Thursday, January 21, 2010

Tips Cegah Jenayah - Peringatan Drp PDRM

Tips menghalang jenayah seperti yang diberi oleh Polis DiRaja Malaysia.

1. Jangan biarkan anak-anak tidur di ruang tamu seorang diri (Merekamungkin menggunakan anak sebagai tebusan).

2. Kunci atau sorokkan semua pisau-pisau yang terdapat di dapursebelum tidur (Kesemua kes kecurian di dapati pisau hilang dan menurutpolis mereka akan mencari pisau dahulu sebelum mencuri bertujuan untukmelindungi diri mereka).

3. Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka padatengah malam (pukul 12 ke atas), jangan keluar rumah untuk menutuppaip tersebut kerana ini adalah taktik terbaru mereka di mana merekatelah menunggu diluar pintu rumah untuk masuk (Kes terbaru berlaku diDungun dan PJ).

4. Beritahu anak-anak sekiranya hendak ke tandas (jika tandas jauh) diwaktu tengah malam, kejutkan ibubapa untuk bersama mereka.

5. Jangan simpan barang-barang kemas di dalam almari baju (Cara lama...).

6. Bawa alarm kereta bersama semasa tidur, kalau terjaga tengah malam,cuba "on and off" kan balik untuk menakutkan pencuri (Menandakan kitasentiasa peka).

7. Tekan butang merah alarm kereta anda jika anda mengesyaki pencurisudah masuk ke dalam rumah.

8. Sekiranya terlihat orang asing yang mencurigakan di kawasan rumahanda, sila dapatkan plet no motor/kereta mereka (Selalunya mereka ininaik motor dan mereka ni biasanya berdua, setiap kali kita lalu depanmereka, mereka akan menundukkan kepala).

9. Pesan dengan jiran, sekiranya ada sesiapa yang datang ke rumah andadan mengaku saudara anda bertujuan untuk mengambil barang-barang,jangan benarkan, beri nombor telefon pejabat kepada jiran supayamereka boleh memaklumkan pada anda.

10. Semasa tidur, pastikan handphone anda berada di sisi atau pastikanjuga Cordless Phone anda berada di sisi anda ataupun sambungkan satuextension dalam kamar tidur anda. Ini memudahkan anda membuatpanggilan kecemasan sekiranya anda terasa kehadiran pencuri di dalamrumah anda.

11. Adakan senarai nombor telefon kecemasan 999 seperti polis, bomba ,991 atau sebagainya. Pastikan nombor-nombor ini disimpan dalamhandphone anda. Kalau boleh, hafal nombor tersebut. Ini memudahkananda untuk membuat sebarang panggilan telefon.

12. Kalau berkemampuan, pasangkan alat pengesan kecurian di rumah atauautomatik alarm.

13. Lampu porch & lampu belakang rumah sebaiknya jenis automatik ,iaakan menyala bila malam, baik semasa kita ada di rumah atau pergimakan angin.

14. Kalau perlu mengambil cuti panjang,sentiasa memberitahu jiran2anda supaya mereka dapat membantu menyimpan surat dlm mail box. Petisurat yg penuh membantu pencuri menghidu ketiadaan tuan rumah.

15. Kalau kawasan anda kerap berlaku kecurian, buat permohonan rasmidari Balai Polis berdekatan supaya ada anggota polis buat rondaan yangkerap di kawasan anda.

16. Kereta PROTON merupakan kenderaan yang paling mudah dicuri. Kalaukereta anda baru dibeli, sekurang-kurangnya anda perlu mengunci gear &stering sebelum tidur (Sebenarnya masih boleh dicuri, tetapi ia dapatmembantu melambatkan pencuri).

17. Kalau ada anak-anak perempuan, sebaik-baiknya pintu biliknyadikunci dari dalam (Sebab ada pencuri yg mengambil kesempatan seksual)dan anda perlu ada kunci pendua sekiranya berlaku kebakaran.

18. Sekurang-kurangnya simpan kayu hoki atau baseball di bawah katilanda buat mempertahankan diri dari pencuri yang ganas.

19. Jangan letak kunci bawah pasu bunga/mail box/alang pintu/tepitingkap bila keluar (Pencuri dah lama tau taktik ni...). Lebih selamatberi pada jiran yang kita kenal rapat.

20. Kalau menyewa di rumah baru, pastikan anda menukar padlockbaru,kerana mungkin penyewa terdahulu masih mempunyai kunci pendua.

21. Kurangkan pendedahan dan pergaulan anda dengan pekerja asing.

Sumber: Bukit Aman PDRM

Terima kasih kepada Pn.LailaKamilia dari komuniti Bandar Seri Putra.

No comments: