Saturday, April 11, 2009

Susah jadi auditor...

Teringat speech yg aku buat utk public speaking masa kursus di ILPBT tahun lepas.

Susah jadi auditor ni. Orang tak suka kita audit diorg. Sape yg suke kerje2 mereka di audit,kan? Even aku pon kalo org menyibuk keje2 aku, bengang gak la...

Tapi kena la paham. Kenapa perlunya audit? Kenapa?

Bukan utk cari kesalahan. Tapi untuk memperbetulkan / menambahbaik kerja2 kita.

Aku, kalau diberi pilihan antara Auditor dgn Accountant, honestly cakap, aku prefer utk keje sbg accountant. Kenapa? Sbb aku mmg terror bab2 mengira ni.. aku mmg suke main ngan calculator.

Jadi auditor ni susahhhh... nak kena semak keje org. nak kena bagi pendapat. Yang penting, keje kena ikut prosedur. Kena ikut pekeliling. Senang kata , keje ikut BUKU.

Lagi2 kalau masuk bab teknikal. nak kena audit jbtn teknikal. Tu yg aku lemah sikit. Sbb nye, aku tak paham sgt keje2 teknikal ni. So byk nak kena tanya sana-sini. Tanya PBT lain.. tanya audit negara.. tanya audit negeri.

Dan sbg auditor, ada cabaran yg harus aku lalui. Teringat masa awal2 karier aku dulu. Sampai penah kena ugut melalui sms..telefon. Tgh2 malam ade org ganggu, kol aku kul 2-3 pagi. Bengang tak bengang???

Sms pulak..melucah je kejenye. Bengang gak aku. Tapi akhirnya aku dpt gak tau sape punye keje.

Yg bestnye, org tu siap sound aku 'Ko tgk la nanti. Aku kerjekan kau habis2an'

Dan aku reply 'Allah Maha Adil. Satu hari nnt ko tau la langit tu tinggi ke rendah'

Tup-tup, kena masuk Lembaga Tatatertib. Kena buang keje. Tak lama pastu, aku terjumpa dia kat Pejabat YDP. Tgn bergari di kelilingi pegawai BPR. Baru padannn muka kauuuu...

Kalau kena buat audit on d ground pulak, kalau kena gi tempat2 taiko ni. Bahaya beb. Penah kena ikut ngan tonto. Gile kan? Da la aku ppuan.....

Apa pun, dalam menjalankan tugas, aku ikhlas. Dalam menjalankan pengauditan, aku letakkan diri aku umpama ..apa ek? ahh tak reti lah! Yg penting, aku jalankan audit tanpa syak wasangka.. tanpa bias pada mana2 pihak. Tak kira la aku audit org yg suke aku ke... org yg tak suke aku ke... aku neutral.

Penah jugak ade beberapa opismate minta aku audit org2/jbtn2 tertentu. Alasannya, macam2. Tapi aku iyekan aje la... Tak bole amik bulat2. Aku pon ada rancangan tahunan yg perlu dilaksanakan dulu. Dan nak audit org ni bukan senang..... kena study dulu. Ingat bole main hantammmmm aje ke?? Silap2 kena balik kat batang hidung sendiri. Sape nak jawapp?

Kerajaan Negeri baru ni pulak, dgr2nye nak buat reshuffle antara pegawai PBT. Aku tak kisah kalau aku yg dipilih. Tapi antar la aku kat PBT dlm KL ni ha... MPAJ ke..MPS ke.. Nilai pon bole la.. kalau nak antar ke Pahang pun tak pe. Hihihi.....

Ermm.. Kalau kat federal, bagus jugak. Cepat naik pangkat, org kata la.... Aku tak tau. Apa pun, rezeki ada di mana2...

2 comments:

IdzaRis79 said...

kursus kat IPBLT?
ohw,sama dgn suamiku mungkin...

yg geng2 ke brisbane ker?

Sue said...

owh nope. saya batch 7. ujung 2008. cuma ke spore sajek sbb kerajaan negeri da tak bagi fly jauh2. boring dowhh...