Wednesday, October 21, 2009

Bukan nak mengumpat tapi.....

Waa... sgt2 bz la lately ni. Tak sempat nk update blog. Byk nk citer tp disebabkan da simpan lama2 smpai da terlupa. Hehe.. Mula2 nk citer pasal orang2 yg sgt annoying. Errr betul ke ayat tu? Hehe..belasah saje la.
Pertama, pasal sorang mak yg antar anak kat umah babysitter yg sama ngan Damia & Khalish. Rasanye tak pernah la jumpa mak yg mcm tu. Serius! Sebabnye? Before ni ada la tiap kali amik anak2, tersaing dgn mak sorg ni. Muka begar gile! Pastu kelam kabut la Kak Min (babysitter) ni mengambil barang2 anak org tu. Ada la kak min ckp yg akak tu lain macam sikit. So aku pk maybe dia tu tak friendly. Ok la kan. Mmg ada org yg tak frenly. Tak kisah.
Tapi penah pulak satu hari tu, sama2 tersaing jugak. Dia turun kete, datang kat pagar nk tunggu. Tak bukak pon pagar. Aku ni turun keta, terus bukak pagar n ke pintu umah. Sambut anak2 n brg2 la konon. Hehe. Rupa2nya selama ni (dia baru je antar anak kat situ dlm 3-4bulan) dia just tunggu kak min bagi brg dgn anak sekali kat pagar jek! ehh.. no offence yea kalau2 ada ibu2 yg tunggu anak kat pagar je. Nursery lain citer la... ni umah orang.
pastu skang ni pulak, smpai2 je just tunggu je la dlm kete. Kang kak min ni terkejar2 la amek brg2 anak dia n angkut anak dia yg umo 3 thn tu antar kat kete. Da macam bibik je aku tgk. Tak appreciate langsung org tu da jaga anak dia. Pastu bukan nk ngata atau kutuk la kan. Muka akak tu da mmg tak lawa. Pastu buat muka masam mencuka. Lagi la buruk. Pastu belagak mcm kan naik Honda Accord padahal bawak Kancil je. No offence ye pd yg bwk Kancil tu. Tak kisah pun kete ape.. tp kalau camtu attitude kite, cemana org nk respect! Tapi tak tau la kalau2 kat umah ade BMW 5 Series ke.... hahahaha...
Pastu pulak, akak tu kemain garang lagi ngan anak dia. Bila anak dia lambat sikit, di tunjal2 nye kepala anak dia. Mana la anak dia tak buat kat anak org lain. Anak aku pulak tu. Patut la Damia pandai2 tunjal kepala org. Kepala aku pulak tu. Memang kena babab la kan. Sebab aku tak ajar anak2 aku buat camtu! Memang siap la kan... Pastu bila anak dia sakit, dia siap pesan kat Kak min suh bagi ubat. Dia kata balik umah ptg nanti dia masak2 n biasanye mmg bagi ubat. Kira dia bgtau yg dia syg anak dia. Dia jaga kebajikan anak dia. Sekali besok pagi tu (mmg tiap pagi ayah budak ni yg anta) Kak min tanya kat ayah dia, mlm tadi ade bg ubat tak. Ayah dia kata apa tau?
'tak bagi pon. mak dia balik pun takmasak. Terbongkang tido'
Muahahahhahaha... kesian laki dia. dan anak2 dia... ehh bukan nk kutuk. tapi kan org da belagak. Sekali pecah tembelang! hihihi... Eh da la.. malas nk umpat pasal org ni. Kang tak elok Damia baca nanti...
Kedua pulak, pasal org2 yg pandang takde mata pasal breastfeeding ni. Senang kata org2 muda tapi tak de knowledge. Yang dia tau, bfeed menyebabkan breast kendur dan tak cantik lagi. WTF??? Tau tak bahawasanya Allah menjadikan 2 buah dada kepada setiap wanita dgn tujuan utk menyusukan bayinya??? Bukan utk menjaga kecantikan buah dada untuk menyusukan bapa kepada bayinya la weeiiiihhhhhhhhhhhhhhhhh!!! Geram aku.
Lain la kalao org tak bfeed sbb masalah kesihatan ke.. atau air susu takde ke.. atau anak reject ke. tu aku tak kesah. Tapi mcm sakit ati la dgr ayat camni 'ehhh aku tak breastfeed. Nak jaga breast la. Kang kendur pulak. Tak cantik'
HeLLo0o0o.... adakah anda carik makan dgn menayang body? Lain la kalo Erra Fazira ke Ziana Zain ke yg kata mcm tu.. Ok la kan sbb dorang keje sbg artis tu, body tu mmg pekej la nk carik makan. Tapi tgk Wardina, ok je dia bfeed baby dia smpai umor 2 tahun. Ehh.. ni keje jaga kaunter je.. ngan wat keje2 kerani.
Ehh..sukati dia la kan nk bfeed ke tanak. Tapi aku menci statement diorg yg nk jaga badan tu je! Bagi alasan lain bole tak?Contohnye : suami tak bagi share ngan baby. Sila paaanggg suami tuh! Jgn jadi bapak la kalo camtu.
Aku siap ckp ngan suami aku. 'Erhh..ni khalish punye. Tak leh share' hahahah...
Haa.. boleh celen kakdi Green Apple tak mcm ni? Hahahhaha.. lom smpai tahap dia lagi ni. Dia lagi slumber! Cayok la Kak di. Aku tahap marah mmg mcm2 la tpi lom smpai tahap ayat2 carutan. Akak sopannn yo0o..
Penat pulak ckp laju2. Ehh sambil taip ni kena ckp dlm ati. Semput dibuatnye. Haa.. lagi satu nk citer. Aku da dpt 1st cheque dari Hai-o. teruja la kan.. tetiba dpt cheque sebulan gaji kasar. Pa pe pun, ni rezeki utk anak2 ku. 1st skali aku buat dgn duit ni, aku nk belikan hadiah utk Damia & Khalish. Moga berkat rezeki aku ni dan dimurahkan lagi rezeki lepas ni.



