Tuesday, August 18, 2009

Puasa dan Breastfeeding

Ramadhan dah nak tiba. Insyaallah Sabtu ni kita mula berpuasa. Skang ni aku dok mencari2 resepi bersahur dan berbuka yg sgt sesuai utk ibu menyusu. Sebab kalau seharian berpuasa, fluid intake berkurangan so nanti susu akan berkurang.

Aku taknak susu berkurangan. Skang ni pon da terasa mcm merudum tiap kali pam. Sebabnye aku dah jarang pam. Dulu masa mula2 keje pas pantang tu, set jadual mesti pam 3 kali kat opis. So susu masa tu meriah la jugak.

Pastu sebab sibuk meeting la apa la... sempat pam 2 kali je kat opis. So now ini lah kesannya bila pam tak ikut jadual. Pulak tu kat rumah mmg tak pam langsung!!! Stok pun makin kurang.

Start last week, fresh ebm tak dpt nk buat stock langsung. Frozen ebm pulak makin susut sbb sehari akan thawed 1 liner. Khalish pun da makin kuat menyusu. Dulu aku bekalkan 18oz kat bbsitter. Skang ni aku bekalkan 23-24oz. Abesss!!

Aku dah mula ikut jadual asal balik. Pam 3 kali kat opis. Start malam ni nak cuba pam jugak kat rumah sbb nak buat stock byk2. Makanan pun dalam 2-3hari ni aku makan hati berulam jantung je.. eh tak la.. makan nasi berlaukkan hati ayam. Sebab hati bole tambah susu.

Semalam gi Susuibu, beli organic oat. Baru makan sikit dan belum tau kesannye cemana. Hopefully ada kesan +ve. Owh aku pun da mula amalkan makan kurma. Kesannya ada la jugak.. basah juga baju di waktu malam even breast tak bengkak pon rasanye.

Just nak share 2 resepi pembuka selera di waktu berbuka. Resepi ni forumer SI yg bagi. Sesuai utk tambah susu dan tenaga. Sesuai di hidang utk sekeluarga.

ICE-BLENDED KURMA
10bijik kurma yg dibuang biji
1 cup air longan rebus
1cup buah longan from rebusan tu
2tray ice.

*blend til smooth..susu byk..bdn bertenaga..

Harussss ku coba nanti. Respond drp forumer lain mmg superb dorg kata. Sgt mabeles...!!


Steam chicken wing with dried longan & red dates

Ingredients

• 6 chicken wings, wing tips discarded and chopped into bite-sized pieces.
• 4 dried shitake mushrooms/dired fungus, soaked and shredded.


Herbs

• 3 thick(1/2cm) slices of halia
• 10pcs of dried longan
• 2 red dates, halved.


Seasoning (A)

• 1/8 tsp salt
• 1/8 tsp pepper
• 1/4 tsp sugar
• 1/2 tsp sesame oil
• 3/4 tsp sugar
• 1/4 tsp black pepper
• 1/4 cup of chicken stock.


Sauce (B)

• 1 tbsp oyster sauce
• 1 tsp light soy sauce
• 1/2 tsp sesame oil
• 3/4 tsp sugar
• 1/4 tsp black pepper
• 1/4 cup of chicken stock


Method:

Rinse herbs thoroughly
Mix herbs with seasoning (A) and steam in microwave at high setting (dlm mangkuk cover with piring for 2 minutes. Combine chicken, mushrooms and prepared herbal mixture together. Add in sauce (B) to mix. Place ingredients in a heat-proof dish(corning/pyrex) and steam in microwave for 5-10 minutes until properly cooked.


Wahh rasa mcm tak sabar2 pulak nk try resepi ni ha...

3 comments:

mamalieyna said...

waa bersemangat skali nmpaknya.. :) bagus tu...
*bestnyer dpt b/f sepenuhnya..haidar bukan jer sepenuhnya, sikit2 pun takmo dh, kalo kasi gak..dia akan senyum2, pastu cam nk uweek2x..kelako jek!

Sue said...

of cozzzz... gegegegege...
takpe, utk next child tekadkan diri utk bfeed ok. byk kebaikannya.

Nor Jannatul Fadilah Abu Zarin said...

hehehe..ekcelly, aku pun dua ari lepas sibuk kat SI.com tgk resepi yg same la...memang nanti nak try, aku takut gak lapar n x larat menyusu sambil puasa esok.. mudah2an allah permudahkan urusan kita kan, amin...