Wednesday, August 19, 2009

Anak2 kite belum tentu gembira di tadika.... (Kisah benar)

Quote from forum SUSUIBU.com
"Saya nak luahkan satu perkara yg terbuku dlm kepala otak saya sekarang. Saya rasa semua mommies perlu aware dgn benda ni. Saya bercakap as an insider. Hari ni hari kedua saya join this kindergarten x-dxxs kat BBB (bukan yg sek 3) as a teacher.
Hari pertama: pagi2 saya tunggu depan gate sambut students bersama dgn teacher lain. Dlm pukul 9, semua student masuk pastu start assembly. Pastu kitorang pegi taman mainan sebelah kindegarten utk practice sports day. Rasanye ada 1 jam jugak kat taman mainan. Dlm pukul 10.30 semua orang masuk kelas. Semuanye kehausan. Saya cepat2 cari air kat dapur. Kalau ikutkan patutnye diorang minum air botol sendiri, tapi tak ramai yg bawak. So saya bawak air naik atas kelas, semua berebut mintak air dgn saya. Tak lama lepas tu, students cakap diorang lapar. Saya tanye teacher lain, mana breakfast diorang, teacher tu cakap dia tengok kat bawah takde apa pun. Dlm pukul 11 lebih, principal datang check saya tanya budak2 ok ke, saya cakap budak2 lapar. Pastu dia cakap, there's nothing available, campur pulak keta dia takde bateri. Kesian kat students diorang memang kebulur habis. Anak principal ada bawak cereal paket kecik, dia cuma bagi kat selected friends je, ada budak lain mintak, tapi dia tak bagi, end up, budak tu kuitp seketul cereal yg jatuh kat lantai. Saya tak sempat nak kutip, budak tu dah sumbat mulut dia terus. Nak tau, pukul 12 tgh baru budak2 dapat makan breakfast, tupun roti sapu kaya potong kecik2. Saya habis keje pukul 1.30 pm, masa tu budak2 tak lunch lagi.
Hari kedua: Sekali lagi practice sport day pastu bila naik kelas, semua pun dah start lapar. Asyik tanye, ada biskut tak, nak makan. Dlm pukul 11.45am, baru ada breakfast, bihun dgn sup kosong. Tupun budak2 berebut2. Memang saya jadi sedih sebab ada student yg datang dari 7am, tak makan apa2 sampai tengahari. Sampaikan sugus sorang student budak2 lain berebut. Pastu teachers kene attend meeting sampai pukul 2 (kitorang tak makan pun!) Masa saya nak dismiss, principal tanya saya lagi ok ke jaga students, saya cakap ok je tapi kesian pasal diorang lapar. Dia bole jawab, nak buat macam mana, kedai jauh... Nauzubillah....
FYI, this kindergarten operate unregistered day care gak. So ramai yg stay after class sampai petang. Saya tak tau la diorang makan apa. Daycare pun ada utk babies. Ada allocate 1 bilik kat bawah for babies n toddlers. Babies letak dlm buaian elektrik sambil kene bedung, pastu sumbat mulut dgn botol tanpa sapa2 pegangkan botol! Serius, baby bole mati tercekik. Toddlers tak breakfast, cuma dibagi susu masa pagi. Dlm pukul 1 lebih baru toddler kene suap bubur kosong. Kalau bandingkan dgn tadika n nursery anak2 saya attend tu, memang jauh berbeza dari segi penjagaan, yuran pun jauh lebih murah. Nasib baik bulan ni saya tak stop lagi tadika n nursery anak2 saya, sure diorang kebulur. Saya pun kebulur... Ingatkan sebelum ni saya bole jadi teacher, pada masa yg sama, anak2 saya pun ada sekali. Macam ni cancel la...
Tadi saya ada bercakap dgn sorang parent, dia wife pada kawan husband saya. Diorang pun hantar anak2 diorang kat kindergarten tu. Sorang nak masuk 4 tahun, sorang lagi dlm 10 bulan. Bila saya tengok treatment kat anak2 diorang, cepat2 saya suruh husband saya cari no phone kawan dia ni. Pastu saya dah report habis kat wife dia. Wife dia cakap, dulu ada orang masakkan food pastu hantarkan ke kindergarten tu, sekarang dah takde dah. Dia kata patut la anak dia lapar sangat bila balik rumah. Besok confirm dia tak hantar anak2 dia tu. Nak tau, principal n kerani n bibik asyik kutuk2 diorang kata diorang ni cerewet. Of course la jadi cerewet kalau bila balik tengok cuci taik tak bersih, ada lagi taik yg terlekat. Kat situ ada banyak penipuan. Budak2 daycare tak register dgn x-dxxs so tak payah bayar royalti. Pastu buku2 pun tak mampu nak beli padahal parents dah bagi duit dah. Siap suruh saya tipu bagi buku fotostat color (so nampak macam buku real), bagi kat student, so student nanti cakap kat parents kata dah dapat buku. Babies n toddlers tak terjaga.
Tadi ada parents intai tengok baby takde sapa jaga, terus dia bawak anak dia balik. Baby tu terbiar kat hall pasal bilik diorang tertutup, principal tgh tidur. Budak2 asyik kene jerit je, siap kene rotan. Budak umur 3 tahun pun kene rotan dgn principal.Kesimpulan nye, tadika branded pun menipu. Parents kena rajin2 buat spot check tak kira pagi petang. Kalau tadika tu tak bagi parents masuk dalam, pastu tutup segala pintu or tingkap or sliding door dgn langsir, something fishy is going on. Kat luar mana orang nampak benda jadi kat dalam. Besok saya nak cakap kat principal saya dah tak nak datang lagi. Tak sanggup saya tengok budak2 kebulur, asyik kena jerit n rotan n menipu parents."
Nauzubillah... kesian sgt kat budak2 tadika tu. Aku tau tadika tu yg mana... Skang ni mmg tgh plan nak antar Damia ke tadika tapi tgh survey dan kaji dulu tadika mana yg d best!! Bila baca kes camni, menggerunkan.
Lagi kesian kat baby2 tu.. bole pulak dibedung dan letak dlm buai dgn mulut di sumbat botol susu. Kalau pa pe jadi.. tak pasal2 baby tu jadi mangsa pulak *teringat kat Khalish, nasib baik ibu tak antar khalish g daycare camtu*
Budak2 da bersukan tentu lah lapar.. Kite pon kalau kul 9 tak breakfast perut rasa mencucuk2 pedih, ni pulak budak2 yg dah habis tenaga berlari sana sini. Aduuuhaiii... sakit ati ku!! Rasa nak nanges!!
Jawapan principal yg kata KEDAI JAUH.. hotakkk dia. Kat BBB tu bukannye susah sgt nak cari kedai. Parents da bagi duit.. lebih dr cukup nk supply food utk anak2 dorg. Kalau la aku one of the parent yg antar anak kat situ.. mmg bole gaduh2 nga principal agaknye. Siap aku rodokkan perut dia ngan penyodok ke hape ke.. sakit ati tau!!!
Iskk..nak nanges...
Mujur ada sorang forumer ni da inform TV3, KOSMO dan JKM utk buat siasatan. Hopefully principal tu terimalah balasan yg setimpal dgn perbuatannya. kesiannn budak2 dan baby... isk iskk iskkkkkk

