Thursday, January 6, 2011

Mia nak gaduh pun tak boleeee :(

Macam tak percaya. Tak percaya yang aku ada anak yang dah bersekolah. Haiihhhh... bila anak da sekolah, maknanya umur makin meningkat. Tapi belum tua lagi. Tapi (lagi) macam tak percaya je aku dah tinggalkan alam sekolah sekian lama dulu. Masih kuat lagi dalam ingatan masa cikgu cubit perut gara-gara aku tak hafal sifir darab 2, masa darjah 2. Baru-baru ni jumpa kawan lama kat FB. Mengimbau kembali zaman kena cubit ngan cikgu tu.. pastu bukan takat cubit je tau.. Siap kena berdiri kat luar kelas, berpasang-pasangan lak tu laki-pompuan, kena pegang jari kelingking pasangan masing2. Yang lagi ampeh, aku bukannya berpasangan dgn sorang laki. Tapi 2 ok. Kiri kanan!! Pastu ada van vitagen datang kat sekolah. Pastu ramai budak2 kuar kelas nak gi beli vitagen. Pastu kami yang kena denda terpisat2 malu kat luar kelas. Ampeh. Tapi disebabkan itu jugak aku teror matematik! Hehehe..


Budak ni asal kata 'adik, smiiileee..' terus landing posing2 gitu. Sabo jek!!




Ok, semalam hari ke-2 damia bersekolah. tapi merupakan Hari pertama damia naik van sekolah. Jam 12tghari aku balik rumah sekejap nak tengok anak naik van sekolah. Wahhh syahduunye. Anak nak naik van sekolah pun siap keluar opis kejap balik rumah. Mujur rumah dekat je.. Lagipun aku nak pastikan damia naik van yang betul.



Wah kakak & adik da nak sama besar. Jgn gaduh2 ye sayang-sayang!
Mujur tak terlepas van! Laju sangat akak tu bawak sampai nak terlajak. Lagipun hari pertama nak pick up damia, tak perasan rumah yang mana satu. Jam masa ni dah 12.20pm. Akak driver ni pun berkejar nak pick up budak lain sebelum antar budak2 sekolah menengah, pastu baru antar budak2 tadika..



oh baru kejap tadi call damia. *percaya lah.. anak saya umur 3 tahun lebih dah ada henpon sendiri. Kejam sungguh sebab suruh ibu kuar duit beli henpon-pastu bila naik hangin sukati2 je campak henpon mcm kan henpon tu free beli mainan tikam-tikam* Damia tanya - nape ibu tak balik tengok mia naik van solahhh(sekolah).. balik sarang(sekarang) jugak. amek gambar mia naik van solahhh. Wahwahwahh.. demand sungguh nak suruh ibu amek gambar tetiap hari.
Ok itu cerita dia di hari ke-2. Balik rumah, tanya damia buat apa kat sekolah. Dia kata mia belajar A-B-C-E-F-M-P-Q........ suka hati la nak.. ABC tak penahnye ikut urutan. Penat ibu ajar.. tapi tak pe. Biar cikgu pulak ajar. Ada kawan-kawan, ada saingan, seronok sikit nak belajar, kan? Ok menu hari ke dua adalah nasik goreng. Ok la tu.. kenyang sikit coz dia tak nak lunch kat rumah. Pastu tanya mia, ada lagi ke kawan2 yang menangis gi sekolah. Cikgu marah tak? Mia jawab...:
Teacher marah mia
Aik nape lak marah mia.. mia nangis ke
Tak lah.... Mia nak gaduh ngan orang pun tak bole
wakakakaka.... Sabo je la anak dara sorang ni. Suka sangat cari pasal dengan orang. Dia bukan bolehh.. orang duduk tempat dia pon da mengamuk.
Ok ni selingan. Kat rumah dah start berkebun dah. Seronokk... mulanya nak tanam2 bunga kat depan umah. Tapi pikir balik dari tanam bunga baik tanam pokok yang boleh buat makan.


Ini anak pokok Tomato. Semai dari biji dia je... Alhamdulillah, subur.. tapi belum sempat beli baja lagi.





Ini pulak pokok basil rasanya. Tak ingat lah antara thyme, basil atau parsley. Sebab beli 3 peket tu tapi baru tabur satu jenis. Rasanya basil la ni..
Pasni nak tanam ape ekk? hehehe... Eh anak pokok cili pon dah ada. Banyak cuma belum pindah ke pasu besar sket. Tomato ngan cili yg paling banyak.. Pastu ade cekur, hopefully subur dan membiak la hendaknya. Sempat ke tak cekur tu membiak sebelum bersalin. SOk dalam pantang bole buat lauk cekur..Bole tambah susu badan lagi..
Ok bye!



4 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

sweetnya damia ngan uniform sekolah!!yekla, mesti terharu bile anak dh start sekolah kan..terasa kejap jek diorang membesar..huuu.nway, dasat tu damia dh ade nset ek..pndai plak tu guna nk jwb n call ibu..hehehe

Lady of Leisure said...

wah suka tengok anak pokok tu naik subur betul ye..

mamalieyna said...

waaah damia dh g school..haha..nak gaduh pun tak bleh ye mia..sure pandai jaga diri ni mia ni..!

ooh lmbt lg eina nak lalui pengalaman ni, tggu turn khalish bumbum lak camna nnti ye..sama ngn dak arif tu..hee..

Sue said...

lily,
sure smpai turn zara sekolah nnt lily pon rasa terharu jugak. setiap hari ada cerita baru dr sekolah.. tu yg best!

*****
lady,
subur alhamdulillah tp tu pun bukan i yg tanam. hehe.. mengharap org je! sbb tangan i panas.. b4 ni tanam apa2 tak penahnye idup.tp nnt nk try jugak tanam kot2 tgn dah sejuk ke..

*****
mamalieyna,
yups tunggu turn khalish ngan ayep skolah nnt kita leh share cite masing2, kan?