Friday, June 5, 2009

Tentang breastfeeding ku

Kegagalan utk fully breastfeed Damia dulu telah membuka mata hati aku utk tidak mengulangi kesilapan dulu.


Sebaik je dpt tau aku pregnant lagi, terus aku berazam utk meng'fully breastfeed'kan baby nanti. So aku banyak kumpul info ttg bf ni melalui internet, buku etc.


Aku join forum Susuibu.com yg byk sgtt info berguna ttg bf ni. Tak sia2. Kalau la dulu aku tau pasal forum ni, sure aku dpt susukan damia selama mungkin.

Perkara pertama yg aku tanya kat forum adalah :

macamana nak bagi ada susu sebaik je bersalin? Sebab dulu lepas mengurut baru susu kuar. So 2hari kat hosp damia bf kosong je la.. bila balik umah ngamuk2 kelaparan dan terpaksa bagi susu formula.


Sorang forumer ni tak silap ibueiyman, suggest utk cuci nipple dgn baby oil dan cotton bud utk buang kotoran yg menyumbatkan rongga2 susu (ye ke rongga?)

And yes.. it works!! Walaupun tau da lambat, masa tu aku dlm 8mos..tiap2 hari aku cuci n test picit. Bila nmpk bintik2 air mcm nk kuar, perasan hepi tu tak mampu di bayangkan. Saat tu aku tau aku akan berjaya bfeed. At least berjaya lebih drp aku bf damia dulu (yg campor2 ngan fm)


Dulu aku guna Pureen battery-operated bpump ni je.. Tu pon en.suami yg carikan sbb breast aku da bengkak2 tp susu tak kuar2 pon masa seminggu pertama pas bersalin. Tu la.. asik soping brg2 baby je sampai lupa keperluan sendiri. Tapi tak byk membantu la.. sampai sakit2 nipple aku mengepam tapi susu kuar cipuuuuttt je.
Next, aku mula survey2 breastpump. Hati berkenan sgt dgn medela freestyler. Tapi masih ragu2. Kalau la aku beli tapi susu tak de jugak.. alangkah ruginye duit ribu2 kuar mcm tu je...

Jadinye aku opt to Spectra3. Ni aku beli kat butik Mydreams bangi. Dia ada bagi pekej2. Aku amek yg complete set tu dlm 600 lebih la harganya.





Yg aku beli tu botol tu ada 12 biji.
Icepack ada 3
Ada extra breastshield sekali utk buat double pumping
Dan ada cooler bag dan back pack. Senang bwk g opis.





Ni la rupe pam tu. Mula2 pam lepas bersalin tu ade la dpt dlm 1oz.
Bila da lama2, alhamdulillah.. pernah dpt 8oz utk sebelah breast je.
Lagi satu, aku byk dptkan panduan melalui buku ni.




Semua info ada. Pasal pumping, pasal storage.. sume complete. Murah je rm10.

Masa nak beli pam tu dulu, en.suami penah kata kenapa nak membazir 6-7 ratus semata2 nak beli pam mcm tu... baik guna utk benda yg lebih perlu'

Aku bantah. Aku sanggup kuar duit sendiri beli pam tu. Sebab aku mmg nak baby minum susu ibu.

Tapi kini aku rasa terkunci suda mulut en.suami tatkala melihat peti ais penuhhhhhh dgn stock ebm aku. Hehe.. Yang penting.. tak payah nak beli2 susu lagi. Just beli pampers je.. kan bes.



Ni hasil pumping aku kat opis bagi satu sesi. Alhamdulillah.. banyak rezeki Khalish.

Selesai pumping, aku masukkan susu dlm storage bag. Dulu guna bekas dadih n botol MLO. Tapi sejak peti ais da penuh, aku guna je plastik ni. Leh jimatkan ruang.


Pastu simpan dalam cooler bag yg ada icepack. Tahan sampai balik umah (7pagi - 7malam pun masih sejukkk)

Bila sampai rumah, aku set aside fresh milk yg nak guna utk esok hari dan selebihnye simpan beku. Tiap hari aku standby 16-18oz utk di bawa ke rumah babysitter.

Kalau kat opis tu dpt pam total 24-30oz, aku bagi 12oz fresh milk, dan turunkan yg frozen ebm dlm 4-6oz utk bekal esok hari. So stock frozen akan kurang sikit demi sikit dan baby masih dpt minum fresh milk tiap hari....

Aku cuba kira ada bape byk frozen ebm dlm peti ais. Aku kira bekas dadih yg tiap satu ade 3 oz - 4 oz tu ade la lebih kurang 40bekas. Botol MLO tu dlm 10 botol tiap satu 4 oz - 5 oz.

Pastu yg plastik2 tu lagi dlm 25 plastik kot 4oz - 8 oz.

Nasib baik ade peti ais satu pintu utk simpan barang basah. Ermm.. ni pon kena jaga2 sbb mudah 'roboh' susunan bekas2 ni.

Ohh bila la nak dapat beli chest freezer ni??

6 comments:

PuteriSatu said...

mak ai meriahnye su....syoknye akak tengooooooooook.... 2nd baby harus ikut jejak sue ni..nanti tunjuk ajar akak tau....hahaha...bila nak ada 2nd baby ni..

okinokiyo said...

sue..banyaknye susu..best tgk.weh btw aku lum pregnnt lagi la.aku pun insyaAllah nak fully breastfeed nnti.mls nak campur..ko ada mkn2 apa2 ke kasik tambah bnyk susu??

Sue said...

puterisatu: no prob kak... bole share2 exp nanti

okino: caiyok..support fully bf. setakat ni takde amek any supplement pon. byk makan sayor, ikan je.... n susu 2 kali sehari.

alamaya said...

sue, best nye tgk susu yang banyak tu..saya pun fullybreasfeed kyra sampai dier setahun sebulan..pastu dah start campur..sekarang ni bg formula kat umah babysitter tapi bila dengan saya breastfeed jek..senang...nanti kalau ada rezeki anak no 2 pun nak breastfeed juga..insyaAllah...

Aiman's Mommy said...

hi su, dulu b.acc kt uitm s alam batch 2001-2003 ke?

anyways congrats able to breastfeed ur baby , suke je tgk stock ebm yg byk tu...

Sue said...

alamaya, bestnye dpt bf lama. doakn sue dpt bf lama2 juga...

aiman's mommy, yupssss.. kenal ke??