Monday, January 24, 2011

Damia the ballerina :)

Setelah selama seminggu menanti, akhirnya Damia kini bergelar 'Ballerina'. Cewahhh... Jenuh nak jawab soalan dia : bila nak beli baju, bila nak beli kasut... bila nak pergi menari...?

Hari cuti Thaipusam baru ni sempat lah kami ke Alamanda. Singgah Mothercare n beli lah toddlers tight. Sebab tak boleh try so amek la saiz 7-8. Tapi alahai.. tinggi la pulak (panjang). Tak pe la, nanti pergi ke Soxworld pulak bole beli yang murah sikit. Hee... Damia da excited bila da beli tight tu. Asyik tanya baju ngan kasut pulak.

So ahadnya.....





Kesian Khalish dok intai2 kakaknya... tapi takkan nak enrol dia pulak. Kang auwww jadinya, tak kuasa!!





Masa ni tengah pilih saiz kasut. Baju tu pulak ada 2 jenis,tapi damia nak yang seksi.. macam kawan dia Zara.



Comel budak2 ni kan? Pastu yang kelakar, 2 orang ni macam berada dalam dunia sendiri. Walaupun join budak2 lain ballet, tapi diorang sangat take care each other (zara ngan damia). Hehe comel je..


Tengok la tu... Macam pompuan gedix kan? ekekkekeke..




Ni dalam class. Parents bole tengok kat pintu bercermin je. Lagipun kena la macam tu supaya budak2 ni boleh independent.
Alhamdulillah, rezeki Damia tahun ni banyak sungguh. Tahun 2011 ni, pada usia menginjak 4 tahun.. Damia dah ke sekolah kat Brainy Bunch Montessori Islam. Ada additional co-curriculum i.e swimming lesson, every tuesday kat sekolah. Oh actually dia guna pool kat Golf Club. Maknanya ada additional fee di situ :D dan lagi satu, enrol class ballet pulak. Bila dikira2, monthly nak kena bayar untuk semua tu : Rm 405 termasuk transportation pegi balik sekolah.
Tak pe la, rezeki damia la kali ni... Setiap ibu bapa mesti nak bagi yang terbaik kat anak2. Betul tak? Lagipun sejak damia bersekolah ni, dia da boleh baca 1,2,3 in english.. dan bukan sampai 10 je.. tapi dia sebut jugak 20 (twenty), 30 (thirty), 40 (fourty)... n so on... Alhamdulillah ada progress yang sangat baik. Bukannya aku atau ayah dia tak boleh ajar.. tapi ibu bapa tu lebih kenal anak dia sendiri kan. Kalau kat rumah, alamatnya kejap2 dia main..kejap2 kata penat. So bila kat sekolah, ada kawan2, dah tentu dia excited n semangat nak belajar tu tinggi.
Skarang ni kalau dalam kereta mesti pasang CD Phonics Ants on the Apple. Pastu damia pun follow nyanyi sama sambil tengok buku. Yang lagi comel, hari Ahad tu aku tengah masak kat dapur n damia datang bawak huruf M (yang magnet bentuk huruf tuu) dan tanya kat aku 'ni ape?' Pastu aku jawab 'Monkeys are munching... M,M,M' Ok kalau ikut phonics, huruf M tu dia sebut 'Emm'. So pastu asal huruf yang Mia pegang tu let say huruf M, dia akan kata 'Emmm'. Kalau huruf G, dia akan sebut 'Geh'..
Aku pun ikut nyanyi sama, senang nanti nak ajar dia bukan takat baca ABCDE... tapi Aeh, Beh, Keh, De, Ea... Gitu la... For those yang ada anak2 kecik tu, try bukak Youtube n search 'Ants on the Apple', nanti kuar la lagu phonics ABC tu. Seronok tau!!!
Insyaallah untuk Khalish nanti, ibu ngan ayah tetap akan bagi yang terbaik. Opsss.. rupa2nya baru aku tau, setiap hari saat damia masuk dalam transport ke sekolah (sesi petang), khalish pun akan nak ikut sama, pastu nangis2 sebab tak dapat ikut. Bila aku tanya 'adik nak gi skolah ke..' Lajuu je dia angguk2 sambil nangis2 tunjuk ke luar. Ciann dia.... Tunggu lagi 2 tahun ek! heheh..

p/s: Ibu sayang anak2 ibu. Rasanya biarlah family kita kecil aje, cuma ada ibu-ayah-kakak-abang-adik-(dan adik lagi sorang kot?) supaya kualiti anak2 ibu terjamin. Ibu pentingkan kualiti.. bukan kuantiti :)

5 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

wahhh..damia dh jadi ballerina yek..best2x..comei jek die ngan sut ballet sume tuh..=)...

mamalieyna said...

alolo//comelnye damia! ^_^

memang beruntung dia, mamanye peruntukan byk menda tuk dia..jgn sia2kan tau...hehe..bagus la byk pendedahan camni kan, cayalah damia, dh pandai berballet lak...

aik, khalish bleh intai jerlah ye..hehe..

Enis said...

Kak Lisa pun nak join Zara n Damia, tapi kakak dah besar...

Mummy kata, kakak kena join taekwando class, sebab kakak sorang, takde abang or adik yg nak protect.

Psst... Zara jadi cikgu ballet for kak Lisa n Kak Sha kat rumah tau! She so cute.

Wish one day, Damia can have her own sister...Amin.

~mrs.yie~ said...

beshnyaa hantar anak pergi ballet..kiut sangat..

tunggu la saya ada anak girl..nk ikot jejak langkah kakak damia jugak la..

Sue said...

lily,
nanti zara pun bole la join yea.. mesti dia happy. kalau dekat bole join damia skali. hehe

******
mamalieyna,
ni salah satu cara nak kembangkan minda dia, so nnt dia akan lebih aktif dan creatif. cewah.. khalish nnt plan nk enroll piano class kot. tatau lagi tp at least nk bagi dia satu class kemahiran.

*******
k.enis,
mesti comell kan zara ajar lisa ngan aleesya ballet. hehe..seronok la zara coz ada kakak2 yg sporting. Damia sorang je girl, dia excited nak baby girl tapi tak tau la kan.. kalau rezeki dia dapat la girl hehe..

*******
mrs.yie,
kalau anak ppuan ni mmg byk keluar duit. hehe gi je mall byk baju2 cantik2, rasa nak beli semua!! tapi kalau boy mmg jimat duit la pasal sume t-shirt n pants je. hahaha...