Tuesday, June 30, 2009

Momok kah yg damia nampak?

Ceritanye begini...

Last week, hari Khamis malam Jumaat,
around 11.20pm, kat dapur.

Di hall, Opah tgh menonton tv. Khusyuk sgtt.
Khalish macam biasa, da lena di lalaland.

Damia ke hulu ke hilir membontoti aku. Kejap ke depan, kejap ke bilik.
Aku iron baju pon dia join sama. Tapi mulutt je la menceceh.

Pastu aku siapkan beg2 diorg nak bwk g umah babysitter esoknye.
Buatkan susu damia sbb da nak masuk tido. Tgh dok shake susu dia, tetiba damia panggil aku:

'Ibu...ibuuuu... tu momok!!!' sambil tunjuk ke atas almari dia (almari tu rendah je)

Aku pon buat2 la tanya 'Maneeee?'
Dalam hati ni, damia ni memain ke betul ni? Tapi hati da lain macam rasanye.

'Tuuuuuuu..... momokkk!!' dia tunjuk tempat yg sama lagi.

Aku pun saje test. Aku tunjuk kat beg plastik yg tergantung kat tepi dinding tu

'Bukannnn.. Tuuuuuu, momok' masa ni aku da perasan mata dia memandang dinding yg kosong.

Ahhh..meremang sudah. Aku tunjuk pulak barang yg ada atas almari dia tu. Pun bukan. Dan
mata dia masih memandang dan tangan menunjuk ke dinding.

Aku dgn selamba (sebab nk test) tunjuk kat dinding yg kosong, atas almari.

'Nii ke?'

'Haaaaaaa... momok!' Damia mengiyakan. Waduuhh.. terdiam aku.

Terus aku ckp 'Dah... jangan kacau anak aku' dan terus aku bwk budak2 masuk bilik tido. Tamau tanye bebanyak woo.. Dekat kul 12 mlm.

Then esoknye odw gi keje, aku tanye damia;

aku: Mia nmpak momok ke semalam?
mia: Haaaa.. ampak momok.
aku: Momok wat pe?
*terus damia silang tangan dan pandang bwh*
aku: Momok pakai baju tak?
mia: Pakai...
aku: Kaler ape?
mia: Putih *time ni aku da konfem dah sbb damia hanya kenal kaler putih, hitam dan hijau dgn tepat*

Dari hari jumaat tu yg lepas aku tanya.. sampai la ke hari ahad. Setiap kali tanya, itu la jwpn dia. Tak berubah!!!

Aku tau.. damia memang nampak momok. Mujur dia tak lemah semangat.

7 comments:

- h A r h A r h A r - said...

:) hi salam perkenalan. blog ini best. banyak2 info2 berguna dan menarik. kunjungi blog saya juga ya

PuteriSatu said...

hish...akak pun seram....hiks... alhamdulillah...budak2 tak ada apa..kan...tido lena ye...

Azure said...

uishh..meremang pulak saya kat sini

niza said...

takut lak aku...uhuhuh...

Aiman's Mommy said...

upps..misteri nusantara tu..btw..i reply ur comment over my blog at you entry "bila anak dah pandai menjawab" u might have overlook it..

masih kenal saya ke? ;)

Sue said...

tu la.. nasib takde demam ke ape. siap bole cerita kat paklong, maklong dan sume kezen2 dia lagi ha.. hehe.. cam mak nenek!

Aiman's Mommy, i know u!!! Mia imawaty kan??

yan said...

mase bace ni,meremang bulu roma saye kak...nasib si comei damia x demam ke ape ke..