Thursday, January 13, 2011

Damia da register swimming class..

Sabtu lepas, 8hb ade 'Information Day' kat sekolah Damia. Start dari 9am till 11am. Mulanya nak pergi sekali dengan ayah mia, tapi dia ada kerja pulak kat Putrajaya. So aku just pergi dengan Damia je la.. Dalam sms yang teacher bagi, dia tak encourage bawak anak. Maybe sebab last year punye diorang tak mention gitu (ni aku tanya opis-mate yg antar anak dia dr last year) so ramai parents yg datang dengan anak masing2. Pastu sure la bising kan..

Masa sampai situ da jam 9.30am. Dah start da pun majlisnya. Masa sampai tu Principal, Ms.Ladyana tengah bagi talk.



Dia bagi talk in english ok.. tadek bahasa melayu punye. Slang dia..wallamakkk.. memang salute la. Bersembur2 air liur aku tengok. Heee.. Dia inform la kat parents ni yang cemana sekolah tu.. apa program yang di ajar.. etc etc.. Fokus utama dia adalah Islamic edu, then English..

Means, kat sekolah tu teacher akan ajar students everything in English. Cewah dan-dan aku pun type in english jugak. Kat situ, selagi student tu tak expert English (written n spoken), selagi tu diorang tak akan ajar BM. Ermm bagi aku, bagus sangat dah tu. Dan kepala otak aku pun mula la berkira2 samada next year nak switch ke Smart Reader ke tak. Since aku rasa kat situ pun dah ok n bagus. Cuma kalau nak Damia masuk chinese school (as my plan) aku kena bagi dia sekolah tadika yang ada mandarin atau panggil private teacher kalau nk stay kat tadika yg sama. Tapi apa2 pun, pendapat damia adalah diperlukan. Maybe ujung tahun aku bawak dia pergi tadika cina, bagi dia tgk environment tadika tu cemana.. samada dia nak ke tak sekolah kt situ. Kalau ok, baru proceed.



Ni CIKGU BESAR. Besar kan cikgu ni? Muahahaha.. Sebulan lepas bersalin sok aku make sure berat turun 20kg paling kurang!!!


Oh ni gambar2 ni sume Damia yang snap. Ni haa kawan dia, Balqis. Agak pemalu orangnya..



Ni view dari luar pagar, tepi kereta masa nak balik. Oh lupa, ada jugak sedikit jamuan ringan utk parents n teacher. Lagi satu yang bestnya, ada satu program dinamakan 'Star Session'. Ni dari 8.30am-3.15pm. Biasanya 8.30-11.30am waktu belajar mcm biasa. Pastu ada break. Dan another session tu dia buat macam swimming class ke.. silat ke.. pastu ada baking, art n craft.. macam buat cupcakes decoration.. Nampak seronok je kan. Tapi kena additional RM200 permonth.
Tapi malangnya itu prefer utk students yang morning session la, so tak kacau waktu study diorang. Tapi kelmarin dapat sms dari teacher yang diorang buat swimming lesson seminggu sekali kalau ada yg berminat dgn caj rm50/month. Jadualnya pulak, tiap hari Selasa jam 12.30-2pm. Bila pikirkan damia punye session kan 1pm-4pm, bila masa pulak nk pegi swimming class ni. Tapi semalam balik rumah, damia da kepochi.
Yea.. damia dah kepochi, dia cakap kat skolah ada tempat swim. Ada kawan mia swim. Dan-dan tu dia amek sepasang baju ngan suar, siap ngan towel masuk dalam beg. Dia kata esok mia nak swim. Sabo je la... SO tadi dah call teacher n tanya pasal swimming class tu. Teacher kata dia open jugak for student yg afternoon session, kalau dpt dlm 10 org tu da bole la so that nanti tiap selasa dia just adjust je timetable budak2 ni. Phewww.. skang ni da ada 7org yg daftar. So aku terus je register nama Damia.
Maka, next week hari Selasa Damia akan start swimming lesson dia. B4 12.30pm da kena ada kat skolah, nanti teacher bawak pergi kat pool kat Golf Club, tak jauh dari sekolah.. Waaa.. kena carik la pulak swimming suit muslimah utk damia. Yang ada ni, satu je.. tapi pendek mcm dlm gambar yg lepas tu. Takpe, kedai kat Bangi kan banyakkkk..


Suka gambar ni.. SUka sangat!! Malam tadi tido, khalish tido sebelah kakaknya. Bila terjaga, aku tengok khalish tengah pelok kakaknya. Waaahhh rasa macam bestt je kan adik peluk kakak, b4 tu terjaga nampak kakak pelok adik. Semoga hubungan 2 beradik ni (dan bakal adik) rapat selama2nya.. jangan gado2..





Kesian ayah. Sampai lenguh2 menahan pinggang nak bawak 2 beradik ni. heee.. Tapi moment2 camni la yang seronok. Anak2 pun happy!!!

4 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

wahhhh..damia masuk swimming classlah..bestnyer..aunty pon tk reti swimming smpai skang tau..hihi

Mieja@Amiizaa2001 said...

wahh seronoknyaaa mia dah msk extra activities - ko-korikulum :):)

mamalieyna said...

bestnyer damia masuk swimming class...cayalah!

pendpt damia pun nak kena ambik kira gk kan, damia yg nak school..hehe..

aloor ciannye si ayah menahan penat tu..anak memasing bumbum...comel! hehe..

Sue said...

lily,
jgn kata lily, sue pun tak reti swim. hehe tp skill mcm ni mmg wajib ada pd anak2 kita. kalau anak ngan mak tak reti swim, apa2 hal nnt cemana kan.. lgpun damia mmg suke main air. pantang nmpk pool mesti nk swim punye.

********
k.mieja,
ni nk try tgk cemana swimmg lesson kt skolah ni. kalau bagus, ok la.. kalu tak nnt cuti skolah nak join anak k.mieja jugak la kalau ade class kt mmu tu lg. hehe

******
mamalieyna,
damia ni cerewet. sbb tu apa2 yg melibatkan dia, mesti nak persetujuan dia. lagipun taknak paksa2 kalau dia tak suka. nnt membazir je duit kan..