Friday, December 10, 2010

Balik kg, ho yeahhhh

Actually tak plan pun nak ke majlis perkahwinan tu. Memandangkan lokasi adalah sangat jauh.. dengan keadaan diri yang memboyot, dengan bajet yang tak berapa nak ada.. so bila mak call tanya pergi ke tak? Aku cuma jawab 'tak tau la.. tak pegi kot...'

Memang tak plan! Tapi dalam hati memberontak jugak sebab da lamaa sangat tak pergi situ. last time pergi pun masa peknenkan khalish 7bulan. Actually lokasi tu adalah kampung saya. Eh kampung mak saya.. eh.. cemana ek? Atok nenek moyang dulu asalnya dari daerah Pattani, Thailand. Dorang datang ke Malaya dan duduk kat kg tu la.... Mak cite kan.. dulu2, orang situ nak gi pekan naik gajah wo0o0o0.... Cam tak caya je kan? Pastu arwah atok adalah orang buruan. Eh bukan orang jahat, tapi menjadi orang yang dikehendaki dek komunis sebab arwah atok adalah orang yang berpengaruh kat situ.

Ermm kat rumah lama mak dulu, ntah bape orang komunis tah mati kat situ kena tembak dek arwah atok. Mak cite lagi, tengah2 malam masa dia anak dara sunti, komunis dtg ketuk rumah cari atok. Arwah nenek suh mak menyorok diam2 tak berbunyi takut komunis bawak lari pulak anak dara sunti atok. Kagum gak laa aku dengar citer2 mak tu. Kawasan situ memang black-area la..kalau askar2, polis2 sume tau daerah situ mmg kawasan hitam penuh dgn komunis.





Ok berbalik pada citer asal. Hari Ahad tu aku kemas2 kete ala kadar je. Nak g carwash macam membazir je coz musim ujan. So masa aku kemas2, anak2 pun sama sibuk. last2 nampak gambar macam diorang je yang tukang lap kete. hehe...
Pastu call2 en.suami. Cakap la ala2 bodek2 gitu, tapi takut ni.. takut kena sergah sebab isnin kan dia keje.... kot2 la dia da ada projek kat mana2 tempat. Payah gak. So takde la mengharap sangat. Sampai la dia balik malam tu, dok bodek2 lagi.... Pagi isnin, dari kul 8am sampai kul 10am dok membodek.. gaya dia macam tak pergi kerja. Tu yang gagah jugak aku membodek. Last2 kul 10 lebih tu, dia tak kata 'Ya' atau 'okeh..' tapi aku sendiri paham la.... Sukati je! Aku terus packing2 baju... hehehehhe nasib arr kan!


6mos pregnant

Ok..ni gambar damia yang snap tau!!! Dia pantang pegang kamera skang, tah pa pe jee dia snap. Tapi pandai kan dia snap ni. Actually aku tgh sibuk2 pack barang2. Tengok dia snap tah pa pe, aku suh la dia snap gambo aku....




Haaa nampak tak bersepah? Sepah gile..... last minit punya plan kan. Mujur takde apa yang tertinggal. Kuar dari umah kul 12.30pm. Hubby kena gi Mardi dulu nak setelkan ape tah yg problem kat situ. Lama gak.. perut da lapar. Kul 3pm baru setel n makan2...



Ok.. masuk Tol Jalan Duta jam 4.15ptg. Kalau terus gerak dari rumah, time2 ni mesti da nak sampai...














Sepanjang perjalanan bole kata hujan agak lebat. Kadang2 lebat sampai tak nampak jalan! Risau aku... Lepas 2 jam perjalanan, singgah di RnR Sg.Perak, maghrib n minum2 kopi kat situ.. Gambar atas tu lepas exit Kuala Kangsar.
Masa ni, family abg yg sulung dgn mak n abang no.2 dah sampai dah.. Mujur diorang called n kata diorang menginap kat Rest house. Aku ingatkan dorang tido umah sedare. Terus suh abg booking 1 rumah utk kitorang, tu pun tinggal 1 je.. nasib baik.






Kami bermalam di Chalet Sri Tasek kot nama dia. Stay kat rumah yang ada 2 bilik. Harga rm110/malam. Ok la.. bersih. 1 bilik besar ada 2 queen bed size. lagi 1 bilik, single bed. Tido malam sejuk je.. Walaupun pasang aircond, damia n khalish tetap tak mau selimut. Sabo je la budak2 ni..




Eh cemana leh terUpload pic ni? hehee ni saje test eye shadow baru, kaler light n dark purple. Nak gak mata nampak lebammm... Tapi tak pandai la nk buat2 lebam. hahahhaha... *gelak ada makna ni*





Pagi tu kami kuar pi minum kopi. Damia masa ni kuar bekpes ngan opah n pakciknye.


Sepinggan kue tiow habis dimakan dek budak kecik ni. Tak padan kecik, ayam goreng ayahnye pun dia sebat! Badan dah bam-bam, sedapp je gomol2 dia. Tak larat nak dokong dah.





Heaven oke! Dapat minum nescafe panas kampung punye. Cuma aku tak sempat nk rasa kopi piawww kampung punye, fuhhhh makan dgn ubi kayu time2 hujan renyai.. wallaahh..

