Thursday, December 31, 2009

Happy New Year!!!

Wah..kejap je da nak masuk tahun baru. 2010. Bermakna.. umur akan meningkat lagi. Walaupun masih ada kira2 6 bulan lagi utk genap umur, tapi mcm tak kena pulak. Bukan tak kena..eh tah la.. mcm tak percaya.

Sebab.. tahun depan sudah ada angka 3 dlm umur saya. Angka 3 dihadapan. Maknanya.. saya akan berusia 30tahun. Ermm..mcm da tua kan? Tapi saya akan pastikan saya kelihatan muda remaja..heheh

Sambil2 drive pegi keje semlm, sy renung diri dalam2. Saya bandingkan dengan org di sekeliling saya. Byk yang perlu saya buat utk tahun 2010. Perlu perubahan dlm hidup! Ada beberapa perkara yg saya dah ckp dgn suami. Tapi tak tau la kalau dia tak amek kisah.. sbb lately ni pun dia bz sgt2.

Azam 2009? hehe awal tahun dulu sy tak set pun azam.. bole? sebab mcm malas la... sbb tak penah tercapai pon. hahaa.. tapi utk tahun 2010, sy mmg ada azam. Yang pertama skali adalah....... saya akan cuba jadi ibu dan isteri yg paling baikkkk di abad ini. Hohoho... Sebab sy ni garangggg dgn anak esp Damia. Tapi itu kalau dia buat perangai la. Kadang tu sbb tanak marah2 dia.. saya wat diammmmmmmmmmmmmmmm je walo hati ni sakit sgt! Mana taknye, dia main sink smpai air melimpah2. Marah tak??

Selalu, kalau hari tu saya marahhh kat Damia, saya ada babap2 dia.. nnt malam nk tido, sy pelukk dia.. cium ubun2 dan ckp kat dia yg saya minta maaf.. dan terangkan kt dia kenapa sy marah.. pastu kalau time tu dia da tido, dia mcm terjaga dan bergerak2 n kadang2 mengangguk. Terharuuu...

Tapi paling terharu dan menyentuh perasaan, kalau saya da marah damia.. pastu kadang2 tu da babap dia smpai dia nanges kesakitan.. bila da ok dan diam.. nnt saya peluk la dia. Pastu... dia ckp .. 'nape ibu marah mia....?' sedih kan... tp sy terangkan kt dia, apa yg dia buat tu salah... ok, dia faham.. tp nnt2 dia buat lagi. Budak2.. mcm tu la.. Bukan sy nk set boundaries kt anak.. tp kadang2 tgk keadaan kita time tu. Larat tak kalau tgh2 memasak ke.. pastu anak main jirus2 air dlm rumah.. yg lepas tu akan membahayakan dia, bole terjatuh dan sbgainye.. pastu nnt sy jugak nk kena mop bagai.. letih!

Sooo.. utk tahun 2010 ni, saya amat berdoa supaya sy bole mengawal perasaan marah. Hehehe.. dan harap2nya tahun 2010 ni juga, suami boleh bekerja di KL dan dok umah sama2. No more PJJ harap2nya..... *PJJ - Perkahwinan Jarak Jauh* walo pon tiap2 weekend dia balik.

Lain2 azam, saya simpan sendiri. hehehe...

Ok la.. last weekend sempat ke TTDI. Damia ada baking class yang di anjurkan oleh Munirah, the mommy of TripletsplusOne. Mmg fun la.. best sgt2. Rasanya budak2 yg paling tua pon umurnya dlm 2tahun 10bulan. Boy. Biasa la.. sibuk nk main je. Then damia, 2y9m. Dia laa yg paling rajin. *Hehe puji anak sendiri.* Tapi mmg betul. Dia mmg menghayati sesi baking tu. Pas da siap sikit baru dia gi main. Pastu smbg balik... Seronok betul Damia main ngan Harith n Atirah.. smpai tanak balik. Huhu...

Ok.. ni gmbr yg smpat di snap. Nanti kalau da dpt gmbr dr Munirah, bole tepek lagi kt sini... owh.. apron pun sgt cantik. Dijahit oleh Mai okinokiyo. Damia nye apron, actually aku da pegang apron lain. Tapi damia nmpk apron yg tu, so dia nk yg tu jugak. Mmg cantik.... bunga2 kecik. Perempuan tetap perempuan, kan? Walo pon dia salu kata 'Mia ni BOY la... adik GURL!' heheh sebab mia lasak.. adik pemalu. Ishhh..


*mula2 scoop kan sugar ke dlm butter tuh*



*lil'chef tanak ikat rambut.. rimass ok*


*it's time to roll the dough*



*damia tekap bentuk Mickey*eksaited tu




*mostly damia yg buat shape tu dan tabur coloured sugar, yg lain da pegi main*



*Rajin kan? Lepas tu bersedia la dia akan tlg memasak pulak kt rumah*




*ni try skill dgn fondant icing pulak. Buat mata mickey*




Memang had fun la.. pastu Damia join budak2 tu main trampoline pulak. Suka la dia dpt melompat2. Tapi yg segan sgt....... sbb kitorg je yg salu masuk rumah Munirah guna toilet. Sebab Damia skang ni tgh potty train. Owh, bukan kena paksa tp mmg dia sendiri yang nak. Dia da tanak pakai diapers. Bila suh pakai nanti dia kata 'Ibuu..Mia da besar. Mia dah solahhhhhh (sekolah)* adeh...

Yang paling tak tahan, sbb da main bepeluh2 bagai, bila ajak balik kan.. Damia kata nak mandi dulu. Siap lari masuk rumah lagi. Segannnnnyeeeeeeeeeeeee.. hihihihi... yg kelakar, bila aku panggil, dia siap patah balik kat pintu n said 'Jappppp..mandi jap' dgn isyarat tangan. Adeh..



Sempat la singgah OU. Nak parking, gileeee la. Last2 parking kat Jusco je. Pastu 2jam kt dalam tu bukan dpt shopping ape pon. 15minit je dpt masuk kedai belek2 n beli. Selebihnye.... melayan dan mengejar anak dara sorang tu. Khalish pon da penat n tanak dok dlm stroller... Hmmm.. Sebab tu la aku suke gi shopping sorang2 atau dengan Linda. Hehe.. Tak pening kepala.





*Nyumm..cume cedappp.. mana catuuu ekk nak mamam ni?*



*cepat la..tak sabar nk potong ayam ni*

p/s: apa2 pun, ibu tetap sayang kalian....




























el

2 comments:

mamalieyna said...

hepi new year 2010!!

waah bestnye kak damia blajar masak eh, nnti leh nolong mama eh! ^_^

Sue said...

hepi new yr jugak

hehe..mmg pun! rajin sgt skang ni... pening kepala dibuatnya