Wednesday, February 11, 2009

SKT - Damia - Pregnancy

5-7 Feb ari tu, ada presentation SKT (Sasaran Kerja Tahunan) kat Bukit Merah Laketown Resort. Penattnye nak pegi. Tapi terpaksa la pegi jugak. Dari Kajang dlm kul 10am camtu, sampai sana dlm kul 2pm kot, sempat singgah R&R Tapah makan tghari.

Nasib baik dpt travel naik kereta urusetia. Kalo naik bas alamatnye kematuuu la bontot. Ni naik kete pon, da sakit2 pinggang dibuatnya. Sekejap letak bantal kat blkg badan, kejap letak kat tepi.. Kul 3.30 da start program, tak dan nk rehat lama2. Malam pun ada. Turn aku present hari jumaat pagi. Alhamdulillah.. sume nye (pencapaian dan sasaran) dipersetujui oleh Dato' Ydp.

Petang jumaat tu da takde pa pe. Coz sume present cepatt je.. so cepat la selesai. Petang tu dpt la bersiar2 dan melawat Pulau Orang Utan. Suke part naik bot je coz angin kuattt.. ehhe..pastu yg lain naik chairlift, tapi aku tak larat dahh..

Owh lagi satu.. bilik yg kami dpt (twin sharing ngan my best buddy - zalinda) adalah selang sebuah bilik je ngan bilik yg aku stay last week (masa CNY). Ermm lagi satu, sorang kawan ni citer, mlm tu ade satu kejadian. Alamak seram pulak... Tak tido malam dibuatnya kawan ni. Kesiann dia. Tu yg dia qada' tido time kitorg sume g Pulau org utan tuh! Nway, nasib baik tak kena kat bilik kitorg. Kalu tak............... erghhh!!



Pemandangan jeti bot utk ke pulau org utan tu.. dari depan meeting room



Ni sekolah menengah utk anak2 org utan ni.. sek. rendah just ajar dia lompat2 je..




Ni baby org utan. Di jaga rapi. Siap pakai pampers..minum dlm botol susu etc. Pandai lak tu peluk bear..



Ni aku.. (boring lak, asik baju niiiii je!!! baru pasan asal amek gmbr je mesti baju ni!!) Saje nak tayang perut ku yg muncung dan tajamm tu. N baru aku pasan perut aku camtu. Haha.. dulu masa damia, bulatt je perut



Ni ala2 gambar dlm Mag Mami&Baby. Haha..



Last but not least.. ni budak bucukk tak mandi lagi! Kamera terpaksa tala depan muka dia coz skang ni pandai wat aksi tak pandang kamera bila nk amik gmb dia. Aku kat tepi dia. Gerammmnye Mbam Bu ni..

**************
Cuti isnin sempena Thaipusam ari tu sempat la aku basuh baju baby yg baru beli ngan yg lama. Eh.. yg lama yg da basuh tu cuma barut dgn mittens n booties je. Yg lain ade sebakul lagi belum basuh. Damia sukeee sgt tgk baju baby tergantung kat hanger tuh. Dan dia paling suke baju Little Coro (Pigeon) kaler kuning polkadot (baru). Dia amek n kata 'Ntikkkkk... aju mia...'
Perasan!!
Malam tadi lepas mandi, sambil dok menung2 dan pk2.. baru teringat! Dah masuk 35wks ni. Minggu depan da 36wks = 9mos. Barang nk pack ke hospital tak prepare lagi! Masa damia dulu, 7mos je aku da prepare beg siap letak dlm boot keta. kali ni selamberr je kan? Dan kali ni aku lebih bersedia la dgn list apa yg perlu di bawa ke hosp. Dulu ade jee yg tertinggal - sikat aku la.. shampoo baby la.. socks aku pon tak bawak p hosp dulu!!
Ni list yg aku dpt dari newsletter babygaga. Ok jugak cuma kena ikut kesesuaian la....
Packing for the Hospital

Use this helpful list to guide you as you pack your hospital bag:
For mom

Nightgown or shirt to wear during labor if you don't feel comfortable in a gown provided by the hospital (they should be loose fitting or something that can be completely opened in the front)

Robe or bed jacket

Socks

Slippers

Nightgown and/or pajamas (if breastfeeding, then bring ones made for nursing)

2 - 4 bras (nursing bras if you plan to breastfeed)

3 - 6 pairs of underpants

Toiletries (toothbrush/toothpaste, soap, shampoo/conditioner, deodorant, lotion, comb/brush, lip balm/chap stick)
Elastic/Scrunchie or hair clip to pull hair back during labor

A photo or object to be used as a focal point during labor

Going home outfit (something comfortable/loose fitting)


Optional

Lollipops or hard candy to keep your mouth moist during labor

An activity (such as pre-addressing birth announcements or crossword puzzles) or a book to keep busy during early labor

Your baby book - you can record your delivery details and first moments with your baby and the nurses can put your baby's hand and foot prints on the appropriate page while they are inked for the hospital records

Cord Blood Collection kit (if you decided to collect your baby's cord blood)

Makeup, lipstick, scented shower gel or body powder to make you feel better after labor

Eyeglasses or contact lenses (keep in mind that you can wear your eyeglasses during labor, but you must take out your contacts)

Watch

Address book

A few small gifts or one for all of the nurses that helped care for you
For partner

Insurance information
Hospital preregistration information
Don't forget to bring your cord blood banking kit
Change of clothes and toiletries, if they're allowed to stay in the room

Optional

Things to be used during labor: soothing music, something to be used as a focal point, tennis ball, rolling pin or lotion for massage, watch, paper/pen, snacks

Book or magazine for reading
List of people and phone numbers to call
Camera/film (make sure it's preloaded and in good working condition before you go)
Camcorder and/or cassette recorder with tapes

For baby

T-shirt, socks, hat
Going home outfit
Bunting/jacket (depending on season)
Receiving blanket (and a heavier blanket if it's cold)
Car seat (Keep in mind that you can't leave the hospital without it)
A small gift for the other children at home from the baby

And yes.. kali ni mmg nk bawak camera masuk labour room. N lagi satu nk save ayat2 suci Al-Quran dlm hp aku, boleh dgr masa dlm labour room n dlm ward. Coz masa deliver damia dulu, masa sampai kat ward, org katil sebelah (double room) pasang ayat2 suci Al-Quran (husbd dia pegawai agama). Sejukkk hati aku mendengarnye. Dan takde la rasa seram sgt dok hosp mlm2 tu bile abg da balik umah.

1 comment:

As said...

hmm pegi Bukit merah...best tuh.. kiter org perak ni pun x pernah pegi lagi...
hmm best tgk org pegnen ni... kiter kalo pegnen mmg x suka amik gambo...
damia w/pun x mandi .. tp menten comei