Wednesday, May 5, 2010

Fresh milk in a cabin, anyone?

Saje nak kongsi cerita dgn kawan2. Dah banyak hari dok google pasal cara-cara nak transport ebm by flight. Kelmarin, terjumpa satu blog ni. Rasanya chinese lady. Memang dia fully bfeed baby dia sampai umor 2 tahun tak silap. Dan blog dia bole jadi rujukan jugak. Saya sukaa...

Dia ni memang kena selalu travel luar negara. Meeting sana sini. Dalam blog dia jugak ada mcm2 cerita dan pengalaman dia sepanjang bfeed kan baby dia. Mcam2 ragam org yg dia jumpa pasal bfeeding ni. Dan ada satu cerita yg buat saya tergelak besar. Cerita dia mcm ni...

1 hari tu dia kena travel dr KUL - Newark. Tapi transit kejap kat Alandra, Stockholm. Dtg sorang crew tu kata, dia bole je tinggalkan ebm yg dia pam 3kali dlm flight tu, dlm fridge diorg. Then pastu masa nk turun, dtg pulak sorang lagi crew dgn ebm2 dia skali kata yg dia kena jugak bw turun ebm tu. So fine la sbb dia mmg da agak pon kan. Then bila nak fly lagi, dia dibenarkan utk bw ebm tu masuk dlm cabin balik. Tapi utk fly ke newark tu bukan crew yg dr KUL tu, diorg tukar group yg lain pulak. So this lady kena la explain balik kat sorang crew tu utk membolehkan dia simpan ebm dlm fridge diorg. On half way dia explain tu, dtg sorang chief attendants dari jauh jerit 'Is that the breastmilk?'

This lady ingatkan chief attendants tu da di inform oleh crew sebelumnya pasal dia nk simpan ebm. Rupanya.... crew yg mula2 dtg kat dia tu yg kata bole cimpan dlm fridge tu da letak note kat fridge tu mcm ni:

'Do not remove the breastmilk in this fridge'

pastu 2nd attendant yg dtg bw ebm kat dia tu pulak lupa nk tanggalkan note tu. Apa lagi... caterer pulak dok carik2 atas bawah mana pegi ebm dlm fridge tu (yg da dikuarkan oleh attendant tu). Takut2 da di serve kepada penumpang. Ahahaha.....

So sape yg suka nk minum fresh milk dlm flight tu, hati-hati la yea. kot2 tak jumpa fresh milk, dorang guna je ebm yg ada. heheheh kelakar betul.

Sape yg nk tau cerita pasal this lady esp pasal bfeeding tips bole la gi blog dia : http://www.thesuzette.com

Salute kat dia pasal dia bole pegi luar negara selama beberapa hari (8 hari kot) dan bawa pulak hampir 250oz ebm. Salute gile. Meeting yg penting pulak tu. Dia tetap pam tiap 3jam. Huh..membakar semangat sungguh!!! Ok.. kat kuching nnt aku buat 3jam sekali ok! heheheh....

caiyokk..caiyokk.. kasi semangat utk diri sendiri!!

3 comments:

mamalieyna said...

chaiyok3x..su jugak boleh! ^_^..mcm2 pengalaman ye, lg membakar semangat gituw! :)

hafizayusoff said...

suke la bace pasal org bawak EBM jauh2 nie.. nnt Sue jgn lupe tau share cerite sesi meng'handle' EBM kat kuching..

Sue said...

mamalieyna,
insyaallah..thx beb!!!

*****

fiza,
a'aa..sue pon suke gak baca, utk knowledge.. insyaallah akan share nanti kt sini :)