap2 cek temp. Tinggi. Tapi ubat masuk bontot takde pulak. Aduss... Kul 4.45am lebih kurang aku tersedar lepas dgr suara damia. Tgk badan dia menggigil. Aku tak sure dia kena sawan tarik ke apa. Tapi maybe ye. Aku nanges2 panggil damia. Sib baik akak ipar aku sblh umah dengar n dtg tgk wat hapen. Pastu mak aku pon turun sama. Pastu panggel abg sebelah umah mintak buatkan air penawar. Aku da seriauuu. Teringat peristiwa tahun lepas. Kalau boleh, tanak berulang lagi.

Pagi tu badan damia mmg panas sgt. Aku nk bawa g klinik tapi aku kena siap2 mandikan khalish. pas aku mandi, amek breakfast dulu. Pastu bagi damia minum air.. n dia kata nk makan kek bday anak buah aku mlm sblmnye. 1st suap kek, damia terus muntah air. Pastu dia relax2 kejap n makan kek lagi. Masuk suapan kali ke 2, damia terus menggigil. Dan aku terus mengucap dan panggil2 nama damia. Pastu panggil mak. Damia kena sawan tarik lagi. Ya Allah......




Mak dtg n selawat n baca ayat Qursi. Aku basahkan kepala damia ngan air. Kurang 5minit rasanya.. pastu dia mcm tersedar n lemahh sgt badan. Terus dia ngantuk. Mak suh bawak gi hospital. Tapi anak buah sblh rumah skolah pulak. Sape nk tgkkan damia nnt. Aku takut coz aku sesorang, nanti damia kat seat blkg tak tau apa jadi pulak. Ni yg susah bile suami keje jauh2 ni.. Hmm...

Mak suh call Kak Zarah (sedare jugak, dkt2 je umah) tapi dia nk kuar, tak dpt follow. Last2 aku call 999. Mintak antar ambulance. Dorang suh sape2 (sape lagi.. aku je la yg ada) tunggu kat jalan luar coz area umah aku tu susah sket, takut terlepas simpang. So aku angkut khalish yg da start rengek2 tadek sape peduli kat dia. Gi beli top up kat kedai Pakcik Noh (ayah Jemah Viruspadu) n u-turn kasik tunggu betul2 kat simpang.


Call abang tak dpt2. No fon family pahang tadek pulak. Call adik ipar, dia tgh keje tak leh jwb call. Tgh2 tunggu.. sib baik khalish behave je, syok dok dlm ekon. Dengar bunyi ambulance n aku terus bagi signal tangan suh dia follow aku. Sampai2 kat umah, angkut khalish n masuk lam rumah.


Brader (assistant doc la kot..) masuk cek temp damia. Dia pon tekejut coz terlalu panas. So dorang decide bawak gi hosp. Merasaa la damia naik ambulance nenong-nenong... Aku pulak kelam kabut, bila keluar nk follow tu aku bole lupa kat khalish. Tgk2 anak buah yg baru abes pantang tgh dokong khalish kat luar. Tah bila masa dia amik khalish tah. Aku pegi pun tak sempat nk kiss hug khalish. Smpai hosp. baru teringat. Cian....


So pas itu-ini, doctor suh admit ward. Sib baik tak lama. So dpt la damia penginapan 2hari 1 malam fully sponsored by Kementerian Kesihatan Malaysia. Hospital Ampang. Masuk je kat Wad4B, nurse2 sume da kenal dia. Siap ada yg kata 'Ehh..ni da penah masuk wad kan? masuk lagi.?'

Malam tu jugak, Khalish yg aku tinggal kan kat umah anak buah, demam. Patutnye aku jaga damia kat hosp. Pastu call ayah damia (dia smpai petang tu n jaga damia kejap sementara aku balik umah kejap tgk2 khalish). So kul 3pagi aku balik umah n amik khalish. Panas juga badannya. kesiann anak ibu.

Kisah khalish pulak. Dekat 6hari dia demam. Bila bagi ubat, suhu turun dan tak panas. Elok je main2. Pastu panas mendadak smpai tah bape banyak kali dah masuk ubat bontot. Ada sekali tu smpai 40 dgree. Kesian sgt2.

Pas demam da agak2 kebah, skang ni pulak kuar bintik2 mcm demam campak tu. Hmm.. kena demam campak la kot. Tapi esok kena keje jugak sbb da seminggu cuti. Lagipun biar la khalish ubah angin pulak. Da seminggu dok umah je. Hope dia cepat sihat.






kerja..kerja... banyak kena setelkan. Susah juga kalau tiba2 cuti ni. Bos mmg cari jugak la. Kawan2 pun carik.. Yang busy body pun tetiba mencari, tu yg payahhh nk ckp tuh. Apa pun, mekasih la kalau2 prihatin. Kalau tak prihatin pun, tak kisah la. Susah2 je cari2 saya dlm meeting ke.. ape ke.. hehe.

4 comments:

mamalieyna said...

Masyaallah...kelam kabut dibuatnyer ye..naik risau saya baca kisah ni, anak lak la ni kerap sgt panas badan mendadak, pastu ok balik..mmg risau ler..macam2 bleh jd ee, plg bahaya tu la..jadi tarik pulak..waaa mintak dijauhkan! Moga Khalish jugak kembali sihat ye, awainyer kena campak!

As said...

sian nyer dia.. sure kelam kabut kan... takutnyer bila ada dlm situasi camni... sue damia dah ok ker....
tgk dia pun kesian...huhuhu

Sue said...

mamalieyna : haidar pun demam jugak ye? mmg musim demam la skang ni. masa damia masuk ward tu pon, ward penuh smpai kena tmbh katil. bilik ber-4 da jadi ber-7. mostly budak2 tu kena demam panas n jadi tarik jugak. kena hati2 la...

as: mmg kelam kabut di buatnye. cuma kali ni kurang panic sket sbb ingat ape yg doc ajar dulu masa 1st kena thn lepas.

armouris said...

info tentang demam campak kat sini - Demam Campak Berjangkit