5 comments:

mazzuana said...

fuh alhamdulillah aku tak hantar adam ke mana-mana daycare lagi..bukan la nak kata macam sebab nila setitik rosak susu sebelanga kan...tapi baik aku pesimis dulu, kang jadi apa-apa kat anak aku sapa nak jawab. BTW, bangang la principal dia kata kedai jauh, abih dia ulang alik umah beli je la barang2 makan on the way tu...bodoh la..

mamalieyna said...

Masyaallah..takutnyer..siannyer... sedihnyer... huhu...mcm2 perasaan ada la..yg pasti nk nangis rasanya ni..itu yg paling menakutkan ibu2 ni..
*hopefully anak sentiasa dlm penjagaan yg baik, bkn nursery tp umah orang..better than nursery or tadika...takuttnyeee..!
*cepat2 la wat siasatan org yg berkenaan tu, biar yg bertanggungjwb tu dikenakan tindakan sewajarnya!
*sakit hati pun ada bila baca ni..

Misbehave said...

ishhh kesiannye budak2 tu..kt BBB hadoiiii da dkt tu, huhu..
nasib baik alya i anta kt jiran. dia mmg jaga alya sorang.

mintak2 pihak bekenaan amik tindakan la kan..

okinokiyo said...

sue ni qdees ke mana ke?
aku tgk kalau tadika yg berupakan rumah mmg mcmtu dulu yg aku survey nursery nasya tu, dia mcmtula.sian pun ada..

tu pasal aku anta yg kat gomen ni.wpun ada la nak xpuas2 ati, tpi xla cebok xbersih tu xder lgi la..

wah nak kene start masak balik la utk nasya aku tkt gak anak aku xckp makan.tpi aritu aku tgk org plak amik makanan dia...aihh

Sue said...

mazz: tu la kan.. ape la bangang sgt. geram aku haiiihh!!

mamalieyna: sue pon anta kat umah org. takut nk antar kat nursery sbb penah survey, ada nursery tu tak bersih, rambut penjaga bersepah2 kat tgga tak di sapu, pastu baby2 merangkak kat floor yg takde tikar. dah la kotor, berabuk2...

Misbehave: Ok la tu.. sure alya dibelai dan dimanja..heheh..

Okinokiyo: Mai.. ha'aa mmg Qdees. Kadang nursery ni masak food cukup2 je.. tapi budak2 kan salu lapar.. tu yg kesian.