Friday, January 7, 2011

7 months ++ already..

It's 29 weeks, dear....

waaah tak lama lagi dah! Tak sabar-sabar nak tunggu March, sebab dah tak larat nak bawak badan. Setiap hari kalau boleh, mengharap esok hari adalah duedate. Pheww..!!! Pregnant kali ni memang sedikit mencabar. Sejak balik dari kampung bulan lepas, setiap hari adalah hari yang terseksa. Sebabnya, masa balik dr kg tu, nak jalan punye la sakit n rasa berat kat bawah perut. My instict kata baby macam da turun tapi masa tu baru 6 bulan. Disebabkan tak tahan sakit, maka telah pergi berurut dengan sorang makcik ni. Mulanya nak urut dengan mak bidan, tapi dia suruh datang 2 hari lagi sebab dia tak free. Tapi mana nak tahan tunggu 2 hari lagi. So pergilah kat makcik urut ni.

Makcik tu kata, baby dah terturun. So dia urut kasi naik sikit. Dia pun urut jugak la kaki, tangan, belakang badan. Tapi esoknye rasa makin sakit. So maybe tak serasi la dgn urutan makcik tu. Makin kritikal. Mak pun dah risau2. Kalau kat opis tu, nak gi toilet satu masalah. Baru jalan 4-5 langkah da kena stop sambil nanges2 dalam hati. Sakit gilee.. Pas 3 hari tu rasa nak tuam. Lepas tuam2 beberapa hari baru lah ok. Tapi still rasa sakit setiap hari cuma tak sesakit mula2 tu..

Kalau balik keje, nak turun dari opis di tgkt 7, nak ke parking pun rasa mcm... kalau bole nak naik je trolley suruh org tolak. Penah sampai dalam kereta terus nangis2 n tepon hubby luahkan kesakitan. Duhhh.. sebab tu la kan wanita ni mudah dapat pahala (dan juga dosa :D) sebab dari mengandung smpai la bersalin smpai la berpantang sume, menghadapi kesakitan. Allah dah janjikan pahala untuk wanita yang mengandung dan melahirkan anak.. syukur alhamdulillah. Semoga Allah permudahkan segala2nya..

So since kandungan da masuk 7 bulan lebih ni, aku baru siapkan satu checklist untuk menyambut anak ke -3 ni. Wahhhhhhhhhhhh :) *senyummmm lebar* anak ke 3 oke!!! Cam tak caya je aku dah nak dpt anak ke 3. Syukran.. syukran... So meh tengok apa check-list aku kali ni:



*My socks & sweater (beli baru coz yg dulu tah mana2 pegi)
*Maternity pad, slipper *pakai kt spital sliper ni*
*Baby's clothes, pampers
*Bedung & barut baby
*Small bag for labour room
*Biscuits n milo kotak
*Baby's bath set
*Minyak telon
*Pilis, param
*Jamu (beli after deliver)
*Deep freezer (a must!)


Ok tu je.. tu je??? Oh lepas di kirai2 kotak simpanan baju bajan mia ngan khalish, perkara no.3 tu *baby's clothes* boleh di slashkan je. Sebab menimbun2 baju diorang. So jgn membazir, amalan syaitan lagipun budak cepat besar. Cewahhh cakap je. Tapi kelmarin pegi Manjaku beli pampers, sempat jugak sambar 2 pasang baju baby. Cukup la tu 2 pasang utk bawak g spital. Sian lak baby takde baju baru...


Bedung n barut baby kena buat baru. Sebab yang dulu tu memang tak bole nak pakai lama la.. Yang MIL buat masa bersalin damia tu mmg kecik n pendek barutnya. Bole pakai smpai umur 2 minggu je, lepas tu sume nampak pusat *anak sure ikut current size makbapaknye :d* Masa damia tu pun ada buat barut baru yg besar n pjg sikit, tp tu sikit sangat, bape helai je yg ada. Bedung pulak kali ni nak pakai yang kaler2 n corak2.. cantik sikit. Dah beli dahh a few pieces cotton flannel nak di buat bedung. Kalau beli online, sehelai paling murah pun rm13.00 (1meter x 1 meter). Tapi beli kain tu je 1 meter (bidang 45" = 1.05m) baruuuuuu rm 5.8o. Save banyak tu!!!


