Wednesday, December 2, 2009

Malam ni nak try skill / method yang ini pulak...

Jangan salah faham ye kawan2.....

Yang saya maksudkan adalah :

POWER PUMPING !!!


Kenapa yea?? Sebab lately ni..senang kata sejak Khalish start solid food, production susu sikit drop. Sikittt... (nak sedapkan hati je tu). Stock ebm dalam freezer yang dulu melimpah ruah sampai takde tempat nak simpan, skang ni da siap bole simpan stock daging korban dah! Ehh..tapi pack betul2 la supaya tak berbau. Kang khalish minum ebm bau daging pulak...
Da try google n everything. Skang ni kalau pam n dapat 2oz pun da syukurrrr alhamdulillah. Tadi sempat mengadu nasib ngan Mama-Miya. Dia advice utk buat power pumping. Dah try tanya jugak ngan Yatie yang telahpun mendapat pengiktirafan sebagai kump. sokongan susu ibu kat Hosp Serdang. Dia pun suggest jugak. Sama.
Insyaallah..demi anak, aku sanggup bersengkang mata. M?? A big no-no okehh!!! <---yang ni salu teringat tiap malam tapi pastu aku lena balik... sgt M!! Aiihh.. bangkit lahhhhhh demi anakmu ini!
Apa yang dimaksudkan dengan POWER PUMPING?
Pam 10minit, pastu 10mins off, then pam lagi 10mins.
Buat dalam tempoh sejam. Tapi dalam 24jam tu buatla 3-4 kali.
Then susu tu pulak kalau cuaca kat mesia ni kan panas.
Better simpan je dalam fridge.
Pastu bila pump kali ke 2 tu, terus campurkan je.
Tapi make sure hanya susu yg di pam dalam tempoh 24jam je yg boleh dicampur sekali.
Hope sgt ianya akan membantu up kan production aku. Kenapa method ni digalakkan? Sebab bila kita pump every 10mins, maknanya kita bgtau kat otak kita yang kita kena produce byk susu sebab baby yg sgt2 laparrr.. hehe..
Btw,malam tadi ngadu kat suami. Tapi yang tak bestnye, dia leh kata ' alahh..nnt kite beli je la susu tin'
Owh para suami di luar sana, tahu kah anda, kalau isteri tu mendapat pahala berganda2 tiap kali menyusukan bayi yg kelaparan?? tahukah anda penyusuan susu ibu tu mmg di tuntut dalam Islam?? Dan tahukah anda, berapa banyakkkkkk duit telah dijimatkan daripada membeli susu tin? Haaa... skang sila bayar balik harga setiap titis susu yang keluar dari badan isteri anda... Bayarr!!!!!! :p

3 comments:

mamalieyna said...

Bagus3x..usaha tangga kejayaan! coba & terus mencoba ye... mmg kalo ada pilihan taknak pun kasi susu tin nih! dh la mahai2 belaka, baby lak minum jap2 je hbs, kalo kasi BF kan sonang, selak je! hehe..

Misbehave said...

hahahaha a'ah kalo kita claim kt hubby balik susu kita yg kuar tu 1liter brapa agaknye dia nak bayar kan.hehehehe.

selamat mengepam dear!

Sue said...

mamalieyna: huhu.. thx beb!! betull..selak je, senang. tapi sesuatu bakal berlaku... trrtttrttttrrr (takutt) sebab khalish da mula nk tumbuh gigi. Aiyakkkk!!! Tahan Napassss... n tahann di GIGITT ar pasni.

Misbehave: Tu la pasalll.. Thx dear...