Friday, March 12, 2010

Result spm saya....

Pagi tadi odw gi keje sempat dengar celoteh Aznil & Din Beramboi kat radio Era. Aku suke gak dgr diorang ni membebel pagi2. Kelakar. Buat aku tegelak adalah gelak tawa Aznil dan lawak tak berapa pandai dek Din tu. Untung dapat dengar walau sekejap. Selalunya asal on je radio tu... damia cepat2 tutup dan amek cd n pasang. Ohh dia ada lagu feveret ok. Siap bole nyanyi gitu... haruuuu!!


Ok ni cite pagi tadi la.. pasal result Spm. tetiba teringat masa aku amek result spm dulu. Tahun 1998. SPm 1997. Bergetarr jiwa nak pegi Seremban amek result ni. Malam tu masa iron baju (siap pakai baju kurung tu tak tahan..sopan ya amat nak g skolah amek result) siap la berkira2 berapakah aggregate yg aku bakal dapat. Siap kira2 ok..tiap2 subject estimate aku dapat gred ape. Perghh masa tu aku ingat lagi.. Aku estimate bole la dapat 15aggregate. Rasa da tererr sangat da tu dpt 15. tauu..org lain lagi terer tapi kan aku ni bukanlah pandai sgt. Jadi masa trial exam hanya dpt 21aggregate, so estimate time spm sbnr leh dpt 15 adalah membanggakan ok.


Esok tu pagi2 lagi da pegi Puduraya naik bas gi Seremban. Tak tahan..siap pegi ngan boipren. eekekekekekee... Poyo je rasanya. *Opss..boipren tu tak tau la skang mana pegi* Sampai kat dewan, kawan2 da tunggu. Da tersengih2 da memasing dgn slip result kt tangan. Tapi kedekut nak bagi tengok. Aku menggigil2 la pegi kat cikgu nak amek slip. Pas bagi i/c, cikgu carik2 slip aku n wish congrats. Pusing je belakang, kawan2 pun wish congrats siap peluk2 padahal aku pon tak tau result aku tadi. Main amek slip je tp tak tengok.

Lepas tu baru aku tengok. OMG!!! cewahh... Rasa nak melompat pun ada tapi da kata pakai baju kurung harus la cover gitu. Aku tengok slip. Waaa.. berderet A. *Belagak siott*

Terus pegi public phone *masa tu mana ada henfon, yg kaya bisnes2man pon pakai telefon ATUR* telefon mak bagitau result aku. Tapi mak macam takde perasaan pulak. Agaknye dia pon pelik apehal anak aku terkinja2 hepi go lucky ni agaknye. Tak kesah la....


Tapi yg penting.. aku sgt happy. Sebab berjaya dapat 7A. Dan aggregate adalah B10. Kat skolah ada program B10. Iaitu aggregate BELOW 10. Aku dapat agregate 8. Bangga sgt rasanye. Mau tak bangga.... kalau org lain aku rasa mmg da down masa spm tu. Mana taknya tengah2 nak exam boipren lama kasik surat putus sudah kasih sayang. Dgn alasan tak masuk akal. Da la aku cintan sgt2 ngan mamat tu. Eiishh teringat la pulak. Teringat betapa kuatnya hati aku menghadapi exam spm. Abes je exam baru citer kat kwn2 rapat. Bile balik umah lepas abes spm, siap baca balik sume surat2 cintan pastu untuk tidak meninggalkan apa2 bukti atau tak mau mengingatkan lagi mamat tu.. aku dok bakar surat satu persatu. Sedih gile siottttt.... meronta2 jiwa. Ahahahahaaa... Oh ok.. masa tu aku yg menanges2. Sebulan pastu mamat tu pulak nanges2 nak rujuk balek. Sorry la baiii..... aku hye-hye bye-bye je la jawabnye. Hehehe...


Ape da melelong cite aku ni?


Masa time aku spm tu, penajaan pelajar ke luar negara dibekukan ke ape tah sbb inflasi. So kerajaan tak taja. Yang mana da standby pon terpaksa study dlm mesia je. So aku mmg tak pk pon nak study oversea. Dalam hati ku cuma yg ada adalah UITM DIHATIKU. So akhirnya dpt juga belajar di UiTM. Cawangan Segamat pulak tu. Tapi memang besttt kat situ. Sambung degree kat S.alam. Memang jahanam jawabnye. Hehehe...


Masa 1st time interview jawatan Penolong Juruaudit kat opis skang ni, ingat lagi sorang pegawai tanya aku... 'Result spm u ni memang power. Tapi u further study kat UiTm. Kenapa tak apply oversea?'


Aku terkedu. Nak jawap ape pon tatau. Last2 aku jawap.. 'Saya nak apply tapi byk masalah. Kalu sy pegi sape nak jaga mak saya. Mak saya da tua..' Baikkan aku? Anak yg baik kan? Hehe padahal tatau nak apply cemana. Hmmm harapan disandarkan pada Damia & Khalish aje lah untuk tunaikan cita2 aku. Aku tak dapat.. kot2 diorg dapat.. jadi la..



Ni masa kat Sek Teknik Tuanku Jaafar, Seremban. Kurus kan? :d


Ni masa Hari Merdeka kat Dataran Segamat. Majlis Perwakilan Komander Kesatria UiTM Segamat adalah Johan Perbarisan...

(aii di belah kiri sekali yg tengah senyum lebar...)

7 comments:

mamalieyna said...

wah3x..hebatnya result kam0!! bangganye..kita tahun yg sama la spm..tp result hamba ni, darab 2 hang punya agregat..itu pun dh bangga dah sbb still pangkat1 kan..hahaha..menggamit memori betullah! ^_^

gee ryder said...

wahhh..terer2!!

i ats 10 haha..dasar byk main

okinokiyo said...

weh sue, ko stj ke??laki aku pun stj lahh hahaha

Sue said...

mamalieyna,

o0h thn yg sama ekk? hehe terer jugakk tu... bila ingat2 mmg menggamit memori betul. hehe

********************

gee ryder,

ok la tu ..tererr jugak. byk main pon tp tererr mmg betul2 power tu.

**********************

mai,

eh ye ke? tahun bile? stj ke sttj? jgn konpius. STJ = Sek Tuanku Jaafar kat k.pilah tak silap aku. STTJ = Sek teknik tuanku jaafar kat ampangan. Aku sttj...

As said...

sue ko uitm segamat rupanya sama la.. patut arr muka ko famialr jer... hheheheeh.. ko masuk thn bila...
aku dulu duk college baiduri ko... teringat segamat ...muahkakaka

Sue said...

Laaa...hang pon segamat ke?? Sama kolej la kita!!! Aku Baiduri 126 (no.bilik). Tahun 1998-2001. Ko??? Kos ape dulu?

Anonymous said...

kalau saya dh lame amik cuti belajar apply jauh2 UK ke.. tak tu dekat sket Australia sambung master.. sekejab je paling lama 1 1/2 tahun je.. bole angkut family sekali.. ank kecik2 lagi.. kalau dh sek tu susah ler sket.. biasiswa YDPA ada Hadiah Latihan Persekutuan..