Thursday, September 4, 2008

I'm craving for this....

A Pahang delicacy, lemang periuk kera,
is steamed rice cooked in pitcher plants
and served with rendang Pahang

Ohhh abanggg.. pls la carikkan nih utk ayang.
*Pstt.. kata org pahang, takkan makanan tradisi Pahang pun abang tak tau? Ish ish...
Malam tadi abang balik kL, sampai dlm kul 1am. Pastu dia kuar balik gi jmp member dia deal project. Bukan kuar berdangdut yea, harap maklum hsbd i ni kelawar..siang tido
Masa aku tido, tetiba dengar bunyik kucing kirai plastik. Malas nk bangun sbb pk mane de food atas meja. Sekali kul 4.30am abang balik, dia ckp kat aku:
Ayang, abes ikan keli cili padi yg ayg nak tu..kucing da makan!
Dah la aku nak kan benda ni dah berminggu-minggu. Sekali kucing da kidnap le plak. Abang pun tak bgtau yg dia bwk balik ikan ni.. kalu tak leh le aku suh dia simpan dlm lemari lauk. Ni main letak je atas meja makan. Mmg kenduri la kucing2 jiran aka akak ipar aku.. hehe
Yea..memang berlambak ikan keli cili padi kat pasar ramadhan..kat restoran2.. tapi aku nak yg bapak mertua aku buat jekkkk! Sebab tak sama dgn yg lain.. Sebab ikan nye garingg... masin manis.. pedass... tak berminyak sgt.. Tu pasal la.. FYI my FIL ni mmg terer bab masak..
Terbantut selera nak bersahur bila teringatkan ikan yang dah di kenduri dek kucing.. iskk isk..
**Pic from NST

4 comments:

~dyla~ said...

penah dgr lemang ni, kwn saya org pahang yg bg tau...

tpi sy tak tau la ada jual kat ne...hehehe

mazzuana said...

huih macam sedap jek bunyiknya...sian ko sue, tak dapat makan ikan keli tu..

Sue said...

dyla : tu la tak tau nk carik kat mana.

mazz : tu la pasal mazz.. mggu depan kena balik kg le gamaknye hehe

alamaya said...

alahai sian nye sue...kucing tu kidnap ikan keli tu....carilah lagi nanti kang kempunan baby tu..hikhik