Thx Hai-o. My choice for LIFE.....
Kalau ada kwn2 yg nak tau pasal bisnes ni, sila la jgn malu2. Email sue.qaisara@gmail.com atau call je 017- 276 8818.
N thx pada kwn2 yg da booking slot. Kita selesaikan satu persatu ok. Sama2 kita fight utk free 2 tickets ke Beijing. Insyaallah....



9 comments:

okinokiyo said...

sue,
congrats..suka tgk ko nye cheque tuh..and betul kene reward kat anak dulu ..aku pun apa2 nasya kene dpt dulu.

pastu ko pang jek minah yg xtau bf tu..and aku pun tersemput2 baca entry ko mcm bergossip depan mata plak haha

mamalieyna said...

haiyoo..ada gk ibu2 cenggitu ek, lgsg tak appreciate org yg jaga anak dia..huhu..sungguh sedih la jumpa ngn org2 cenggini..
*mak aaiiih manyaknyer amaun kt cek tu..sukenyee tengok..hikhik..

Marsha~ said...

wooaahhh... boleh shopping sakan ni.. :)

PuteriSatu said...

akak plak yang mengah baca entry ni...weekekke... ada mak cam tu ye... akak la klu ambik aqilah dari umah pengasuh... siap beri salam kat muka pintu..pastu tak ambik terus anak..duduk2 dulu la sembang2 nak ambik hati akak yang jaga anak kita tu kan... pastu siap belikan kuih muih lagi untuk dia minum petang... aduhai...rasa kita nak jaga hati orang yang jaga anak kita tu kan... itu akak la...orang lain wallahualam...

Sue said...

mai okino: thx babe! huhu..betul kena reward anak dulu pa pe pon. pasal minah tu, ikut ati mau pangg sama dia.. tp just pk kan yg dia takde knowledge psl bf. Tapi tgk dia pon mmg -ve thinkg pasal bf so malehh la aku nk bg input.

mamalieyna : tu pasal. geram je! hihi takkan tgk je...meh la kita buat sama2. thn depan leh g beijing sama2 gak.

marsha : huhu..sib baik raya da lepas. kalo tak ranapp duit tu! shopping tetap shopping. belum pa pe lagi damia da mintak mcm2. kasut skolah la.. baju la.. mcm tau2 je ibu dia nk dpt duit

puterisatu: relax kak.. amek napas dulu! tu arr..sue pon amek anak borak2 dulu ngan akak tu. takde la terus balik. kita baik ngan dia, nnt dia pon jaga anak kita baik2 jugak, kan?

nasazfrog... said...

hai sis,, salam kenal.. wahh banyak duit,, syukur berkat usaha sis ek,, :)

Nani Aling said...

pasal nak susu kan anak tu, pandangan dorang mmg silap. kalau wanita benar2 bjiwa ibu yang mulia soal kendur atau jatuh tu bukan dalam fikiran demi kasih sayang pada anak. harap2 ibu2 diluar sana faham tanggunjawab dia...

pasal sorang mak pulak, suami harus membetulkan dia.

CT NORAMIZA said...

bestnya dah dpt cheque :) hehehe..

salam kenal, bloghop dr blog hanis.

err bab ambik anak tu, patutnya akak tu pegilah kat pintu umah, borak2 seadanya ngan org yg jaga anak kita tu, apa salahnya, kalau saya, x segan silu lah kiranya ngan org yg jaga anak saya tu, kira dah mcm family sendiri :)

mamaelly said...

hehehe mak elly kat kampung tu kan dulu jaga anak2 orang gak...ada 2 ibu.sorg ibu ni cikgu..anak dia 2 org lelaki..umu 6 thn n umur 4 thn..mak elly jaga dari yg sulung tu 3 tahun..degil n nakalnye..nauzubillah..tp mak elly..anak org la katakan..dia diam je..elly je yg suka garang2 ngan dorg nie...

mak dorg ok..kira tak kisah la ngan mak elly..siap bagi baju raya masa hari raya...bapak dia yg pelik..pak haji...aawwww skt...ada skali tu mak elly terpecahkan botol air anak dia...tp mak elly dah gantikan sebiji cam anak dia punya...pastu ada satu hari tu...bapak dia serang mak elly...maki2 n cakap mak elly jaga tak betul.bagi makan ntah ape2...pecahkan botol air...sampai menangis2 mak elly kene marah depan rumah..siap cakap...ni la kalau org tak sekolah yg jaga anak aku...elly dengar terus sound...yg sekolah n berhaji cam dia tu baik sangat ke nak sound2 orang..terus dia bla..start dari tu..satu kg pulau dia sbb jahat sangat..hehehe

ehh sorry..tertumpang mengumpat kat sini plak..heheh tetiba teringat kat mak..