Monday, February 14, 2011

Macam2 hal bila jadi panel temuduga

Baru masuk opis tengahari ni, setelah setengah hari duk kat dewan interview. Sampai pening n sakit kepala aku ni ha.. Hari ni ada interview untuk jawatan pembantu juruaudit. Lebih kurang 20 orang jugak la yang masuk interview hari ni. Macam-macam gelagat. hehehhe...

Aku sarankan sangat2 kalau korang ke sedare mare ke yang dipanggil interview ni, sila lahhh baca tip2 temuduga dulu. Google je la.. berderet2 kuar. Buat preparation awal pasal organisasi, pasal jawatan yang korang mohon, etc... So sini aku nak share sikit apa yang terjadi dalam interview tadi untuk panduan korang dan bahan ketawa hahahhaa



1. Jangan goyang-goyangkan kaki ataupun menggerakkannya di sana sini..

ada la few calon yang rasa gemuruh, berdebar-debar.. ada yang suka goyangkan kaki kiri kanan. ada pulak sorang ni siap silang panggung. Pastu cas macam bagus la.. walau tak tau nak jawap tapi muka konfiden je. Itu memang aku puji. Tapi kalau dlm interview, kau silang panggung sambil goyangkan kaki, minta maaf la ye. Panel pun tak duduk silang panggung ok.


2. Anda hendaklah mengetahui serba sedikit akan tugas-tugas yang bersabit dengan pekerjaan itu

Kau datang temuduga untuk jawatan apa? Takkan suka-suka nak apply kerja apa-apa pun boleh asal keje kerajaan? at least ko study la dulu pasal jawatan yang di mohon.. apa itu audit. apa ciri2 auditor.. Ada pulak yang bila ditanya pasal 'apa yg tau tentang jawatan yg dipohon?'. Bole plak tergelak2 pastu geleng2... pastu cakap tak tau. Saya apply sebab nak cari pengalaman. Sukatiii ko jee!! Pastu aku pun gelak2 la pasal ko pakai baju kurung da cantek, kaler itam putih, tudung itam, tapi kasut style kotak2 kaler merahhhhh kauuu!!! Hahahhaha.. gile out!!


3. Janganlah anda duduk selagi tidak disuruh.

ni kena jaga! rata2 yang datang interview hari ni aku tengok, lepas masuk n bagi folder sijil, terus je duduk. Memang la nampak mcm tak kesah tapi itu personaliti tau. tunggu la panel suruh duduk, maka duduk la dengan sopan dan badan tegak. 1st impression kena jaga ok!


4. Pakaian yang sopan

Nak keje dgn kerajaan, pakaian masa interview pun kena jaga ok. Kalau perempuan pakai lah sopan. Contohnya baju kurung dgn tudung n kasut sarung. Tutup la jari2 kaki tu... Takpun pakai la blouse dgn skirt labuh, atau kemeja dgn slack. Tapi kasut pakai la yg bertutup. Kalau yang bukan Islam tu, pakai la proper.. kemeja ngan slack/long skirt. Yang lelaki, pakai la kemeja ngan slack jugak.. kasut formal, bukan sport shoes. Tadi yg sorang ppuan ni pakai kemeja dgn skirt pendek paras lutut. Kalau duduk tu konfem la skirt jadi atas lutut. Yang lelaki pulak, pakai kemeja da hensem tapi nmpk pulak shirt kt dlm tu, then seluar plak pakai ala khakis hitam, tak sesuaiiiii... pastu dgn sport shoes. Sabo je la.. mintak maaf je la yea. kita bagi 2 minit utk dia intro n terus minta keluar. Hehehe...