Lepas minum, balik ke resthouse utk check-out siap2. Pastu family lain terus ke rumah kenduri. Kami pulak sempat berjalan2 lagi ke sempadan Thai. Masuk kompleks bebas cukai, borong coklatssss....



Damia tak tau nak pilih coklat ape. Dia bukan minat pun coklat2 ni.. Saje je tuu









Selain coklat, ada gak jual pinggan mangkuk kat sini. Macam corningware, Luminarc, vision. Tapi takde la aku beli.. lagipun aku bukan terrer sgt pasal harga pinggan mangkuk ni. Tak tau kat sini murah ke tak compare tempat lain..




Tapi aku minat design ni. Cantik... Harga satu set ni Rm275.



Tapi macam aku dah kata, aku tak terer harga2 pinggan mangkuk ni. So takde la beli.. hehe..




Gula2 besar dabak ni harganya tak silap aku RM19.90. Murah ke.. yang aku pernah jumpa kat airport dulu macam rm15.oo je harganya.. Tapi ini lollipop disney..











Lepas kuar dari kompleks ni, kami jalan ke depan sket kat sempadan Betong, ada jual2 barangan Thailand. Aku beli mangga, pastu kopok2 la.. tah pa pe ...Lupa pulak nak beli narita.





Tu mak aku.. pakai spek itam. Aku cakap kat sedare mare.. ni pelakon veteran. Ahahahah....
Yang nak jadi citernye.. kampung aku ni tanahnye jenis tanah liat tu. Sekali hubby reverse termasuk lak tayar kat tanah tu. Jenuh nak kuarkan. Kena la bubuh pasir batu bagai baru lepas.. Takpe.. aku suke je sbb itu la pengalaman bestt balik kg.
Yang damia pulak lain citernye. Kat kenduri tu, becak2 sebab hujan.. So da tentu la kain seluar sume kena lumpur2. Aku pun sentengkan suar.. Mujur damia pakai gown so tak kena kotor. Tapi kejap2 dia nak basuh kaki sebab kena lumpur. Siap nangis lagi... geli katanya. Nakk je aku cubit, mengada2. Cewah.. tapi pikir balik, bagus jugak dia gitu. At least dia tau kotor dan geli. So dia kan budak pompuan, mana leh kotor2.. kena jaga imej gitu... Last2 selipar dia pun yang da dibasuh, dia suh letak atas kusi. Sabo je la. Pastu nak berdokong aje tanak jejak tanah. Nasib baik ayah ko ade... heheheh...
Yang anak buah aku sorang tu pulak, menggelupur menangis2 sebab kena gigit pacat. hahahahah..... baru la thrill balik kg kena gigit pacat.. kena kotor selut... Kalu nak bersih2 dok KL je la....

Ni makngah aku. Gambar candid oleh miss photographer of the day, damia. heee...

pastu damia amek gambar ibu & ayahnye. Nak tengok?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
TADAAAAA!!!





aku tatau le dia nk amek gambar kami ke gambar pokok tu??? sabo je la.




Tapi ada satu gambar lagi, tak sure damia yg snap ke atau ayah dia snap sendiri. Tapi aku nak bubuh kat FB ayah dia....










SENGALLL!! ke spastik? ahahhahah...

*jgn marah laling... i lap u*

4 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

hee..ade gak gmbar tunjuk perut..b4 nih cam tak de perasan gmbar sue ngan condition terbaru (ke ade sy yg missed..heheh)

nway, jauh berjalan tuh..n klu part pacat, bukan takat budak2..mama Zara ni klu terkena pon mau riuh menjerit satu kampung..geli!!!!..huhuhuhu

mamalieyna said...

waaah dh memboyot lah..tak lama dh khalis bakal jd abang yeaaa! makin bumbum lah die, kalah arif..hehe..

oooh ada2 jerlah pic last tu, mahai bebenor tu..hehe..

oooh asal usul dr sana eh, eina pun ada gk sket2..herm..rasanya awal tahun baru ni, mak eina ke sana, jengok sedara konvokesyen..eina pun tak pernah kenal sedara sana sbb tak pernah ketemuan..hehe..tp mmg sana2 jugak ler asal usul..patani! ngee..

Sue said...

lily,

mmg tak letak pon gmbr tunjuk perut. rasanye ni je satu yg letak kt blog. lgpun mmg tak byk snap pic peknen. baru nk pegang kamera, 2 budak kecik da berebut nk kamera pulak. tu yg malas tu..

part pacat, sue ok lagi coz dulu da biasa masuk utan. mula2 je geli tp lama2 da biasa dah. siap bole kutip n buangkan lagi.. hehe

Sue said...

mamalieyna,

khalish skang makin bam bam. peha dia macam peha ayam turki. hehehe.. tu belum perut lagi. tak pe, sok da lasak lagi susut la badannye.

iena pon asal pattani ke? sama kapal la kite ek.. kalo kt kg bila kenduri ramai org thai dtg. depa ckp apa pun kita tak paham. ehheh.. mak sue ada hajat nk ke sana tp pak sedara yg kenai rapat ngan org thai dah meninggal.. susah sket la..