Tuesday, November 30, 2010

Musim apa sekarang ni?

Sekarang ni, bukan hanya musim hujan dan musim orang kahwen serta musim mengawan, tapi ada lagi satu musim yang menimpa orang2 kita..

Musim batuk + selsema + demam

Pergi klinik, queue kemain lagi. Boleh kata semua yang datang tu bawa anak masing2. Kalau antar anak kat nursery, ntah macamana la agaknye ye. Sorang kena, abis virus merebak ke budak2 yang lain. Kesian..

Damia & Khalish pun tak terkecuali. Aku rasakan.. aku memang ada instinct la kalau time diorang hampir2 tak sihat tu. Sebab dah 2-3 kali aku perasan. Nanti tetiba perasaan aku atau aku akan terpikir yang 'bila last diorang demam?' Lepas tu aku akan perhatikan je diorang main sambil dalam kepala dok ligat memikir bila kali terakhir diorang sakit.

Tup-tup, 2 hari lepas tu dah start dah.. mula dengan kakak. Batuk² dan selsema. Tapi kakak ok lagi.. cuma yang letih time dia asyik muntah je la. Mujur dah besar dan dah pandai cakap. Bila nak muntah cepat2 dia bagitau dan pergi ke toilet. Lepas tu, adik pulak. Si adik ni pulak kalau batuk, memang pekej sekali la. Dah tau dah.. tiap kali kena batuk, memang berulang ke klinik amik neb. Sabtu lepas, 2 kali amik neb. Tengahari & malam. Pastu selsema pun memang lambat nak baik. Kalau bagi ubat selsema biasa tu... jawabnye sebotol abis pun selsema tak hilang. So kalau doctor yang dah biasa dengan kami tu da tau dah.. mesti dia bagi SINGULAIR. Konfem cepat kering selsema tu.

Pagi ni, tengok adik boleh main sana sini. Lari sana sini. Walaupun nafas agak kasar.. sekali sekala batuk.. as long as dia aktif, aku rasa tak perlu la neb. Terdetik jugak nak bawa ke klinik amik neb. Tapi tak perlulah kot.. tengok keadaan dia lepas bagi ubat nanti. Kalau makin teruk atau dia nampak letih.. baru bawa ke klinik. Aku da pesan siap2 dengan pengasuh dia. Dia pun tau la keadaan mana yang perlu dibawa ke klinik sebab anak dia pun ada lelah jugak.

Actually ada gambar nak dimasukkan dalam entry ni. Tapi kabel tah mana tahh.. kena cari dulu la nampaknye. Da jumpa nanti aku edit balik yea..


Okey da dpt upload masuk komputer da itu gambars... Cekidauddd!!




Adik dengan Opah yang kena pakai spek itam walau tengah2 malam sbb kena kurangkan cahaya masuk mata.


Style bergambar si kakak skang ni asyik pegang botol. Tah pa pe.. eehehhehe




Adik pulak, mesti nak cangkung.




Masa amik neb. Ni 1st time yang dia tak nangis2 n cranky.




Sebab, aku suh dia buat bunyi ayam. Corong neb tu utk children, nmpk tak macam ayam? hehe

Ok tu je. Lain2 gambar utk entry akan dtg ok

Btw, untuk GA tu aku tak publish kan komen yea.. Saje je. Hehehee..

3 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

huhu..same lah ngan Zara..last 2 weeks dh kena selsema n dh makan ubat n dh baikpon..tup2..3 hari lepas, start balik selsema siap ngan pakej demam n batuk..tulah bahana antar nuseri kan..dok sng jek penyakit nk dtg balik..=(

JuJue said...

sayerrr dan keluargaaaa sayerrrr merupakan salah satu mangsa dari musim iteewww.. owwhh tidakkk...

gee ryder said...

alahai ciannye si adik..
aqeel pun skg tgh batuk selsema..dah la payah mkn ubat.. tp kat taska cikgu dia kata sng jer pulak.

dia pun xbole biar melarat kalo tak kena amik neb gak