Monday, December 28, 2009

Cerita cuti2 mesia ke Penang (yg agak basi sbb lama teperuk dlm hati)

Fuuhh...Fuhhh... dah bersawanggggg umah ni rupanya. Hahaha... Mintakk mahap ye. Maklum saja la.. bulan ni kan Selangor byk cuti. Tiap Jumaat cuti. Maka ade je agenda kami setiap minggu.


19hb ari tu pi Penang. Antar rombongan berarak ke Sg. Tiram, Bayan Lepas. Ehh tah cemana masa tu sesat pulak, pastu bole pulak nampak 3-4org makcik2 aka Mami Penang berpayung2 mcm nk g kenduri kawen je. Pastu benti keta, tanya la 'KAT MANA SG. AIR TAWAR'??? ehh cemana leh jadi sg. air tawar da... mami tu pon terkejut. Pastu sorg tu ckp 'BELAHH BAYAN LEPAIHH ADA LAAAA KG.SG.AYAQ Tawar' Pastu kitorg pon 'O0o..ok tq' siap babai2 lagi.. hehe


*mmg style mami penang gi kenduri berghelunggggg gelang maihhhh ekh? mintak seurat bole?*


Pastu aku terpikir, Sg. AIR Tawar ke Sg. Tiram?? hehehhehe.. jauhh tu bezanye. Rupanya sg.tiram je, tak jauh pon dr tempat sesat td. Lepas majlis, gi la check-in hotel. Pengantin da reserve kan bilik2 hotel utk kami sefamily. Ada la dlm 4buah kete yg pi sana.



*Damia excited lalu kat penang bridge, tgk kapal, bot tp tak bape nmpk la..


*Khalish si budak masyammmm sbb tak mandi lg coz kuar umah kul 6.30am

*Sama debab kan?

Malam tu, pi la kami makan kat Padang Kota. Rasa tensenn pulak. Sebab tukang amek order da mcm berebut2 dah. pening kepala haku. Pasni tanak la makan kat situ lagi. Esoknye, sempat naik beca seround sblm singgah pasar chow rasta. Konon nk beli la jeruk2 bagai tp aku tgk jeruk2 tu ilang selera aku. Tatau la pesal. Pastu nmpk pulak mamu jual cendol. Perghhh ini la yg aku nak...... lega anak tekak.


Pastu ronda2 Penang. Pi Batu Feringghi, pekena Laksa Tg. Bungah. Sedapppp.. Aku pekena 2pinggan, telor 2biji. Hehe...Kul 2.30pm baruu nk soru. Perut tgh lapar.. nasi takde. Memang pekena lebih2 la kan. Pastu baru family yg lain sampai situ. Damia ye-ye je nak swim. Tapi bila turun ke pantai... dia takut jejak air. Siap tak bagi ayahnya berdiri kat gigi air. dia kata 'AIR MAKAN KAKI AYAH NANTI' hehe..kelakar je.



*hagak2 uncle tu larat tak nk kayuh kalo kami lakibini share beca? ehehe




*Khalish dok diammm je, takut agaknye. Tgn siap pegang besi tu... tp bahaya sbb damia da tersepit masa uncle tu nk tutup kanopi tu, ciannn



*Comelll je.. tapi kalo uncle tu tak nyebok kt situ lagi comel,kan? hehe


*Kat jetty rumah nelayan. Cantik2 rumah dorg...


Da siap makan, ronda2 lagi area situ. Pastu family yg lain benti kat kapal besar bergambar bagai. Kitorg teruskan perjalanan. Malas nk benti2 dgn 2 budak kecik yg cranky. Sampai la ke ujung, taman negara penang. Parking da la jauh. Pastu konon nk bergambar la kat jetty tu. Tapi masalahnye khalish baruuu je tido. Da kene kejut. So mengamukk la dia. Kena pulak panas. Sakit kepala aku. Ayah ngan damia da berlari sampai ke jetty tu da. Aku terpaksa return balik ke kete n dok dendiam situ. hehehe...bengang je ayah sbb tak dpt bergambar. Ala..next time kita dtg lagi ek?


*Ayah (baju hijau) dokong Damia yg hanya pakai panties sbb nk mandi laut tapi penakut


*Baju damia yg beli kat area chow rasta, belum bayar tp
dia da bukak baju dia, nk pakai baju Dora tu..sabo je la..
Adik da cranky mau tido..
ehh aku mcm kurus sket huh? ngehngehhh..



Pastu, pusing ikut Balik Pulau. Pening kepala aku jalan berpusing2. Loya tekak. Tetiba terasa mcm mengandung lagi. heheheh...mana taknye.. asyik loyaaa je dlm kete. Angin da masuk badan. Sampai bawah, stop kat kedai makan n ayah call kawan lama kitorg. Kawan masa chatting dulu. Pas makan minum kt kedai, singgah pulak rumah kwn tu. Sempat la mandikan budak2 ni ha..bagi segar sikit badan. Air paip da la sejukk.. nk je aku mandi skali tapi da rumah org kan, sedar2 la sikit yg kita ni tetamu sekejap je.. heheh...


Gitu gini gitu gini... 8.45pm kuar dr jambatan Penang. Stop minum kat R&R mana ntah, lupa namanya. Yg byk jual buah2 tu.. Suda ingat.. R&R Bukit Gantang. Ayah je pi beli air. Aku dok dlm kete jaga anak2 tido. Masa ni akak aku sefamily benti skali. Yg lain da lajuuuu... Pastu benti lagi kt R&R sg. Pulai. Ayah ngantuk sgt. Nk tido. Pastu lagi skali benti kat Tapah. Tido smpai kul 5pagi. Hehe..


Kitorg smpai rumah kul 9.30am. Kira 12 jam perjalanan la dr penang. haruu..hehehhehe... biar lambat asal selamat. . Tak bawak camera. gmbar dr hp kesayangan ku aje. So ika.... sila la emel gambar2 kami yea. TQ!

2 comments:

mamalieyna said...

byk gk lokasi diterjah ek kt penang, kita ari tu pi sana just antar rombongan meminang je, takdo nginap2 hotel ni..kedah ke penang dkt sajo..hikhik..

hualoh siannye si pangayuh beca tu, 4 peumpang skali...aduss..

eh mmg nmpk slim sket, apa rahsianye?..hehe..

Sue said...

ikutkn x abes pusing lg tu... pasni da ckp ngan hubby, nk cuti2 mesia betul2 punye at least 2mlm la. baru best. ni pun tak pekena seafood lagi. mcm tak lengkapppp je. hehehe...

eh, bukan la.. kami naik 2 beca. hihi...

slim? alhamdulillah...berkat pakai PB la, berat mmg turun tiap bulan cek.. tu yg best. takde diet2 sbb masih bfeed kan..