Wednesday, April 8, 2009

Breastfeeding


Gambar Khalish terkini. Masa ni baru nak mandikan dia. Ingat nak amek gambo bogel tapi kang takut dia kemcing lak. Hehe..



Ni Khalish tgh lena tido.... bestnye kalo aku pon dpt tido lena camni.


Okeh..Ni gambo kakak damia pulak. Masa ni bwk dia gi playground kat Tasik Permaisuri. Sehari sebelum aku bersalin.



Seronok sgt damia dpt main2 kat playground. Habis semua dicubanya.



Owhh..ibu amat rinduuukan senyuman ituuuuu!!!
Takpe.. tadi ayah da janji nk bawak damia balik hari jumaat nanti. Ho-yeahhhh!!!
****************
Nak citer pasal berpantang lak. Alhamdulillah kali ni tak byk problem. Kalau masa damia dulu, bole kata aku tak rehat langsung. Sibuk pump susu. Dptnye ciputt je. Breast bengkak2 sampai kena taruk daun kobis nak bagi kurang bengkak la...
Alhamdulillah, kali ni susu banyak. Rezeki Khalish agaknye. Masa pregnant lagi dlm 8bulan tu da start ikut petua yg kwn2 di SusuIbu bagi. Petuanya : Setiap hari lepas mandi, cuci/bersihkan nipple dgn cotton bud dan myk baby. Just bagi kotoran2 ilang so that ada la laluan utk susu nanti.
Sambil tu aku picit2 dan urut2 sendiri..bila nmpk bintik2 air keluar, alhamdulillah..maknanya ada la susu tu.
Aku berusaha untuk exclusive bfeed Khalish sampai umur 2thn. Kalau boleh...sampai 4thn pun tak pe.
Utk pengetahuan, keputusan utk bfeed ni sbnrnye tak mendapat sokongan penuh en.suami. Mungkin sbb dia kurang membaca / kurang pengetahuan pasal bfeeding ni. Dgn kata lain, en.suami ni degil/saje je tak nk paham....
Tapi aku kuatkan semangat. Pedulikkan la.... Sekurang2nya nanti dia perlu berterima kasih pada aku sbb berjaya menjimatkan bajet bulanannya. Tak gitu, bang....????
Skang ni, aku perlu buatkan jadual utk mengepam dan nanti jadual utk latihan penyusuan ebm pulak. Harap2 Allah permudahkan dan banyakkan susu aku...
Terima kasih juga kepada rakan2 di Susuibu.com yg byk memberi petua yg amat berguna. Tak sia2 aku join susuibu.com ni.....
Owh ok..nak tgk Mertua Vs Menantu pulak....

5 comments:

As said...

wah khalish... makin chumel.. suka tgk dia... best tgk babay tido.. dmaai gitew... hmm sure sue rindukan damia... xpe nanti dia balik... sure sonok...
hmm sama la... Alhamdullillah la.. lu Adriana sampai 2 thn b/feed dia... Aqeel pun nak buat camtuh la jugak... susu ibu kan bagus...

Marsha~ said...

berapa berat baby masa lahir???? bagus.. teruskan bf.. baby sihat tau, jarang sakit.. :)

Sue said...

as, adriana bf smpai 2 thn ke? caya la.. besttnyeeeeee....... ni leh jadik idol ni

marsha, berat masa lahir 3.3kg. la ni tatau bape. 16hb ni baru g check up. hopefully dpt bfeed dia selama mungkin. sbb geram tgk baby yg bfeed ni, gebus2..

Natdrah said...

chomey damia! muah muahhh!

Natdrah said...

Jentik jek bapak nya tu Sue, kemain degil bapaknya ek ?! hehe!!!