5. Jika panel bagi peluang untuk tanyakan soalan, sila la bertanya..

ni aku dah bukak peluang kat sorang calon, dia bole jawab soalan2 dgn baik walaupun nevesssssssss beb. Bila tanya ada pa pe soklan tak, dia tanya gini : ' saya nak tau apa tugas2 sbg seorang pembantu juruaudit' Korang rasa apa jwpn aku sbg panel? Aku cuma jawab:
Saya takkan jawab soalan awak. Sebab patutnya awak sendiri tau apa tugas2 sbg pembantu juruaudit, dan sepatutnya soalan tu saya yang tanyakan pd awak.
heheh terkulat2 budak tu... ko agak2 la sikit.... ni peluang untuk korang. Tanya la samada ada peluang untuk lanjutkan pelajaran sambil kerja ke.. ada ke organisasi tu bagi peluang utk taja pekerja sambung belajar, atau tanya samada kalau dia bekerja, boleh ke dia di beri pelepasan kalau perlu wakil negara dlm bolasepak ke...?
6. Jangan sekali-kali mengeluarkan kata-kata yang tidak benar semasa dalam temuduga.
Bila disoal, calon siap jawab dia adalah seorang yang teliti dalam buat kerja, seorang yang pentingkan kesempurnaan, seorang yang cerewet dalam soal kerja... tapiiiiiiiii borang permohonan kau pun tak isi sepenuhnya. pastu kau bole plak tersilap tulis nama mak dlm ruangan 'bapa' n nama bapa dalam ruangan 'ibu'. Teliti ke tu?? please la jgn buat kesilapan kecil yang boleh menjejaskan imej korang.
Itu sikit je aku bagi. So ingat la.. sebelum hadir ke temuduga sila la tido awal. Tadi ada sorang yang masuk dlm bilik tu muka terpisat2 je.. bila di tanya, dia kata semalam tido lambat sebab gi main futsal. Pastu pakai talipinggang 'superman' siap ada logo S lagi. Siap bgtau tali pinggang tu pinjam adik punye. ahhaha jadik bahan je la ko. Sib baik tak pakai spender kat luar. Muahahhaaaa...
Eh ada lagi satu.. kot ye gelabah pun jangan la tunjuk sangat korang menggelabah. Tadi bila aku tanya kat sorang calon ni, dlm soalan aku tu ada ayat 'bos atau pegawai awak...' so dia punye gelabah bole plak ckp camni : ohhh pegawai awak yea?' aahahahha sabo je la..
sakit pale aku dibuatnya.. macam2 gelagat la dorang ni. Ada yang suka2 apply sbb nak keje kerajaan. Orang kat luar tu ramaiiii lagi yg berharap jwatan dlm kerajaan ni, so baik la bagi peluang kat dorang yang betul2 berminat.
Sila laaa gugel dulu tips temuduga sebelum korang pegi temuduga okeh!!

5 comments:

mamalieyna said...

hehe..bagus kasi tips. lama tak g interview, baru2 ni kena interview bila suh bertanya soalan, jd blur nak tanya apa taktau..ekeke..mcm2 hal kan.. =P

ooh pembantu juruaudit, agk2 masih terbuka ke, ke dah dpt calon?..saje je =P

Sue said...

ye ke? hehe mmg kalu org tatau pun sure blur apa nk di tanya kan. alamak post da ditutup la.. sbb iklan jawatan ni pun last year punye. btw, ada post utk N41, pegawai tadbir. berminat bole rujuk web mpkj.

Lady of Leisure said...

bagus betul tips2 ni hehe

BILUT said...

Kalo sape nak Keja ngan Bicoms Solutions senang je ... tau pegang sepanar ngan screw driver ... tau guna komputer ... pas tu rajin keja ngan mendengar kata senang ... bonus bulan bulan ade ... bergantung keja ... tak yah interview ... masuk keja test kat site je ... kekekeke

Sue said...

Lady,
ala..tips yg tak seberapa. tp kena prepare betul2 kalo nk p interview. kalo tak wat malu diri sndiri je. heheh

*******
bilut laling,
ceittt.. tu keje2 melibatkan skill boleh la.. ni kalo melibatkan admin kena la strict sket.