Thursday, January 14, 2010

Susu kembali MERIAH !!!

Alhamdulillah... 2-3 hari lepas Khalish da berjaya cecah satu lagi milestone dia. Di usia 9bulan 3minggu, Khalish berjaya merangkak!! Yeayyyy... satu pencapaian yang membanggakan! Yea.. anak manja (teramat manja...dan pemalu mcm gugurl) telah berjaya.


Petang Selasa lepas, balik dr kerja, mmg biarkan Khalish bermain2 kat lantai. Sebab kat rumah babysitter mmg most of the time dia duk dlm walker sbb takut kena pijak dek akak dan rakan2 yg lain. Hihihi... Pastu tgk dia da start mcm nk merangkak. Dah biasa n salu nampak cuma pd hari tu dia betul2 berani utk menggerakkan kaki dan lututnya tu. Huhu.. penat ibu tunggu saat ni, dik....


Kalau compare dgn Damia, mmg la Khalish agak lewat. Sbb Damia mula merangkak seawal usia 5bln. Tapi Damia mmg tak guna langsung walker. Sampai la dia da pandai merangkak, baru kami belikan walker. Tapi Khalish ni sbb takut kena langgar atau terpijak kalo kat rumah babysitter, maka usia 4-5bulan tu da guna walker. So dia mmg malasssss nk belajar. hehe...


Owh ya! Khalish merangkak dan terus boleh berdiri. Satu perkembangan yg amat baik! Pasni kena get ready la dia akan explore semua yg ada kat rumah tu. Da la dok dlm walker pon, abes di kiraiinya baju2 akak dia yg dlm kabinet, pastu baju2 yg da lipat n belum lipat dlm bakul... huhu.. kelakar tauu kalau tgk akak dia marah adik. Sbb adik kirai baju akak. Hihihihi.. comel je!



Kena pakaikan leg warmer sbg ganti knee pad. Tapi dont worry adik, ibu suda order baby kneez :) utk akak pon ibu order juga so tadek la akak kecik ati nnt.
Ok..cerita pasal BREASTFEEDING, alhamdulillah latetly ni production susu kembali meriah. Apa yang aku amalkan adalah makan kurma dan minum air longan & kurma merah SEASONS. Air tu mmg susah nk dpt di pasaran. Agaknye ramai yg beli kot. Kalo gi Giant tu..mmg salu sold out la. Tapi aku perasan, kalo just rebus sendiri longan ngan kurma merah tu..ada org susu nye meriah. Tapi aku...tak rasi kot. Tapi bila yg dlm tin ni, mmg berbaloi2. heheh...
Semalam lunch hour sempat p Giant. Dgn harapan dpt la beli 10tin air tu. tapi nan ado.... Dapat 5 tin aje! Ok la drp takde kan?

Just beli air tin, Oat krunch, Naturally Cocktail Mix (campuran buah at'tin, kismis, badam, gajus & pistachio) dan In-Comix Tea Longan & Red Dates
Actually puas suda aku cari In-Comix tea tu. Tapi tak jumpa. Patut la aku tak jumpa.. sbb aku dok tgk area coffee.. hehe rupa2nya itu tea. Baru nak try ari ni.. tgk la cemana kesannya nanti.



Sedap tau. Tak caya, try la!!





Ni belum try lagi. Tak sempat!

And last but not least.....

*

*

*

*

*

*

*

COMEL TAK KAMI??

Auwww.. adik naik walker kaler PINK, u... hehehe.. nk wat cemano. Walker akak dulu.

8 comments:

mamalieyna said...

yeeeaaa..! khalish dh leh merangkak n berdiri! syabas cayanggg!! leh saing ngn arif..dalan2 nnti! ^_^

Misbehave said...

ececececeh damia n khalish posing.hehe.

damia nampak mcm da besar da.

sedap eh air tu? nak try la nanti :)

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

congratz on susu kembali meriah.

eh cam walker miya yg tinggal kat msia tu. cheap2 good2 punye walker.

Sue said...

mamalieyna : oh lupa, khalish pon da leh duduk sendiri. hehe..leh la saing ariff jalan2 nnt.

Misbehave : Damia makin tinggi. Tu yg nmpk badan dia cam kurus sket. Eh sedap. Mmg sedap air tu. My fren beli utk tmbh susu dia, last2 anak bujang dia yg dok minum. hehe

Mama Miya: tq!!! yup.. cheap + good walker. Tapi tak tau la mana nk cari kain dia tu, nk tukar sbb da kotor, basuh pon tak mo ilang.

As said...

khalish dah makin besor... rasanya Aqeel pun kalah.. rajin ko sue... byk alternative yg ko buat nak bykkan susu... caiyok.. caiyok...

Sue said...

As : a'aa.. khalish ni nmpk tinggi n tuff orgnye. ehehhe.. da mcm nk sama besar ngan akak nye. tu pasal akak nye buli pon dia selamba je! huhu.. mmg kena rajin kalau da decide nkfully bfeed ni, as. Mcm2 cara dan gaya. hehe

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

haaa..kain walker tu mmg cepat buruk kan? sekali cuci makin buruk...

kalo rajin, jahit tgn la sarung sendiri.. :D

gee ryder said...

oh tq so much sue for sharing.
i dah amik gambar. sok i pi beli ;)
tak sabar nak minum hehe