Takat ni cotton flannel dah ada 9 helai. Susah nak carik kain tu. Kebetulan last week gi Seremban n balik tu singgah Nilai Square semata2 nak carik cotton flannel. Tapi toke kedai pun tak tau ape itu cotton flannel. Cam c*baiii je. hehehe.. Sori ayat kasaq tapi penat wehh jalan kuar masuk beberapa kedai tapi seko pun tak tau. Yang lagi best toke kedai satu ni siap kata ada,tapi dia gi tunjuk cotton bunga2 buat baju tu. Ampeh betul!! Dah la penat jalan sampai damia pun tergolek depan pintu kedai sebab jalan kt kaki lima kedai tu tak tengok situ ada tangga. Sian budak tu..


Eh tadi gi kedai baby. Rupanya ada jugak ye bedung cotton flannel brand Bumble Bee *if im not mistaken la* 4 helai rm 49.90 tapi saiz 76cmx76cm. Tapi ok la tu.. cantik pulak coraknye tu. Konfem beli nanti.. Saje nak tambah koleksi. Dulu2 masa damia ngan khalish pakai bedung kain cotton putih dgn kain napkin je.. pastu pendek, tak dapat nak ikat kaki budak ketat2. So terpaksa ikat guna kain barut pulak. Bole imagine tak...? Dah la kain sume putih.. da mcm ikat m*y*t je... so this time nak bedung kalerful pulak.

Ermm macam tak best kan buat entry tapi takde gambar. So nah.. ni gambar masa pergi wedding baru2 ni.. tapi bukan gambar wedding la.




Masa ni odw nak balik, drop by kat gerai jual ayam/itik/puyuh salai. Hubby beli puyuh salai 6 ekor rm20.00. Esok tu buat masak lemak cili api. Fuuhhhhh sedapppp!! Rasa mcm nak lagi je... :D

Pastu singgah hutan lipur, bawak budak2 mandi-manda. Memang da standby bawak swimming suit diorang dah kot2 nak singgah. Tapi kejap je coz masing2 da kesejukan. Damia lagi la pulak, takut nak masuk air. Kalau pool rasanya dia ok sket kot. Khalish je la beria-ia walau mula2 takut jugak. Eh rasanya ni 1st time khalish mandi sungai. Cian dia. hehe...








tengok peha dia... peha dia, bukan peha aku!! heheheeee...
rasa nak gigit2 je, tembam betul peha budak ni tau!




Next picnic punye picture nanti sudah ada 3 siblings ;) insyaallah..



7 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

bestnye adek damia n khalish dpt bedung warna warni yek..adek Zara nanti pakai bedung putih kakak die jekla..malas nk beli baru..hahahaha..

Sue said...

lily, ala.. masa khalish dulu pun pakai mia punye je. skang ni tah mana2 pegi tah, x tau letak mana masa pindah2 rumah dulu. lgpun kali ni takde la nk shopping2 baju baby, pakai ape yg ada.. tu yg buat juga la bedung baru, sian plak kt baby kalau sume pakai abg/kakak dia punye je.. hehe

mamalieyna said...

bestnyer...g hutan lipur mana ni..


eeeiiii tembam sungguh dak khalish ni..geram auntie eina tau..! ^_^

Sue said...

lieyna, ni kat ulu bendul, n9. kira ok la tmptnye, tp air tak secantik sungai2 kat langat.. hehe.. kebetulan je lalu situ, tu yg singgah

Nor Jannatul Fadilah Abu Zarin said...

bestnye nak 3 dah kan... :)

jgn lupa vitamin shaklee utk kembalikan kesegaran org berpantang di samping cepatkan sembuh luka tempat bersalin :) jgn malu2 tau kalau nak cuba 40 days confinement trial pack shaklee & lain2 trial pack boleh sms atau inform aku 012-6790 484 @ email : elila80@yahoo.com

jenguk2lah blog aku http://buahatikusayang.blogspot.com

ICA said...

Sue....laaa congrats la kita sama2 sekapal rupanya. Sue bersalin kat mana? Hari tu pi shopping kat Manjaku, sure berselisih daa tapi kita mungkin tak perasan..hehehe. Ica pun baru ja shopping barang2 baby kat Manjaku masa dia buat sale hari tu...dekat ja dengan rumah. Mmg betoi beli yg penting2 ja, baju baby yg dulu2 banyak lagi boleh dipakai...lagipun baby kan cepat sangat membesar...tup2 dah kena beli baju lain dah...

all the best to you ya.

alamaya said...

sue, bestkan nak bersalin..dah dekat ni...saya plak bulan 6 ni..hehehe.......sama la perasaan macam sue...harap due date adalah besok...hahha..sebab tak sabar nak buat stok susu bebanyak...ekekeke....dan deep frezer ada dalam senarai saya juga...hehe