Tuesday, March 2, 2010

Sedappnye ABC + Siakap stim

Cuti sempena Maulidur Rasul, kami pulang ke kampung. Tapi hari sabtu tu la..balik KL hari ahad. Benganggggg ngan en.suami. Tipuuuu..dustaaaaaaa.... aku da tanya awal2 cuaca kat kampung macamana.. panas tak.. Dia jawab 'tak panass la..musim hujan sini' mati2 aku percaya walaupun ada rasa curiga.





Nak nanges wo0o0o... panas gile! Sama mcm KL. Tapi sana lagi bahang. Rupanya hujan petang je.. sama je pon ngan KL. Sabo je la.








Comel je damia wat tocang rambut. Tapi kejap je, dia memang tak selesa kalau rambut berikat.



2 0rang perut gendutt sedang berehat2 dek kepanasan melampau.


Pastu baca sokkabar Sinar, ada pulak kuar cerita pasal ABC Cik Timi yang sedap. Tapi ni sinar edisi pahang ye. Kedai cik timi tu dekat je ngan umah MIL. So desak jugak en.suami pi beli. Dia beli 4 cup. Aku belasahh 3 cup. Hahahaaa 1 cup tu damia punye tapi pas tu aku jugak perabihkan. Memang sedapppp..lagi2 cuaca panas kan.












Tengok la tu anak dara menyedutt ABC nya. Memang marvellesss.. pastu lupa pulak yg khalish masih bfeeding. Ha kauu..petang tu terbatuk2 dah dia. Ciann anak ibu. Tapi lepas aku jolok2 tekak kasi keluar kahak..baru lega. *Khalish mmg byk kahak.. nak gi refer kat spital la nanti*



Okey..ni saje nak tepek hasil masakan ku. Macam tererr je kan? Tapi dalam banyak2 percubaan, yang kali ni memang terbaekkkkk lah! Tapi sayang en.suami takde masa ni. Kalo tak sure dia ratahh sampai licin tulang2 tu. *rugi abang tauuu..takpe nanti i masak lagi k*



Ikan Siakap Stim Halia Asamboi
Resepi adalah daya kreativiti sendiri. Jimat pun jimat sebab less than RM10 kos semuanya. Kalau kat kedai ini mau cecah RM28.00 tawww??? Tapi ini memang superb la. *Puji diri sendiri tapi memang ini resepi yang terbaik setelah mencuba banyak kali*
Okayyy... nak balik fetch anak2 pulak. Bye..


4 comments:

mamalieyna said...

cuaca kt mana2 pun panas skrg ni..tokleh nak buat apa..

waa..si muncit 2 orang tu, sedapnya bersantai...! ^_^

nmpk menarik masakan u tu...rasa pun pastinya best! syabas! :)

Sue said...

huhu.. tu la mcm best pulak kalau ada kerusi rotan mcm tu kan. penah nampak kt tepi jalan org jual guna lori tu..ada utk budak kecik punye tp harga tak sure la... menarik utk di beli. ahaha..

eehehe sendiri makan, sendiri la rasa sedap tu. maluu aii

Enis said...

Cik Sue, kak pun sama gak tak sedar diri sejak kebelakangan ni, always order ABC bila gi mana2.Bila mlm, suffer dek batuk..

Siakap tu nampak best je.. bagi la menu, nak try ni. Bolehlah 'sep', having kat kedai memang mhal, sometimes taklah sedap sgt!

Azure said...

balik kg kat pahang ke?

area sini pun sama je panasnya...dah lama gak tak hujan ni..

share la resipi siakap tu..dah takde idea nak masak ape nih..:P