Friday, January 22, 2010

Tutorial untuk cipta blog sendiri - utk newbies!

Ada seorang kawan minta tolong ajar, macamana nak buat blog. So daripada buang masa explain dalam sms sbb dah tentu dia susah nak faham.. jadinye.. ia adalah MODAL utk saya buat entry baru. HEhehehe....


Langkah 1:



Buka web Blogspot. Paling senang saya bagi blogspot la. Sbb kalau wordpress pun, saya tak ariff. :D




Click kat 'CREATE A BLOG'


Langkah ke-2:


Kalau sudah ada email GMAIL. Lagi senang.


Click 'SIGN IN FIRST'


Kalau belum ada, sila isi ruangan kosong.





Langkah ke-3:



Isi je ruangan kosong yang ada. Ikut je arahan tu. Contoh :


Blog Name : Kopi Segala Kopi




Word Verification


Then click 'CONTINUE'




Langkah ke-4:


Untuk pilih template. Reka letak blog la kot maknanya.


Just pilih je mana2 yang suka. Ikut sedap mata memandang.


Langkah ke-5:


Blog telah dicipta!!


Klik 'START BLOGGING'



Langkah ke-6:


Boleh mulakan penulisan anda ikut ruangan yang ada seperti gambar di bwh:





Okey... Lepas 'Publish' post, sila la klik kat 'VIEW BLOG' dan hasilnya........
TARAAAAA.......!!!!









Hehe..senang ba ituuuuuuu. Sekian saja tutorial paling ringkas.
Ok kawan... kalau dah berjaya, sila inform ye. Eh by the way, kawan, ingat lagi tak kita penah buat blog sama2 dulu? Masa kursus itu? Sila la jengah blog u... heheheh tapi i lupa url blog u. Just google je guna nama u. :)





4 comments:

mamalieyna said...

huhu..kita dl takde tutorial cenggini pun..main cuba jaya je..^_^

Sue said...

ye mamalieyna. kite pon sama jugak. tapi my fren tu sgt manjaa.hahahahha...

luvamirayyan said...

tq..saya baru buat..tp masih samar2 lg..huk..mmmm camne nak cari kawan? huhuhu..

addasyuhada said...

tq....sy pun baru jer xsmpai 5min wat blog...
tp mcm luvamirayyan la xtau cmne nk cri kawan...mmg blur!!!huhuhuhu